Ekonomistas: mažesnes biudžeto pajamas galėjo lemti per didelis optimizmas

Pernelyg optimistinės prognozės, sumažėjęs dirbančiųjų skaičius ir dėl investicijų, tikėtina, išaugęs pridėtinės vertės mokesčio (PVM) susigrąžinimas galėjo lemti tai, jog valdžia šiemet nesurinko planuotų pajamų, mano SEB banko analitikas. 

M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-06-18 16:06, atnaujinta 2020-03-20 09:41

„Labai situacijos nedramatizuočiau. Galima sakyti, kad buvo gal pernelyg optimistinės pajamų prognozės. Sudarant biudžetą siekta, kad būtų 0,6 proc. biudžeto perteklius, tai turbūt buvo pasistengta, kad ir prognozė būtų didesnė“, – BNS sakė SEB vyriausias analitikas Tadas Povilauskas. 

Anot jo, žvelgiant į pagrindinius ekonominius rodiklius, nematyti, jog šalies ūkio raida lėtėtų ir dėl to galėtų mažėti mokesčių surinkimas, tačiau gyventojų pajamų (GPM) mokesčio surinkimą galėjo lemti sumažėjęs dirbančiųjų skaičius.

„Taip, darbo užmokestis augo sparčiau nei tikėtasi, bet pačių dirbančiųjų, už kuriuos darbdaviai perveda gyventojų pajamų mokestį, skaičius per metus yra sumažėjęs berods 0,8 proc., o tai, manau, tikrai yra daugiau nei tikėjosi Finansų ministerija“, – kalbėjo T. Povilauskas.

Ekonomisto teigimu, mažesnis nei planuota pridėtinės vertės mokesčio (PVM) surinkimas byloja apie ne itin sėkmingą kovą su „šešėline“ ekonomika.

„Buvo teigiama, kad daugiau PVM bus surinkta „ištraukiant iš šešėlio“. Tačiau mažesnis surinkimas gali būti vienas iš įrodymų, kad su „šešėliu“ kovojama ne taip sėkmingai, kaip tikėtasi. Įtarčiau, kad galėjo didėti ir grąžintinas PVM, nes šiemet daugėjo įmonių investicijų“, – sakė SEB ekonomistas.

T. Povilausko prognozėmis, šiemet greičiausiai nepavyks viršyti pajamų surinkimo plano.

„Galvojame, kad ekonomikos augimas antrąjį pusmetį bus lėtesnis nei pirmąjį pusmetį. Geriausiu atveju galėsime priartėti prie prognozių, kad jas viršyti darosi vis sudėtingiau“, – svarstė ekonomistas.

Finansų ministerija pranešė, kad valstybės ir savivaldybių biudžetų pajamos sausio–gegužės mėnesiais siekė 3,452 mlrd. eurų – 0,4 proc. (14,3 mln. eurų) mažiau nei planuota, bet 5,7 proc. (187,3 mln. eurų) daugiau nei pernai tuo pačiu metu. Tai pirmas kartas nuo 2015 metų vasario, kai faktinės biudžetų pajamos atsilieka nuo prognozės.

Autorius: Mindaugas Samkus

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.