S. Jakeliūnas pateikė siūlymą dėl pensijų anuitetų – ragina palaukti rudens

Seimui svarstant pensijų kaupimo pertvarką, Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Stasys Jakeliūnas siūlo neskubėti priimti sprendimų, susijusių su pensijų anuitetų mokėjimu. Vyriausybė siūlo, kad nuo 2020 metų juos galėtų platinti tik „Sodra“.

S.Jakeliūnas Seime įregistravo pasiūlymą, kuriuo siūlo dabar nesvarstyti pensijų išmokų pertvarkos ir palikti galioti dabartinę tvarką.  <br>J.Stacevičiaus nuotr.
S.Jakeliūnas Seime įregistravo pasiūlymą, kuriuo siūlo dabar nesvarstyti pensijų išmokų pertvarkos ir palikti galioti dabartinę tvarką.  <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 19, 2018, 1:47 PM, atnaujinta Jun 19, 2018, 1:51 PM

S.Jakeliūnas Seime įregistravo pasiūlymą, kuriuo siūlo dabar nesvarstyti pensijų išmokų pertvarkos ir palikti galioti dabartinę tvarką. Pagal ją pensijų anuitetus, sukaupę reikiamą lėšų sumą, gyventojai turi įsigyti iš juos platinančių gyvybės draudimo bendrovių.

„Tai yra įstatymo dalis, kuri yra susijusi su (pensijų fondų – BNS) išmokomis, anuitetais ir jų alternatyvomis, nes reikia daugiau laiko diskusijoms.

Kita vertus, siūloma, kad ši dalis įsigaliotų nuo 2020 metų, tai mes turime dar laiko. Rudenį, aš manau, paimsime šią įstatymo dalį ir su Lietuvos banku bei kitomis institucijomis rasime sprendimus“, – BNS sakė S. Jakeliūnas.

Valdžios planus pensijų anuitetų platinimą perduoti tik „Sodrai“ kritikuoja rinkos dalyviai. Lietuvos gyvybės draudimo įmonių asociacijos teigimu, tai gali prieštarauti Konstitucijai ir Europos Sąjungos teisei, dėl to asociacija kreipėsi į Konkurencijos tarybą, prašydama išvados dėl pakeitimų poveikio konkurencijai.

Pasak S.Jakeliūno, kitų Pensijų kaupimo įstatymo pataisų bei su jomis susijusių teisės aktų pakeitimų – bazinės pensijos perkėlimo į valstybės biudžetą, „Sodros“ įmokų į pensijų fondus atsisakymo, svarstymo atidėti neketinama.

„Tie dalykai dabar jau yra suderinti, „Sodros“ įmokos (į pensijų fondus – BNS) nebebus pervedamos, tačiau kadangi Vyriausybė mano, kad kaupiantiesiems neturėtų būti kažkokios papildomos naštos, tam yra siūloma mažinti „Sodros“ įmoką ir gyventojų pajamų mokesčio tarifą“, – aiškino S. Jakeliūnas.

Pasak jo, išlieka ir siūlymas dėl automatinio dirbančiųjų įtraukimo į privataus pensijų kaupimo sistemą, suteikiant jiems teisę atsisakyti dalyvavimo.

„Mūsų komitete pensijų kaupimo pasiūlymai bus svarstomi trečiadienį, tai (automatinis įtraukimas – BNS) yra svarstymų objektas, tas dalykas lieka įstatymo projekte ir bent jau savo komitete pateiksime išvadą“, – sakė S. Jakeliūnas.

Vyriausybės pateiktas pensijų kaupimo pertvarkos planas numato, kad kitąmet „Sodros“ pervedimai į antros pakopos fondus bus nutraukti, tačiau po 1 procentinį punktą sumažinus „Sodros“ įmoką ir gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifą, gyventojams bus sudaryta galimybė šias lėšas skirti privačiam pensijų kaupimui.

Todėl kaupiantieji pagal schemą „2+2+2“ pasikeitimų nepajus – jiems valstybės skatinamoji įmoka toliau sudarys 2 proc. vidutinio darbo užmokesčio, o jie patys prisidės 4 proc. nuo atlyginimo (4+2 schema). Tiems, kurie pensijų fonduose šiuo metu kaupia tik 2 proc. „Sodros“ pervedamą įmoką arba iš viso nedalyvauja kaupime, numatomas penkerių metų terminas 4+2 schemos įmokoms pasiekti.

Prie kaupimo antros pakopos fonduose gyventojas bei darbdavys galėtų prisidėti papildomai, tarkime, pirmasis galėtų mokėti daugiau kaip 4 proc. atlyginimo. Tokiu atveju jiems būtų taikomos mokestinės lengvatos – tokios pat, kurios dabar galioja investuojant į trečios pakopos pensijų fondus.

Pensijų reforma vyks, kartu sujungiant darbuotojo ir darbdavio socialinio draudimo įmokas. Kadangi po reformos atlyginimo dydis iš esmės bus lygus darbo vietos kainai, bus perskaičiuota ir pensijų kaupimo formulė – ji būtų 3 proc. darbuotojo įmoka ir 1,5 proc. valstybės skatinamoji įmoka.

Numatoma, kad dirbantis žmogus bus automatiškai įtraukiamas į pensijų kaupimo sistemą, tačiau jis galės atsisakyti joje dalyvauti. Pasiūlymai dalyvauti sistemoje bus teikiami 3 kartus, bet tik iki 40 metų amžiaus. Taip pat numatoma galimybė žmogui, pavyzdžiui, staiga sumažėjus jo pajamoms, laikinai stabdyti pensijos kaupimą, tačiau bendra to trukmė negalės viršyti 12 mėnesių.

Ketinama sumažinti antros pakopos pensijų fondų įkainius iki 0,5 vidutinės metinės lėšų vertės, įvesti „gyvenimo ciklo“ investavimo strategiją.

Pensijų fonduose šiuo metu kaupiantiems gyventojams ketinama suteikti galimybę atsisakyti kaupimo ir grįžti į „Sodrą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.