Blogai perskaičiavai litus į eurus – lauk baudos arba sankcijų

Vartotojus ginančios institucijos žada griebti už kupros verslininkus, kurie, įvedus eurą, mėgins mulkinti vartotojus. Teisingumo ministerija parengė Euro įvedimo įstatymo projekto papildymą, kuriame siūlo reglamentuoti atsakomybę už šio įstatymo pažeidimus.

Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Mar 20, 2014, 10:43 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 6:42 AM

Atsakomybė grės tiems, kurie neteisingai perskaičiuos litus į eurus. Kas už tai jų laukia? Nuo piniginių baudų iki licencijų ar leidimų galiojimo panaikinimo.

Euras Lietuvoje tampa realybe. Tad žmones jaudina, kad nebūtų pažeidimų. Numatoma, kad asmenys, darantys juos, būtų traukiami teisinėn atsakomybėn“, -- sakė teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Jis prisiminė, kad apie sankcijas pažeidėjams galvojo ir mūsų kaimynai – latviai ir estai, prieš įsivesdami eurą. Latvijoje ir Estijoje pasitaikė sukčiavimo atvejų perskaičiuojant valiutas. Ten dažniausiai pažeidimų nustatyta nedidelėse paslaugų srities įmonėse, tarkim, maitinimo įstaigose.

„Siūlomos įstatymo nuostatos leis užtikrinti Euro įvedimo įstatyme nustatytų reikalavimų laikymąsi ir užkirs galimybes verslininkams padidinti savo pajamas žmonių sąskaita. Bet kokie galimi nesąžiningos veiklos atvejai bus atidžiai analizuojami ir bus imamasi aktyvių priemonių galimoms nesąžiningumo apraiškoms pažaboti“, – sakė J. Bernatonis.

Pagal Teisingumo ministerijos siūlymą, už Euro įvedimo įstatymo pažeidimus atsakys tiek fiziniai asmenys, įskaitant ir juridinių asmenų vadovus ar jų įgaliotus asmenis, tiek ūkio subjektai. Fiziniams asmenims už pažeidimus bus taikomas įspėjimas arba bauda iki 10 tūkst. litų. Jeigu pažeidimas bus padarytas pakartotinai, bus skiriama bauda nuo 10 iki 20 tūkst. litų.

Jei pažeidimai bus šiurkštesni ar nuolatiniai, įmonėms bus stabdomos ar panaikinamos veiklos licencijos.

Ar sąžiningai pereinama prie euro, kontroliuos Lietuvos Bankas, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Valstybinė ne maisto produktų inspekcija prie Ūkio ministerijos, Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba ir kitos.

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTAT) direktorius Feliksas Petrauskas, remdamasis kaimynų patirtimi, didžiausių galimų grėsmių įžvelgia smulkiojo verslo sektoriuje. „Šioje srityje itin stiprus žmogiškasis faktorius“, - sakė F.Petrauskas.

F.Petrauskas mano, kad daugiausia klausimų kels sumos apvalinimas verčiant litus eurais. Kaimynai latviai dažnai apvalindavo į vartotojams palankesnę pusę.

Kad būtų operatyviau reaguojama į vartotojų skundus, ketinama atkurti VTAT padalinius regionuose.

Tuo tarpu Lietuvos vartotojų organizacijų aljanso tarybos narys Kęstutis Kupšys didžiausias grėsmes matė ne mažmeninės prekybos srityje.

K.Kupšys sakė, kad nesklandumų gali kilti dėl pavedimų eurais ir litais, kai bankai juos vienodins. Taip pat pažeidimų galės būti nustatant palūkanų normas, pereinant nuo VILIBOR prie EURIBOR.

„Ar skirtumas tarp jų išnyks? Ar bankai nesuras būdų pasididinti savo maržą? Tokiose srityse gali būti pilkoji zona, kur vartotojas gali pralaimėti“, - sakė K.Kupšys.

Jo nuomone, būtų pravartų sukurti tinklalapį, kuriame vartotojai skelbtų pažeidimų atvejus. Latvijoje buvo taikomas toks kontrolės būdas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.