Svajonių darbdaviai taškosi ir gera alga, ir gerais žodžiais?

Kiekvienas žmogus trokšta dirbti širdžiai mielą darbą. Juk darbo vietoje praleidžiama bene pusė gyvenimo.  Tad koks turi būti  svajonių darbdavys? Diskutuojant apie tai nuteka marios laiko. Kaip ir ginčijantis, kas svarbiau – pasitenkinimas darbu ar darbas per prievartą, bet už gerą atlyginimą?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt inf.

Mar 31, 2014, 6:08 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 11:45 PM

Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro direktoriaus psichiatro Martyno Marcinkevičiaus teigimu, ir kitose valstybėse, ir Lietuvoje atliktų tyrimų rezultatai atskleidė, kad gera alga nėra svarbiausias gerai ir daug dirbti skatinantis motyvas. Darbuotojams svarbiausias yra profesinis pasitenkinimas ir gera psichologinė aplinka, taip pat - emocinis saugumas.

„Esu išanalizavęs mūsų šalies medikų apklausas. Tyrimų rezultatai atskleidė, kad gydytojams yra svarbu visa tai, kas padeda jiems teikiant geriausią medicinos pagalbą, – geros darbo sąlygos, moderni aparatūra, vaistai. Tai suteikia profesinį pasitenkinimą. Tačiau medicinos darbuotojams ypač svarbi yra ir psichologinis jų darbovietės klimatas. Tuo tarpu darbo užmokestis motyvų grandinėje atsiduria 3 – 4 vietoje“, – teigė psichiatras M.Marcinkevičius.

Anot M.Marcinkevičiaus, pirmose pozicijose atsidūrę vertinimo kriterijai informuoja apie tai, kaip žmogus jaučiasi darbe, koks kolektyvo mikroklimatas. Visiems svarbu, kad darbuotojai nejustų streso, gerai sutartų ir su kolegomis, ir su vadovybe.

„Svarbiausios vertybės yra savirealizacija, pasisekimas, paskatinimai, tobulėjimo ir karjeros galimybės, įdomus darbas, pasitenkinimas tuo, ką padarei ir, žinoma, tai, kaip žmogų vertina aplinkiniai“, - sakė M.Marcinkevičius.

Psichiatrui pritaria ir personalo atrankos bei darbuotojų paieškos bendrovės „Indigroup“ vadovas Karolis Blaževičius. Jo teigimu, darbuotojams svarbiausia - galimybės tobulėti.

"Nepaisant to, kokias pareigas darbovietėje užima žmogus, jį labiausiai domina galimybė kilti karjeros laiptais.

Jeigu tai - aukščiausiojo lygio vadovas, jam svarbu, kad įmonė plėstųsi į kitas užsienio šalis, diegtų naujoves ir sulauktų pripažinimo“, – teigė K.Blaževičius.

Negana to, būsimiems darbuotojams taip pat rūpi įmonėje susiklosčios kultūrinės tradicijos. Juos domina ir tai, ar yra organizuojami darbuotojų mokymai, kokia yra tarptautinė įmonės patirtis. Juos vilioja judrus ir motyvuotas personalas.

“Jeigu šių savybių nėra, - jei įmonėje tvyro įtampa, protingas žmogus nesirinks tokios darbo vietos vien dėl gero atlyginimo. Atlyginimas nėra pagrindinis veiksnys, motyvuojantis gerai dirbti ir stengtis”, - teigė K.Blaževičius.

Anot K.Blaževičiaus, darbuotojus dominana ir tai, ar įmonės veikla yra sėkminga. Kodėl ieškoma naujo asmens į tam tikrą poziciją? Dėl finansinių ar vidinių priežasčių?

K.Blaževičius patikino, kad negavęs vadovo atsakymų į šiuos klausimus, pretendentas į darbuotojus tuo pasidomės kitur: pranešimais spaudoje, komentarais, vertinimais. O juk blogi komentarai iš dangaus nenukrinta.

Kasmet visame pasaulyje yra organizuojami geriausių, geidžiamiausių darbdavių rinkimai. 2014 metais geriausio metų darbdavio Europoje titulą „2014 metų Europos Top darbdavys” pelnė „Samsung Electronics Baltics“.

„Europos Top darbdavio sertifikatas yra suteikiamas organizacijoms, kurios pasižymi aukščiausiomis darbo sąlygomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.