Sulaukus pensijos – toliau į darbą

Absoliuti dauguma, arba 80 proc., Lietuvos gyventojų sako nerimaujantys, kad sulaukus užtarnauto poilsio jiems neužteks gaunamų pajamų ir gyvenimo lygis suprastės.

Visaverčiam gyvenimui pensijoje užtikrinti reikia bent 70 proc. darbingo amžiaus buvusių pajamų.<br>M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
Visaverčiam gyvenimui pensijoje užtikrinti reikia bent 70 proc. darbingo amžiaus buvusių pajamų.<br>M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 31, 2014, 10:25 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 3:12 PM

Tokią tendenciją atskleidžia „Aviva Lietuva“ užsakymu atlikta reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa.

„Tik 15 proc. mūsų tyrimo respondentų teigia, kad jiems pensijoje gaunamų pajamų iš „Sodros“ turėtų užtekti. Tai tik patvirtina tiek privačių, tiek valstybinių institucijų atliktas studijas apie senstančios visuomenės laukiančias demografines problemas būsimai pensininkų kartai“, – tyrimo rezultatus komentuoja „Aviva Lietuva“ generalinė direktorė Asta Grabinskė.

Atliekant 2013 m. vartotojų taupymo įpročių tyrimą 62 proc. Lietuvos gyventojų teigė, kad nerimauja dėl to, ar gaunamos pajamos pensijoje užtikrins patogų ir visavertį gyvenimą. Dėl savo orios senatvės perspektyvos Lietuvoje praėjusiais metais jautėsi užtikrinti mažiau nei trečdalis, arba 26 proc. gyventojų.

Šiais metais „Aviva Lietuva“ tyrimu taip pat siekė išsiaiškinti, kiek gyventojų mano, kad sulaukus pensinio amžiaus jiems teks toliau dirbti. Net 68 proc. apklausos respondentų sakė, kad oriam gyvenimo lygiui pensijoje užtikrinti jiems vien pensijos neužteks, todėl teks dirbti ir toliau. Tik 12 proc. apklaustųjų tikino, kad pensijoje jiems dirbti jau nebereikės.

Dirbti sulaukus pensinio amžiaus nusiteikęs kas septintas vyras, arba 73 proc., ir kas šešta moteris – 65 proc. respondenčių.

„Įdomu, kad dažniausiai darbuotis dar ir pensiniame amžiuje yra nusiteikę vyriausios amžiaus grupės (51–55 m.) respondentai, o penktadaliu mažiau taip teigė žmonės iki trisdešimties. Vyresni žmonės jau dabar supranta ir mato pensijų stygiaus perspektyvą, todėl ir yra nusiteikę aukoti savo poilsio metus dėl kokybiškesnio gyvenimo“, – sako A.Grabinskė.

Dažniausiai pensiniame amžiuje nusiteikę darbuotis iki 2 tūkst. Lt grynąsias pajamas šiuo metu kas mėnesį gaunantys žmonės. Jų buvo 75 procentai. Visai ktokia padėtis žmonių, kurie uždirba 4 tūkst. Lt ir daugiau – tik 39 proc. šių apklausos dalyvių mano, kad ir sulaukę pensijos dirbs.

Anot „Aviva Lietuva“ vadovės, visaverčiam gyvenimui pensijoje užtikrinti reikia bent 70 proc. darbingo amžiaus buvusių pajamų, o šį rodiklį pasiekti galima ne tik renkantis dirbti dar ir pensijoje, bet taupyti užtarnautam poilsiui, pavyzdžiui, per gyvybės draudimą arba kaupiant pensiją pensijų fonduose.

„Aviva Lietuva“ užsakymu rinkos tyrimų ir konsultacijų bendrovė „Prime Consulting“ reprezentatyvią šalies gyventojų apklausą, vartotojų taupymo įpročių tyrimą, atliko šių metų birželio 10–28 dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.