Lietuviai prisirišę prie grynųjų pinigų

SEB banko užsakymu atliktas gyventojų nuomonės tyrimas atskleidė, kad kas antras gyventojas (52 proc.) turimus grynuosius litus ketina keisti į grynuosius eurus. Tokią savo elgseną gyventojai dažniausiai aiškina tuo, kad jų laikoma grynųjų pinigų suma yra nedidelė, todėl, jų nuomone, neverta jos padėti į savo sąskaitą banke. Šią priežastį rinkosi keturi iš dešimties respondentų (40 proc.).

Lietuvoje namų ūkiai turi sukaupę apie 6,5 mlrd. litų grynaisiais pinigais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvoje namų ūkiai turi sukaupę apie 6,5 mlrd. litų grynaisiais pinigais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 28, 2014, 12:13 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 10:34 AM

Pasak Virginijaus Doveikos, SEB banko prezidento pavaduotojo ir Mažmeninės bankininkystės tarnybos direktoriaus, lietuviai nuo kaimyninių šalių gyventojų skiriasi tuo, kad yra labai prisirišę prie grynųjų pinigų, tačiau tautiečių motyvai ne visada yra pagrįsti, be to, neretai yra pamirštamas ir santaupų saugumas.

Apklausos duomenimis, net 39 proc. ketinančių keisti pinigus gyventojų nurodė, kad naudotis grynaisiais pinigais jiems yra patogiau.

„Rizika netekti grynųjų pinigų yra kur kas didesnė. Saugomas santaupas namuose galima prarasti kilus nelaimei, pavyzdžiui, gaisrui. Grynuosius pinigus sunkiau apsaugoti ir nuo vagių, nes piniginės, deja, negalima blokuoti kaip banko kortelės. Taigi gyventojai neturėtų atsižvelgti vien tik į banko ar indėlio sąskaitoje laikomų pinigų naudą. Tai pirmiausia ir patogiau, ir saugiau, ypač artėjant valiutos pasikeitimui“, - sako V.Doveika.

V.Doveika primena, kad visos lėšos, laikomos bankų sąskaitose, 2015-ųjų sausio 1 dieną bus automatiškai ir nemokamai pakeistos į eurus pagal neatšaukiamą lito ir euro kursą, todėl nereikės tuo rūpintis papildomai, laukti eilėse keičiant grynuosius pinigus. Be to, visi indėliai bankuose iki 100 tūkst. eurų (345 tūkst. litų) yra apdrausti indėlių draudimu.

„Analizuojant rinkos duomenis, matyti, kad dažnas gyventojas turi ne po vieną mokėjimo kortelę. Vien SEB bankas Lietuvoje yra išdavęs apie milijoną įvairių mokėjimo kortelių. Be to, pastaraisiais metais gana sparčiai plečiamas ir bankų kortelių turėtojų aptarnavimo infrastruktūros tinklas, ypač mažesniuose šalies miestuose. Tai pamažu keičia gyventojų įprotį už prekes ir paslaugas atsiskaityti ne grynaisiais pinigais“, - sako V. Doveika.

SEB banko skaičiavimais, Lietuvoje namų ūkiai turi sukaupę apie 6,5 mlrd. litų grynaisiais pinigais. Palyginti su Estija, skaičiuojant sumą, tenkančią vienam gyventojui, lietuviai ne finansų įstaigose laiko du kartus daugiau lėšų.

SEB banko užsakymu gyventojų nuomonės tyrimą atliko tyrimų bendrovė Socialinės informacijos centras. Atliekant šį tyrimą iš viso apklausti 984 respondentai. Apklausa atlikta tiesioginio interviu būdu 2014 metų liepos mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.