Bankomatuose rado netikrų eurų. Ar saugu taip gryninti pinigus?

Per pusvalandį – septyni įtartini 50 eurų banknotai vienoje gatvėje. Tokį laimikį pirmadienio vakarą „sužvejojo“ saugos bendrovė G4S Kaune, Partizanų gatvėje. Įdomu tai, jog du iš septynių greičiausiai padirbtų banknotų rasti skirtinguose bankomatuose: DNB banko ir SEB banko. Ar tai reiškia, jog gryninantis pinigus bankomate atsiranda pavojus gauti ir netikrą kupiūrą?

Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

2015-01-13 11:19, atnaujinta 2018-01-16 06:12

Bankų atstovai tikina, kad jokiais būdais taip negali nutikti.

Padirbtas kupiūras radusios bendrovės G4S vykdantysis direktorius Raimondas Bučys lrytas.lt sakė, jog įtartini pinigai rasti pinigus priimančiame, bet ne išduodančiame bankomate.

SEB banko atstovas Arvydas Žilinskas aiškino, kaip atrodo procesas, kai per bankomatą į sąskaitą mėginama įnešti netikrų banknotų. Bankomatas tikrina visas kupiūras, o, atpažinęs suklastotą banknotą, jį atideda į atskirą kišenę. Todėl nėra pavojaus, kad netikras pinigas bus atiduotas kitam klientui, atėjusiam į bankomatą išsigryninti pinigų. Tam asmeniui, kuris mėgino sąskaitą pasipildyti netikrais pinigais, ant bankomato ekrano pasirodo užrašas, jog kupiūra sulaikyta, nes ji gali būti padirbta.

„Inkasavimo tarnyba padirbtus banknotus perduoda policijai. Jei ši kreipiasi į banką prašydama informacijos, bendradarbiaujame: juk turime duomenis apie konkrečią kortelę, kuria pasinaudojant bandyta įnešti pinigų į sąskaitą“, – pasakojo A.Žilinskas.

DNB banko atstovas Andrius Vilkancas taip pat ramino: „Naujosios kartos bankomatai – tie, kurie ne tik išduoda, bet ir priima pinigus, banknotus tikrina dukart: ir priimdami, ir išduodami. Įprastai visi apyvartoje pabuvę pinigai į bankomatus ar banko skyrius patenka tik pinigų perskaičiavimo centruose įsitikinus jų autentiškumu ir tinkamumu naudoti. Todėl žmonės gali būti tikri, jog bankomate ar banke jiems bus išduodami autentiški pinigai“.

A.Vilkancas pridūrė, jog pinigus priimančiam bankomatui įtartina gali pasirodyti nebūtinai tik padirbta kupiūra, bet ir ta, kuri stipriai sutepta ar susidėvėjusi. Tiesa, tokiais atvejai, jei bankomato sistema įtaria, kad banknotas suteptas ar susidėvėjęs, įnešama suma įskaitoma į banko kliento sąskaitą.

Saugos tarnybos „Eurocash1“ direktoriaus pavaduotojas Žilvinas Andrulis antrino bankų atstovams. Pasak jo, inkasatoriai į bankomatus sudeda iš Lietuvos banko paimtus grynuosius eurus. Prieš pakliūdamos į bankomatus kupiūros dukart tikrinamos specialia įranga: Lietuvos banke ir saugos bendrovėje.

„Turėjome porą atvejų, kai mums iš prekybos vietų pateko padirbti eurai. Tačiau priimdami pinigus juos taip pat tikriname, ir, kilus įtarimams, siunčiame ekspertizei. Jei ekspertai nustato, kad pinigas padirbtas, išvadą perduodame klientui, pinigų neįtraukiame į sąskaitą, o padirbtos kupiūros išimamos iš apyvartos“, – lrytas.lt komentavo Ž.Andrulis.

Beje, G4S bendrovei pinigus priimančiame bankomate padirbtų litų nėra tekę rasti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?
Gyvai
Gyvai: Silvester Belt išlydėjimas į „Euroviziją“