Klastočių išgąsdinti lietuviai graibsto pinigų tikrinimo įrangą

Lietuvos banko vadovas mokė, kaip patikrinti, ar euro banknotas tikras - remtis trijų P principu: pačiupinėti, pažvelgti, pasukioti. Ar lietuviams tai atrodo patikimas būdas? Juolab jau ne kartą girdėjome apie padirbtus eurus.

Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Jan 20, 2015, 3:34 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 12:35 PM

Lietuviai kur kas atsargesni už kaimynus latvius ir estus? Kaip sako pinigų tikrinimo aparatų pardavėjai, metų pradžioje, vos įvedus eurą ir pasirodžius pirmiesiems pranešimams apie padirbtus banknotus, lyg ant mielių ūgtelėjo tokios įrangos pardavimas. Lietuviai naujos valiutos atėjimui ruošėsi iš anksto – pernai noriai pirko skaičiuotuvus su konvertavimo funkcija.

Viename grupinio pardavimo portale pasirodžius pasiūlymui įsigyti pinigų tikrinimo žymeklius-pieštukus ar banknotų tikrinimo ultravioletine bei balta šviesa aparatus, netruko įsisukti kuponų pirkimo variklis.

Kad vos kelis eurus kainuojantis flomasterį primenantis žymeklis šį sausį – labai paklausi prekė, patvirtina ir kiti prekybininkai. Anot jų, jau suaugę vaikai dažnai juos perka tėvams, prieš Kalėdas tai buvo populiari dovana, o dabar į eilę rikiuojasi tie, kurie pabūgo, kad pardavėjas kartu su grąža atiduos ir padirbtą banknotą.

Ne žymeklius, o aparatus, kad ir pigesnius, dažnai perka ūkininkai, turgaus prekiautojai.

Kaip pasakojo prekybos tinklo „Office day“ rinkodaros vadovė Viktorija Masaitytė, žymekliai - pigiausia pinigų tikrinimo priemonė. Tiesa, jais tegalima patikrinti, ar banknotas pagamintas iš pinigams skirto popieriaus. Jei žymekliu perbrauktas banknotas pajuoduoja, vadinasi, jis suklastotas. Vandens ženklų žymeklis nepatikrina.

„Ši priemonė – paklausi tarp fizinių asmenų. Įsivaizduokite, apsiperkate turguje, gaunate grąžos, išsitraukiate žymeklį ir patikrinate. Tokių paprasčiausių priemonių paklausa itin išaugo sausį, kai žmonės jau fiziškai susidūrė su euru. Dar labiau padidėjo, kai pasirodė pirmieji pranešimai apie padirbtus pinigus“, - pasakojo V.Masaitytė.

Ji sakė, kad artėjantį eurą prekybos tinklas pajuto dar praėjusių metų viduryje. Tuomet daug kas skubėjo pirkti skaičiuotuvus su konvertavimo funkcija. Per pusmetį, iki 2014-ųjų pabaigos, jų pardavimas išaugo 4 kartus.

Įvairios pinigų tikrinimo įrangos, kuri ir skaičiuoja, ir rūšiuoja pinigus, pardavimas pernai per metus pasistiebė 40 kartų. Jos pirkėjai – verslininkai.

O paprasčiausių žymeklių ir pigesnių aparatų, telpančių rankinėje ar net kišenėje, - 10 kartų. Ir šios įrangos paklausa iki šiol neslūgsta.

Kaip pasakojo V.Masaitytė, planuodami, kokie būsią pardavimai, jie konsultavosi su Latvijos ir Estijos kolegomis ir nutarė pasirūpinti didesniu kiekiu tokios įrangos, nei kad pardavė prieš įsivesdami ar jau įsivedę eurą kaimynai.

„Tačiau mūsų lūkesčiai buvo viršyti tris kartus. Todėl prekių pritrūkome. Šią savaitę kalbėjau su parduotuvės Klaipėdoje darbuotojais. 50 žmonių paliko savo telefonų numerius, kad paskambintume, kai bus atvežta jų ieškoma pinigų tikrinimo priemonė“, - kalbėjo V.Masaitytė.

Virtualios parduotuvės „biuropopierius.lt“ atstovai taip pat sakė, kad pinigų tikrinimo įrenginiai - paklausios prekės. Daugiausiai jos įsigyja įmonės, tačiau nemažai perka ir fiziniai asmenys. Vis dažniau tokios įrangos prisireikia turgaus prekeiviams, ūkininkams. Paklausos didėjimą prekybininkai pajuto po sausio 1-osios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.