Kauniečiai bažnyčiai dar aukoja litus

Kauniečiai vis dar turi litų. Lietuviškais pinigais jie atsikrato ne tik keisdami juos keityklose, bet ir bažnyčiose ar mesdami į Rotušės aikštėje esančią vaško krosnį. Baltų centų negraibsto net Kauno elgetos.

Arkikatedros bazilikos kunigas E.Vitulskis (kairėje) litų vis dar randa K.Ignatavičiaus ir kitų Senamiesčio draugijos narių padovanotoje aukų dėžėje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Arkikatedros bazilikos kunigas E.Vitulskis (kairėje) litų vis dar randa K.Ignatavičiaus ir kitų Senamiesčio draugijos narių padovanotoje aukų dėžėje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

Jan 31, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Jan 14, 2018, 1:10 PM

Kauno šventų apaštalų Petro ir Povilo arkikatedroje bazilikoje apsilankantys kauniečiai aukas meta į įspūdingą bažnyčiai Senamiesčio draugijos narių padovanotą aukų dėžę.

Arkikatedros bazilikos kunigas Evaldas Vitulskis sakė, kad aukos suskaičiuojamos kartą per savaitę.

Nors terminas, kai galima atsiskaityti litais, baigėsi mėnesio viduryje, kauniečiai jų vis dar turi.

„Aukų dėžėje ir po praėjusio savaitgalio radome litų. Jų mažiau nei eurų, tačiau yra. Manau, kad lietuviškų monetų aukų dėžėje rasime dar ištisus metus“, – sakė E.Vitulskis.

Kitoje – Kauno Švenč. Jėzaus Širdies (Šančių) bažnyčioje padėtis šiek tiek kitokia.

Kunigas Virginijus Birjotas pasakojo, kad po Naujųjų metų kelias savaites aukos dėžėje rasdavo ne tik metalinių litų, bet ir daugybę baltų centų.

„Susidarė įspūdis, kad kauniečiai aukodami bandė atsikratyti likusiais centais. Anksčiau tiek baltų lietuviškų monetų nebūdavo“, – sakė kunigas.

Paskutinėmis dienomis Šančių bažnyčioje litų aukojama vis mažiau. V.Birjotas mano, kad parapijiečiai atlyginimus ar pensijas jau gavo eurais, o litų Žemųjų Šančių gyventojai nebuvo sukaupę daug.

Abu dvasininkai sakė, jog jiems teks lankytis Lietuvos banke ir iškeisti litus bei centus į eurus.

Metalinių lietuviškų monetų Rotušės aikštėje po stiklu esančioje vaško krosnyje randa ir Kauno ceremonmeistras Kęstutis Ignatavičius. Iki šiol kiekvienų metų pabaigoje jis krosnyje rastus lietuviškus pinigus aukodavo remtinoms šeimoms.

„Jei šiemet rasime nedidelę sumą litų, jie bus eksponuojami Rotušėje ar Kauno miesto muziejuje. Jei suma bus didesnė, iškeisime“, – sakė k.Ignatavičius.

Dalis kauniečių lietuviškų centų nesivargina nei aukoti, nei išsikeisti. Prie Arkikatedros bazilikos stovinti prakartėlė nubarstyta baltomis lietuviškomis monetomis.

Jų rinkti nesivargina net greta maldos namų besišlaistantys elgetos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?