Prezidentė: „Moterys – darbinės bitelės, bet uždirba mažiau“

Nors Lietuva gali didžiuotis

Siuvykloje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Siuvykloje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2015-02-26 09:38, atnaujinta 2018-01-12 06:38

„Mes visada didžiavomės, kad dar prieš šimtą metų Lietuvos moterys buvo vienos pirmųjų, išsikovojusių teisę balsuoti. Taigi ši tendencija, moterų aktyvumo ir moterų teisių Lietuvoje sritis išlieka prioritetinė ir tikrai atrodo neblogai. (...) Išties mūsų rodikliai ir situacija yra nebloga – Europoje beveik visur patenkame į penketuką“, – ketvirtadienį interviu „LRT radijui“ sakė šalies vadovė.

Prezidentė vardijo Lietuvos statistiką: moterys valstybės tarnyboje sudaro 76 proc. ir dominuoja valstybės valdyme, o trečdalis jų dirba aukščiausiose administracinėse pozicijose. Lietuva pagal moterų skaičių versle patenka tarp trijų pirmaujančių Europos Sąjungos (ES) valstybių – beveik 40 proc. verslo žmonių yra moterys. Pagal moterų išsilavinimą Lietuva užima penktąją vietą Europoje, ir beveik 50 proc. šalies mokslininkų yra moterys, skaičiavo D. Grybauskaitė.

Tačiau, Prezidentės teigimu, Lietuvoje tebėra problemų: vis dar ryškūs vyrų ir moterų darbo užmokesčio skirtumai, moterys retai eina aukščiausias pareigas.

„Pavyzdžiui, stambiausiose verslo įmonėse aukščiausias pareigas eina tik 4 proc. moterų, aukščiausių ir stambiausių verslo įmonių valdyboje – tik 16 proc. moterų. Taigi moterys – kaip darbinės bitelės, o aukščiausius postus kol kas užima tikrai labai nedaug moterų. Išties dar yra ką veikti ne tik Lotynų Amerikoje arba Afrikoje, bet ir Lietuvoje. Tuo mes ir užsiimame“, – sakė D. Grybauskaitė.

Kaip jau skelbta, Pasaulio moterų lyderių tarybai vadovaujanti Prezidentė ketvirtadienį išvyko darbo vizito į Santjagą, Čilę, kur dalyvaus aukšto lygio renginyje „Moterys valdžioje ir sprendimų priėmime: siekiant pokyčio“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.