Norite prekiauti daigais? Nepakanka pasėti sėklas

Lietuvoje daugėja norinčių užsiimti daigų auginimu, pakavimu ir pardavimu, tad klausimų apie tokiai veiklai keliamus pagrindinius reikalavimus pradedant verslą, kyla nemažai.

Daigų auginimo patalpų tinkamumą turi vietoje apžiūrėti ir įvertinti teritorinių VMVT inspektoriai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daigų auginimo patalpų tinkamumą turi vietoje apžiūrėti ir įvertinti teritorinių VMVT inspektoriai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 18, 2015, 3:50 PM, atnaujinta Nov 28, 2017, 4:18 AM

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Aurelija Drumstienė pasakojo, kad norintys pradėti sėklų daiginimo, pakavimo ar pardavimo verslą, visų pirma privalo gauti maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimus, kuriuos išduoda teritorinės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos.

Daigų auginimo patalpų tinkamumą turi vietoje apžiūrėti ir įvertinti teritorinių VMVT inspektoriai. Maisto tvarkymo subjektams leidimai veiklai išduodami tik tais atvejais, kai nustatoma, kad patalpos įrengtos ir veikla vykdoma laikantis nustatytų reikalavimų.

„Šiame versle, kaip ir kiekvienoje kitoje maisto tvarkymo veikloje, labai svarbu laikytis pagrindinių higienos taisyklių, nes tik taip galima užtikrinti aukštą maisto saugos lygį. Be to, reikia atlikti tyrimus dėl Šiga toksiną gaminančių žarninių lazdelių (Echerichia coli) nustatymo, nes šviežios daržovės (agurkai, kopūstai, špinatai, salotos) gali būti per maistą plintančių infekcijų protrūkio šaltiniu. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto akredituotoje laboratorijoje turėtų būti atliekami sėklų mėginių tyrimai iš kiekvienos sėklų partijos“, – teigė A.Drumstienė.

Pasak jos, pagal ES ir Lietuvoje galiojančius reikalavimus, įmonių patalpos turi būti išdėstytos įvertinant apsaugą nuo užkrato. Visi įrenginiai ir paviršiai, su kuriais liečiasi sėklos ir daigai, turi būti pagaminti iš tokių medžiagų, kad juos būtų lengva valyti ir, jei būtina, dezinfekuoti, taip pat tinkamai prižiūrėti.

Specialistės teigimu, rekomenduojama numatyti atskiras patalpas darbo įrankiams laikyti ir valyti. Šios patalpos turėtų būti aprūpintos karštu ir šaltu vandeniu. Taip pat turėtų būti įrengtos kriauklės su maistui ruošti tinkamu geriamuoju vandeniu, jos švariai valomos ir dezinfekuojamos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.