Etiketėse – kainos bus tik eurais

Įmonės atstovė teigia, kad priklausomai nuo parduotuvės dydžio ir joje siūlomo prekių asortimento vienoje parduotuvėje reikia pakeisti nuo kelių tūkstančių iki kelių dešimčių tūkstančių kainų etikečių.

Nuo š.m. liepos 1 d. – visos kainos prekių etiketėse galės būti nurodomos tik viena valiuta – eurais.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Nuo š.m. liepos 1 d. – visos kainos prekių etiketėse galės būti nurodomos tik viena valiuta – eurais.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 8, 2015, 11:17 AM, atnaujinta Nov 23, 2017, 7:39 PM

Įmonės atstovė teigia, kad priklausomai nuo parduotuvės dydžio ir joje siūlomo prekių asortimento vienoje parduotuvėje reikia pakeisti nuo kelių tūkstančių iki kelių dešimčių tūkstančių kainų etikečių.

„Tai išties ne mažas krūvis mūsų darbuotojams, todėl visas kainų etiketes kainą nurodant eurais, planuojame pakeisti iki šių metų rugsėjo. Skaičiuojame, kad iš viso turėsime pakeisti apie 15 mln. etikečių, – sako R. Saulytė. – Galvojame, kad etikečių keitimas etapais bus priimtinesnis ir mūsų klientams, ypatingai mažesnių mietelių, kurie, kaip rodo mūsų patirtis, labiau linkę prie naujovių prisitaikyti pamažu.

Panašiai elgsis ir „Norfos“ prekybos tinklas. „Perėjimas prie kainų nurodymo viena valiuta įvyks natūraliai, palaipsniui. Po liepos pirmos, kai keisis kažkurių prekių kainos, šių prekių naujose etiketėse sumos bus nurodytos tik eurais. Taip pamažu pereisime prie visų kainų nurodymo tik eurais“, – kalba „Norfos“ atstovas spaudai Darius Ryliškis.

„Rimi“ – pratęs kainų nurodymą dviem valiutomis iki metų galo

O štai „Rimi Lietuva“ prekybos tinklas sako atsižvelgiantis į savo pirkėjų nuomonę ir prekių kainų pateikimą dviem valiutomis kainų etiketėse– eurais ir litais- pratęsė iki šių metų pabaigos.

„Gegužės mėnesį atlikta apklausa parodė, kad 65% „Rimi“ pirkėjų dvigubas kainas norėtų matyti iki metų pabaigos, – teigia šios bendrovės viešųjų ryšių vadovė Giedrė Bielskytė. – Nors mūsų kolegos Latvijoje, kai šioje šalyje buvo pereinama nuo lato prie euro, vis dėlto nepratęsė kainų skelbimo dviem valiutomis, ir jau nuo liepos mėn. pradėjo keisti etiketes, tačiau jų situacija buvo šiek tiek kitokia. Latvijoje nominali kaina eurais buvo aukštesnė nei latais. Pas mus, vis dėlto, žmonėms reikia prisitaikyti, patys pirkėjai sako, kad kainos atrodo mažos, todėl tai skatina dar kruopščiau skaičiuoti pirkinių kainą. Tad mes, norėdami palengvinti žmonėms apsipirkimą, dar iki metų pabaigos kainas parduotuvėse paliksime dviem valiutomis. Tikimės, kad šis sprendimas palengvins apsipirkimą ir žmonėms bus paprasčiau toliau pratintis prie euro, išvengiant bereikalingo streso“.

„Iki“ elgsis pagal realią situaciją

Tuo tarpu „Iki“ stebės, kaip elgiasi vartotojai ir, kilus sunkumams, neatmeta galimybės palengvinti pirkėjų gyvenimą kainas dviem valiutomis nurodant ilgiau nei iki liepos pirmosios.

„Manome, kad pusė metų yra pakankamas laiko tarpas įprasti prie naujosios valiutos, tą rodo užsienio praktika bei dabartinis pirkėjų elgesys, jie gana lengvai orientuojasi kainas matydami eurais. Žinoma, mums svarbiausia – pirkėjų poreikiai, tad jais vadovaudamiesi ir spręsime kiek laiko kainas nurodyti dviguba valiuta. Jeigu matysime, jog mūsų pirkėjams vis dar patogiau kainas matyti ir litais, pratęsime kainų ženklinimą dviem valiutomis ir po liepos 1-osios. Stebėsime pirkėjų poreikius, situaciją rinkoje ir, atsižvelgdami į tai, kaip geriau ir patogiau mūsų pirkėjams, nuspręsime kaip daryti toliau, – teigia „Iki“ atstovas Andrius Petraitis.

Stebėjo prekybininkų veiksmus

Tuo tarpu per visą kainų nurodymo litais ir eurais laikotarpį, nuo 2014 m. rugpjūčio 22 d. iki 2015 m. gegužės 1 d., Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos duomenimis, stebėdamos, ar tinkamai kainos nurodomos dviem valiutomis, valstybinės priežiūros institucijos atliko virš 27 tūkst. patikrinimų prekybos ir paslaugų teikimo vietose bei nustatė virš 1300 pažeidimų. Tai sudaro 4,8 proc. nuo visų atliktų patikrinimų per visą stebėjimo laikotarpį. Balandžio mėnesį daugiausia patikrinimų atliko Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (1104), Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (962), Visuomenės sveikatos centrai (496). Dvejopo kainų nurodymo stebėsenoje dalyvavo ir visuomeninės vartotojų asociacijos, atlikusios 860 patikrinimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.