Šiauliai aplenkė sostinę – padengs išlaidas už privatų darželį

Šiaulių savivaldybė apsisprendė kompensuoti dalį išlaidų į privačius darželius atžalas leidžiančioms šeimoms. Iš didmiesčių to nepadarė tik Vilnius.

Privačius darželius vieni tėvai renkasi dėl mažesnių vaikų grupių, o kiti – tiesiog negavę vietų valstybiniuose.<br>M.Patašiaus nuotr.
Privačius darželius vieni tėvai renkasi dėl mažesnių vaikų grupių, o kiti – tiesiog negavę vietų valstybiniuose.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys („Lietuvos rytas“)

Jun 12, 2015, 11:28 AM, atnaujinta Nov 22, 2017, 11:48 PM

Šiauliuose veikia savivaldybės išlaikomos 33 ikimokyklinio ugdymo įstaigos, bet to nepakanka – 229 darželinukams nėra vietų. Be to, dar nemenkas būrys mažųjų šiauliečių yra leidžiami į penkis privačius darželius.

Kai kiti šalies didmiesčiai prakalbo apie būtinybę paremti mažuosius ugdančias privačias įstaigas, Šiaulių vadovai irgi atliko savo skaičiavimus.

Nuspręsta, kad kompensuoti dalį ugdymo išlaidų ne savivaldybės išlaikomiems darželiams yra gerokai pigiau nei kurti papildomas grupes.

Savivaldybės ir valstybės lėšomis išlaikomus darželius Šiauliuose lanko 4200 vaikų.

Nors per pastaruosius kelerius metus įsteigta 13 papildomų grupių, vietų vis tiek nepakanka.

Padėties neišgelbės ir šią vasarą įkurtos 3 naujos grupės. Nors ir atsiras 45 papildomos vietos, dar reikia mažiausiai 229.

Apskaičiuota, kad nupirkti būtiniausią įrangą, suremontuoti patalpas vienai grupei įkurti kainuoja 14,5 tūkst. eurų. Ši aplinkybė padėjo apsispręsti, kad naudingiau mokėti kompensacijas į privačius darželius atžalas leidžiančioms šeimoms.

Vaikus į privačius darželius leidžiantys šiauliečiai per mėnesį vidutiniškai sumoka 145–150 eurų. Nuo rugsėjo savivaldybė žada už kiekvieno tokio vaiko ugdymą mokėti po 70 eurų per mėnesį.

Valstybės ir savivaldybės dotuojamose įstaigose darželinuko išlaikymas kainuoja brangiau – apie 200 eurų. Valstybė ir vaiko tėvai sumoka po 65 eurus, o savivaldybei tenka 70 eurų našta.

„Mums visi vaikai yra vienodai brangūs, todėl protinga mokėti kompensacijas, – sakė Šiaulių meras Artūras Visockas. – Juolab kad privatus sektorius investuotų į papildomas grupes ir prisiimtų riziką dėl vaikų skaičiaus svyravimo.“

Penkiuose privačiuose darželiuose dabar ugdoma 180 vaikų, iš jų 146 – miesto gyventojai.

Privatininkai yra pasiryžę nuo rugsėjo priimti papildomai 100 vaikų.

Todėl už visus 246 šiauliečius vaikus savivaldybei nuo rugsėjo iki metų pabaigos teks sumokėti 68,88 tūkst., o per 2016 metus – 206,64 tūkst. eurų.

Idėja plinta

Mokėti kompensacijas į privačius darželius vaikus leidžiančioms šeimoms pirmieji nusprendė Kauno rajono politikai. Nuo 2014 m. lapkričio Kauno rajono gyventojams mokama po 72,41 euro.

Šiuo pavyzdžiu netruko pasekti Kaunas: miesto taryba pernai žiemą apsisprendė, kad nuo 2015 m. liepos šeimoms kas mėnesį bus kompensuojama 100 eurų.

100 eurų vaikui apsisprendė skirti ir Klaipėda, o tokio pat plano sostinės savivaldybės taryba dar nepalaimino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.