Vaistinėse – kainos dviem valiutomis nurodomos tiksliai

Nors euro įvedimo laikotarpio pradžioje, kai kurie sveikatos sektoriaus ūkio subjektai atsainiai žiūrėjo į Euro įvedimo įstatyme keliamus reikalavimus, tačiau po visuomenės sveikatos centrų, Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos, Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos, kitų tarnybų atsakingų specialistų nurodymų ir išaiškinimų situacija akivaizdžiai pasikeitė – pažeidimų žymiai sumažėjo. Tokią išvadą daro specialistai, sveikatos srityje kontroliuojantys Euro įvedimo įstatymo reikalavimą kainas nuo 2014 m. rugpjūčio 22 d. iki 2015 m. birželio 30 d. nurodyti dviem valiutomis – litais ir eurais.

Patikrinimų vaistinėse metu trūkumų nurodant vaistinių preparatų kainas litais ir eurais nustatyta nebuvo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Patikrinimų vaistinėse metu trūkumų nurodant vaistinių preparatų kainas litais ir eurais nustatyta nebuvo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 12, 2015, 3:54 PM, atnaujinta Nov 22, 2017, 9:35 PM

Mažėja pažeidimų grožio salonuose

Sveikatos sektoriuje daugiausiai patikrinimų atlieka visuomenės sveikatos centrai. Šios institucijos tikrina apgyvendinimo paslaugų teikėjus, sporto klubus, baseinus, pirčių, saunų paslaugų teikėjus, kirpyklas, kosmetikos, tatuiruočių kabinetus, grožio salonus, soliariumus.

Paaiškėjo, kad beveik per 10 mėnesių, nuo tikrinimų pradžios iki dabar, didžiausią dalį pažeidimų sudarė kainos apvalinimo neatitikimas teisės aktų reikalavimams. O daugiausiai pažeidimų buvo nustatyta grožio paslaugas teikiančiose įmonėse. Vis tik, per visą tikrinimų laikotarpį, pažeidimų akivaizdžiai sumažėjo. Pvz.: 2014 m. rugsėjo mėn. atlikus 574 patikrinimus, 25 buvo nustatyti pažeidimai (4,4 proc. nuo bendro patikrinimo skaičiaus).

Daugiausiai pažeidimų (net 21) buvo nustatyta grožio paslaugas teikiančiuose ūkio subjektuose (84 proc. visų nustatytų pažeidimų). 2014 m. spalio mėn. buvo atlikti 638 patikrinimai. Šių patikrinimų metu nustatyti 23 pažeidimai (3,6 proc. nuo bendro patikrinimo skaičiaus), iš kurių 19 grožio paslaugas teikiančiuose ūkio subjektuose (82,6 proc. visų nustatytų pažeidimų). 2015 m. gegužės mėn. buvo patikrinti 595 ūkio subjektai. Šių patikrinimų metu pažeidimų buvo nustatyta 16 (2,7 proc. nuo bendro patikrinimo skaičiaus), tačiau 13 jų buvo grožio paslaugas teikiančiuose ūkio subjektuose (81,3 proc.).

Manoma, kad grožio salonuose daugiausiai pažeidimų aptinkama todėl, kad grožio paslaugas teikiantys subjektai dažnai yra fiziniai, o ne juridiniai asmenys. Jie nuomojasi patalpas, tarkime, grožio salonuose, bet dirba individualiai. Tad tokį didelį skaičių ir nulėmė būtent gausus šioje srityje dirbančių pavienių žmonių skaičius.

Vaistinės – pažangiausios

Euro įvedimo vaistinėse kontrolę sveikatos srityje vykdo Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba. Ši įstaiga pažymi, kad pažeidimų nurodant vaistinių preparatų kainas litais ir eurais vaistinėse buvo nustatyta tik pirmąją patikrinimų savaitę 2014 m. rugpjūčio pabaigoje, tačiau reikalavimų neįgyvendinusios vaistinės tuoj pat susitvarkė ir pakartotinių patikrinimų metu pažeidimų nebuvo nustatyta. Galima teigti, kad vaistinės su euro įvedimu susijusius reikalavimus įvykdė nustatyta tvarka ir terminais, kadangi visų kitų 2014 m. rugsėjo – 2015 m. gegužės mėn. atliekamų patikrinimų vaistinėse metu trūkumų nurodant vaistinių preparatų kainas litais ir eurais nustatyta nebuvo.

Per pirmąjį 2015 m. pusmetį patikrinimų atliko ir Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba: per šį laikotarpį patikrino 8 sveikatos priežiūros paslaugas teikiančias įstaigas. Buvo siekiama nustatyti, ar laikomasi prekių ir paslaugų kainų nurodymo, perskaičiavimo ir apvalinimo reikalavimų. Minėtu laikotarpiu nustatytas tik vienas atvejis, kai kainų apvalinimas neatitiko teisės aktų reikalavimų: kainos nurodytos neaiškiai, klaidinančiai. Įstaigai buvo suteiktas 5 dienų terminas pašalinti nustatytus trūkumus, ji geranoriškai ištaisė neatitikimus, todėl sankcijos nebuvo taikytos.

Euro įvedimo įstatymą pažeidusių ūkio subjektų sąrašas, taip pat išsamios patikrinimų ir pažeidimų ataskaitos yra skelbiamos Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos interneto svetainėje www.vvtat.lt ir svetainėje www.euras.lt. Vartotojai apie galimus teisės aktų pažeidimus kviečiami pranešti Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai telefonu (8 5) 262 6760.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.