Pigių kelionių aistruoliams teks paišlaidauti

Į kelionę – tik su rankiniu bagažu. Gerai apgalvojus, kas būtina, o be ko galima išsiversti išvykus. Lietuviai jau išmoko sutalpinti į mažą lagaminą atostogų reikmenis ir nemokėti už didelio skraidinimą. Tačiau atrodo, kad netrukus teks pakratyti piniginę.

Daugiau nuotraukų (2)

Aida Murauskaitė („Lietuvos rytas“)

Jun 13, 2015, 6:00 AM, atnaujinta Nov 22, 2017, 6:44 PM

Tarptautinė oro transporto asociacija (IATA) pasiūlė apriboti rankinio bagažo, įsinešamo į lėktuvo saloną, dydį. Tokią iniciatyvą palaikančios jau paskelbė kelios didžiosios tarptautinės oro bendrovės.

Siūloma, kad maksimalus rankinio bagažo dydis sudarytų 55x35x20 cm.

Dabar oro bendrovių leidžiamas rankinio bagažo dydis skiriasi, tačiau nemažai jų yra nustačiusios 55x40x20 cm.

Net ir keli centimetrai yra lemiami, ypač pigių kelionių aistruoliams.

Įvedus naują taisyklę teks arba daiktus sugrūsti į mažą kuprinę, arba atseikėti eurų už bagažą.

Taikysis prie naujovių

Tradicinės oro bendrovės dažniausiai bagažo – tiek skraidinamo bagažo skyriuje, tiek salone neapmokestina.

Mažų sąnaudų aviacijos įmonės laikosi kitokios tvarkos: leidžia rankinį bagažą gabentis nemokamai, o už didesnį ima mokestį – paprastai nuo keliolikos iki pusšimčio eurų.

Kaip skelbia IATA, naujas rankinio bagažo dydis būtų taikomas orlaiviams, kuriuose vietų skaičius perkopia 120.

Rankinio bagažo standartą parengė IATA narės aviacijos bendrovės ir lėktuvų gamintojai, siekdami kiek įmanoma veiksmingiau panaudoti erdvę orlaivių salonuose.

Pati IATA supranta, jog tokios permainos sukels keliautojų nepasitenkinimą. Jiems pritaria ir kelionių agentai bei turizmo specialistai.

Kiek sunerimę ir prekybininkai, mat iki šiol jie pasirūpindavo, kad parduotuvėse nepristigtų perkamiausių lagaminų, kurių dydis – 55x40x20 cm.

Tačiau prekybininkai netrukus galės atsikvėpti ir skaičiuoti papildomą uždarbį, mat lagaminų gamintojai jau pranešė skubiai užkamšysiantys šią spragą ir pasiūlysiantys naujų – mažesnių – lagaminų ar kelioninių krepšių.

Nors IATA siūlymas yra tiktai rekomendacinis, skelbiama, kad naują taisyklę ketina įdiegti tokios bendrovės kaip „Azul“, „Lufthansa“, „Emirates Airlines“, „Avianca“, „Qatar Airways“, „China Eastern“, „China Southern“, „Cathay Pacific“ ir „Caribbean Airlines“.

Turistai pyksta

Kaip sakė kelionių agentūrų tinklo „Makalius“ vadovas Rimvydas Širvinskas, Lietuvos keliautojai jau pratinami prie sumažintų rankinio bagažo matmenų. Iš Vilniaus skraidinanti oro bendrovė „Wizz Air“ jau senokai taiko dviejų dydžių orlaivio salono bagažo taisykles.

„Jų nemokamo mažo orlaivio salono bagažo matmenys siekia 42x32x25 cm, o už papildomą maždaug 16 eurų mokestį galima įsigyti standartinio dydžio rankinį bagažą.

Bet keliautojai šia „Wizz Air“ politika nėra patenkinti. Jų nuomone, taip slepiama tikroji skrydžio kaina, nes su mažu orlaivio salono bagažu keliauti beveik neįmanoma – tokį dydį atitinka maža kuprinė, su kuria galima išvykti porai dienų, ne daugiau“, – kalbėjo R.Širvinskas, ilgą laiką daugiausia dėmesio skyręs būtent mažų sąnaudų bendrovių skrydžiams.

Jis neabejoja, kad jeigu IATA siūlymų laikysis visos oro bendrovės, tai sukels nemažą pasipiktinimą.

R.Širvinskas apskaičiavo, kad tiktai trečdalio jo įmonės atliekamų skrydžių rezervacijų atveju užsisakomas registruojamas bagažas, tačiau net ir tuomet vienu dideliu lagaminu ketina dalytis keli, tarkime, du arba trys, keleiviai.

„Lietuviai visuomet stengiasi sutaupyti, todėl bando sutalpinti savo daiktus į rankinį bagažą, registruojamą perka blogiausiu atveju arba prieš pat skrydį, kai supranta, kad visi daiktai nesutilps.

Tačiau jeigu išmokome keliauti su rankiniu bagažu ir tai tapo „misija įmanoma“ netgi ruošiantis savaitės atostogų, išmoksime ir su dar mažiau daiktų“, – optimizmo nestokojo R.Širvinskas.

Pasiūla susitraukė

Parduotuvių tinklo „Verus“ prekių grupės vadovė Rūta Barkauskaitė mena tuos laikus, kai Airijos mažų sąnaudų bendrovė „Ryanair“ padidino krypčių, kuriomis skrenda iš Lietuvos, skaičių.

Tuo metu smarkiai ūgtelėjo standartinio rankinio bagažo dydį atitinkančių lagaminų pardavimas.

„O kai „Wizz Air“ sumažino leidžiamo nemokamai skraidinti lagamino dydį, mažai ką pirkėjams galime pasiūlyti. Todėl ir dabar, staigiai pasikeitus taisyklėms, sumažėtų ir pasirinkimas, teliktų pirkti kuprines“, – sakė prekybininkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.