Teisybę atkapstė mojuodamas sutartimi ir net sulaukė atsiprašymo

Vieni žmonės nė neskaitę suraito parašus po sutartimis, sudaromomis su finansų institucijomis. Kiti, atvirkščiai, išnarsto jas po sakinį bijodami, kad jų kas nors neapgautų. Dėl to prireikus jie nesunkiai apsigina.

„Lietuvos paštas“ vertybiniais popieriais nebeprekiauja, bet išmokas dar porą metų mokės.<br>V.Balkūno nuotr.
„Lietuvos paštas“ vertybiniais popieriais nebeprekiauja, bet išmokas dar porą metų mokės.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Oct 5, 2015, 6:27 PM, atnaujinta Oct 11, 2017, 8:06 PM

Jau geras mėnuo, kaip „Lietuvos paštas“ nebeplatina Vyriausybės taupymo lakštų. Rugpjūčio 24-ąją tokiai prekybai jis padėjo tašką. Tačiau pašto skyriuose ir šiuo metu yra išmokami pinigai už išperkamus taupymo lakštus.

Kadangi paštas platino 1, 2 ir 3 metų emisijų taupymo lakštus, pernai ilgiausiam laikui juos įsigiję žmonės su šia valstybės valdoma bendrove turės bendrauti iki 2017-ųjų.

„Lietuvos pašto“ duomenimis, per 2014 metus jo skyriuose taupymo lakštų buvo parduota maždaug už 988,5 tūkst. eurų. Vidutiniškai vienas žmogaus jiems išleisdavo apie 3,2 tūkst. eurų.

Paštas platino 1, 2 ir 3 metų emisijų taupymo lakštus.

Paštas paprašė komisinių

„Esu solidžios patirties turintis finansininkas. Jei ne mano profesija, aš, kaip ir dauguma kitų žmonių, nė nebūčiau deramai perskaitęs taupymo lakštų pirkimo sutarties“, – prakalbo Vilniuje gyvenantis 79 metų Antonijus Maculevičius.

Pernai balandį „Lietuvos pašte“ jis įsigijo 31 taupymo lakštą, ir už juos sumokėjo kone 3098 litus (898 eurus). Sutartyje, sudarytoje su „Lietuvos paštu“, numatyta, kad šiuos lakštus bus galima išsipirkti po trejų metų – 2017-ųjų balandį, o kartą per metus bus mokamos vadinamosios atkarpos išmokos.

Sutartyje buvo numatyta ir 1,2 proc. metinė palūkanų norma.

Šiemet balandį nuėjęs į paštą pasiimti per metus sukapsėjusių palūkanų, kurių susikaupė 10,7 euro, vyriškis sulaukė staigmenos.

„Palūkanas sumokėjęs darbuotojas paprašė ir komisinio mokesčio – 0,87 euro. Tai nedideli pinigai, bet, pavertus procentais, jie siekia net 8 proc. sumos, kurią gavau už palūkanas.

Pyktelėjau. Bet ne dėl tų kelių dešimčių centų, o dėl to, kad tai neteisinga – kad mokestis paskaičiuotas neteisėtai. Juk sutartyje apie jį nėra nė žodžio. Atsisakiau jį sumokėti. Ir pasiryžau įrodyti, kad šio mokesčio iš manęs, o kartu – ir iš kitų klientų prašanti bendrovė yra neteisi“, – kalbėjo A.Maculevičius.

Nenuleido rankų

Anot pašnekovo, apie galimą komisinį mokestį buvo užsiminta tik paraiškoje, kurią jis pildė sumokėjęs už taupymo lakštus – pateikdamas kasos čekį. Nes būtent joje reikėjo nurodyti lakštų kiekį ir kokiam laikui jie perkami.

„Tačiau net ir toje paraiškoje nebuvo nurodyta, būtent kokio dydžio komisinį mokestį taiko „Lietuvos paštas“. Paraišką užpildžiau žinodamas, kad visi mokesčiai paprastai nurodomi pirkimo sutartyse. Juk paraiška – tai lyg ketinimų protokolas, ji neturi jokios juridinės galios“, – kalbėjo A.Maculevičius.

Šis vyras nenuleido rankų. Ieškodamas teisybės praėjusią vasarą jis surašė skundus ir Finansų ministerijai, ir vyriausybei. Jo nuomone, „Lietuvos paštas“ pasielgė nederamai, sutartyse, sudarytose su klientais, neaptaręs už teikiamas paslaugas numatytų mokesčių.

A.Maculevičius savo pasiekė. Ir abi valstybės institucijos, ir pats paštas pripažino, kad įvyko nesusipratimas – kad komisinis mokestis, atsiimant tarpinę išmoką už taupymo lakštus, negali būti taikomas. Ir kad toliau platinant taupymo lakštus bus atsižvelgta ir į šio atkaklaus finansininko pastabas.

Mokesčiai – už grynuosius

Pasak finansų viceministro Edmudo Žilevičiaus, už taupymo lakštų išpirkimą, suėjus sutartyje numatytam laikui, „Lietuvos paštas“ turi teisę imti 0,5 proc. dydžio mokestį. Jis paskaičiuojamas nuo grynaisiais išmokamos pinigų sumos, bet negali būti mažesnis nei 0,87 euro už vieną išperkamą taupymo lakštų sutartį.

Šios sąlygos yra numatytos lakštų platinimo ir apyvartos organizavimo sutartyje, kurią 2009 metais buvo sudaręs „Lietuvos paštas“ ir Finansų ministerija.

Tačiau šio mokesčio nereikia mokėti tiems pašto klientams, kurie, įsigydami taupymo lakštus, yra nurodę sąskaitas, į kurias pervedami už taupymo lakštus mokėtini pinigai.

Atsiprašė kliento

Neringa Knyvienė „Lietuvos pašto“ Finansinių paslaugų departamento vadovė

„Atsiprašėme A.Maculevičiaus dėl kilusių nepatogumų. Jį aptarnaujantis darbuotojas suklydo. Tačiau iš kliento nebuvo paimtas komisinis mokestis, todėl materialinių nuostolių jis nepatyrė.

Po šio incidento informavome savo darbuotojus, kad jie imtųsi papildomų priemonių ir tikrai įsitikintų tuo, ar investuotojai išperka Vyriausybės taupymo lakštus suėjus galutiniam terminui, ar išmokamos tik tarpinės atkarpos išmokos. Tai darant komisinis mokestis negali būti taikomas, net jei klientas išmoką atsiima grynaisiais pinigais. Tuo tarpu suėjus galutiniam terminui, šis mokestis apskaičiuojamas, jei investuotojas sutartyje numatė, kad jam priklausančios lėšos būtų išmokėtos grynaisiais“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.