Nuspręsta: telefonu ES kalbėsime pigiau

[[ge:lrytas:lrytas:2898893]]

Nuo 2017 m. birželio 15 d. ES šalių mobiliojo ryšio operatoriai negalės taikyti padidinto tarifo (roaming fee) už mobiliųjų telefonų skambučius, teksto žinutes ir duomenų perdavimą išvykus į kitą ES valstybę.<br>M.Patašiaus nuotr.
Nuo 2017 m. birželio 15 d. ES šalių mobiliojo ryšio operatoriai negalės taikyti padidinto tarifo (roaming fee) už mobiliųjų telefonų skambučius, teksto žinutes ir duomenų perdavimą išvykus į kitą ES valstybę.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 27, 2015, 2:58 PM, atnaujinta Oct 7, 2017, 12:42 PM

Nuo 2017 m. birželio 15 d. ES šalių mobiliojo ryšio operatoriai negalės taikyti padidinto tarifo (angl. roaming fee) už mobiliųjų telefonų skambučius, teksto žinutes ir duomenų perdavimą išvykus į kitą ES valstybę. Pereinamuoju laikotarpiu jau nuo 2016 m. balandžio 30 d. skambučio minutė kitoje ES šalyje galės būti brangesnė tik 5 euro centais, palyginti su skambučiu šalies viduje (be PVM).

Atitinkama priemoka už trumpąją žinutę negalės būti didesnė negu 2 euro centai, o už perduotų duomenų megabaitą – 5 euro centai (be PVM). Iki šių metų pabaigos taip pat bus apsispręsta dėl priemokos už priimto skambučio minutę, kuri, tikėtina, negalės būti didesnė nei 5 euro centai (be PVM).

Vis dėlto, siekdami užkirsti kelią nesąžiningam tarptinklinio ryšio naudojimui, mobiliojo ryšio operatoriai galės taikyti papildomą mokestį viršijantiems iš anksto nustatytas tarptinklinio ryšio naudojimo ribas. Be to, jei, pavyzdžiui, Lietuvoje veikiantys operatoriai sugebės Ryšių reguliavimo tarnybai įrodyti, kad tarptinklinio ryšio teikimo išlaidos viršija pajamas, o tai atsiliepia savo šalyje teikiamų paslaugų kainai, išimtiniais atvejais jiems gali būti leista taikyti minimalų mokestį, skirtą nuostoliams padengti. EP narių dėka nacionaliniam reguliuotojui suteikta teisė keisti arba panaikinti šį mokestį.

Naujosios taisyklės kartu įpareigos interneto tiekėjus valdyti visus srautus vienodai, t. y. neblokuoti ir nelėtinti tam tikrų siuntėjų ar gavėjų, taip pat jų naudojamų programų veiklos, nebent tai būtina siekiant įvykdyti teismo sprendimą, išlaikyti tinklo saugumą ar kovoti su kibernetiniais išpuoliais.

Europarlamentarai užtikrino, kad, prieš pasirašant fiksuoto ar mobiliojo interneto paslaugų sutartį, šių paslaugų teikėjai turės išaiškinti vartotojui įprastos ir reklamuojamos interneto spartos skirtumus. Reikšmingi ir pasikartojantys nukrypimai nuo reklamuojamos interneto spartos suteiks klientui teisę reikalauti kompensacijos ar sutarties nutraukimo.

Šis reglamentas jau suderintas su ES Taryba, todėl nebeliko kliūčių jam įsigalioti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.