Šventės be atvirukų: lietuviai negali siųsti siuntinių į Krymą

Liko šiek tiek daugiau nei mėnuo iki kasmetės pašto siuntų  psichozės, kai skubama išsiųsti sveikinimus ir šventines dovanas, kad šios pasiektų adresatus dar iki švenčių, o ne gerokai po jų.

Iš Lietuvos negalima siųsti siuntų į Krymą.<br>T.Bauro nuotr.
Iš Lietuvos negalima siųsti siuntų į Krymą.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Vainalavičiūtė

Oct 27, 2015, 3:17 PM, atnaujinta Oct 7, 2017, 12:42 PM

Jei turite giminaičių ar draugų Kryme, šiemet negalėsite jų pradžiuginti šventiniais atvirukais ar kalėdinėmis dovanomis, mat Lietuvos paštas nebesiunčia jokios korespondencijos ir siuntinių į Krymą. Nuliūdinsime: gali būti, kad ir bičiulių sveikinimų iš okupuotos Ukrainos teritorijų patys vargu ar sulauksite.

Nesiunčia siuntų į Krymą ir Sevastopolį

Lietuvos pašto Pašto operacijų tarnybos direktorė Rasa Radzevičienė, paklausta, ar tiesa, kad šiuo metus neįmanoma išsiųsti siuntinio į Krymą, sakė: „Taip, šiuo metu nėra galimybių iš Lietuvos išsiųsti siuntų į Krymą bei Sevastopolį. Esant sudėtingai situacijai autonominėje Krymo Respublikoje, visus pasaulio pašto operatorius, tarp jų ir Lietuvos paštą, Pasaulinė pašto sąjunga (PPS) įpareigojo nebesiųsti siuntų į Krymą bei Sevastopolį, nes šiuo metu Ukrainos paskirtas pašto operatorius „Ukrposhta“ neturi galimybės pristatyti siuntų į Krymą.“

Šiek tiek kitokia padėtis su siuntiniais iš Krymo: iš autonominės Krymo Respublikos išsiųstas į Lietuvą siuntas galima gauti tuo atveju, jeigu jas Lietuvos paštui pristato siunčiančiosios šalies operatorius.

Į Osetiją ir Karabachą siuntiniai nekeliauja

Į klausimą,  ar pasiekia gavėjus siuntiniai, siunčiami į tokias vietas kaip Kalnų Karabachas ar Pietų Osetijoje, pašnekovė taip pat negalėjo pateikti džiuginamo atsakymo: „Pagal PPS susitarimus šalys priima ir siunčia pašto siuntas šalims, kurios yra PPS narės. Nei Kalnų Karabachas, nei Pietų Osetija nėra PPS narės, kurios teiktų ar kurioms būtų teikiamos pašto paslaugos.“

Kalbėdama apie tai, ką reikėtų žinoti siunčiant siuntinį į egzotiškas šalis ar regionus, kuriuose  politinė situacija nestabili, R.Radzevičienė sakė, kad pirmiausia reikėtų žinoti, kad už į užsienį siunčiamų pašto siuntų pristatymą ir galutinį įteikimą adresatui atsakingas gaunančiosios šalies pašto paslaugų teikėjas: „Į tolimas šalis siunčiama siunta keliauja per kelis pašto skyrius, todėl gali kilti daugiau su pašto pristatymu susijusių problemų. Verta atminti, kad šalių, kuriose vyksta įvairūs politiniai ar kitokie neramumai,  pašto operatoriai ne visada gali užtikrinti kokybišką siuntų pristatymą.“

Lietuvių siuntos keliauja į egzotiškus kraštus

Anot pašnekovės, lietuviai gana dažnai siunčia siuntas ir į labai tolimus  kraštus. Šiais metais siuntos iš Lietuvos keliavo į tokias egzotiškas šalis kaip Dominikos Respublika, Dramblio Kaulo Krantas, Maldyvai, Fidžis, Žaliojo Kyšulio salos.

Tiesa, kiekvienu atveju siuntos kaina apskaičiuojama atskirai ir priklauso nuo kelių parametrų, tad pašto specialistai nenurodė, kiek gali kainuoti malonumas laišku ar siuntiniu pradžiuginti bičiulį, gyvenantį kitoje Žemės rutulio pusėje. Pašto tinklalapyje į skaičiavimo sistemą įvedus siuntinio tipą, svorį ir siuntimo tikslą, paaiškėja ir siuntimo paslaugų kaina.

Pavyzdžiui, mažoji korespondencijos siunta iki 500 g svorio, kurios aukštis – iki 20 mm, ilgis – iki 381 mm, plotis – iki 305 mm,  į Ekvadorą jums kainuos 2,09 euro. Tiek pat kainuos šio dydžio siunta į Japoniją ar Iraką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.