Pavėlavusiems susimokėti už žemę jau kapsi delspinigiai

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) primena, kad pirmadienio vidurnaktį baigėsi terminas, iki kada privalu sumokėti žemės mokestį, negaunant už vėlavimą taikomų sankcijų. Jau nuo antradienio skaičiuojami 0,3 proc. delspinigiai.

Šiemet žemės mokesčio mokėtojai į savivaldybių biudžetus turėtų sumokėti apie 27 mln. eurų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šiemet žemės mokesčio mokėtojai į savivaldybių biudžetus turėtų sumokėti apie 27 mln. eurų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tomas Kavaliauskas, Lidija Jankauskienė, LRT TV naujienų tarnyba, lrt.lt

Nov 17, 2015, 8:06 AM, atnaujinta Oct 4, 2017, 4:03 AM

Žemės mokestis jau keleri metai skaičiuojamas pagal sklypo vidutinę rinkos vertę. Tačiau iki kitų metų vis dar taikomas pereinamasis laikotarpis: šiemet reikia mokėti 40 proc. sumažintą žemės mokestį, kitąmet – 20 proc. mažesnį, o jau 2017-aisiais teks mokėti visą priskaičiuotą žemės mokestį. Patį žemės mokesčio dydį nustato savivaldybės, jis gali svyruoti nuo 0,1 iki 4 proc.

Šiemet žemės mokesčio mokėtojai į savivaldybių biudžetus turėtų sumokėti apie 27 mln. eurų, iš jų apie 4 mln. eurų – verslas.

„Yra jau sumokėta beveik 19 mln. eurų. Tai – pažangesnis, geresnis mokėjimas nei ankstesniais metais“, – atskleidė VMI Paslaugų mokesčių mokėtojams departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė.

Iš viso yra beveik milijonas žemės mokesčio mokėtojų, tačiau dėl savivaldybių nustatytų lengvatų šį mokestį moka trečdaliu mažiau gyventojų ir įmonių. Nuo pernai nesumokėto žemės mokesčio suma siekia beveik 1,5 mln. eurų. Drausmingiausiai žemės mokestį moka verslas.

Jau keleri metai žemės mokestį turi mokėti ir daugiabučių gyventojai, jei po jų namu esanti žemė priskirta jų nuosavybei. Tokį mokestį iš daugiabučių renka daugiau nei pusė savivaldybių ir visi didieji miestai. Mažiausiai tenka mokėti Klaipėdos ir Šiaulių miestų bei rajonų, Širvintų rajono daugiabučių gyventojams. Daugiausiai už žemę po daugiabučiais tenka mokėti Tauragės, Skuodo, Pakruojo ir Anykščių rajono gyventojams.

Beje, nesutinkantys su jų sklypui nustatyta žemės verte gali kreiptis į Registrų centrą, kad būtų atliktas žemės vertės perskaičiavimas, tačiau, Registrų centro duomenimis, sulaukiama vos vieno kito prašymo tą padaryti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.