Šiais metais lietuviai dosniausiai parėmė kariuomenę

Į elektroninio pašto dėžutes šią savaitę pradėjo eiti Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) laiškai, skatinantys dirbančius žmones žvilgtelėti į elektroninę savo mokesčių piniginę ir pasitikrinti, ar  įvykdytas jų prašymas kokiai nors organizacijai skirti 2 proc. 2014-aisiais sumokėto gyventojų pajamų mokesčio (GPM). Į paramos gavėjų sąskaitas jau sukrito paskutiniai taip paskirstyti pinigai. Dosniausiai šiais metais lietuviai parėmė kariuomenę.

Šiemet žmonės dosniausiai parėmė Lietuvos kariuomenę – jai iš sumokėtų mokesčių atiteko per 276 tūkst. eurų. Noriai remti ir gyvūnų globėjai.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Šiemet žmonės dosniausiai parėmė Lietuvos kariuomenę – jai iš sumokėtų mokesčių atiteko per 276 tūkst. eurų. Noriai remti ir gyvūnų globėjai.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė („Lietuvos rytas“)

Nov 21, 2015, 7:57 PM, atnaujinta Oct 3, 2017, 11:38 AM

Iki lapkričio vidurio kone 22 tūkst. paramos gavėjų sulaukė maždaug 15 mln. eurų. Jų organizacijoms (2 proc.) arba partijoms (1 proc.) iš GMP skyrė kone 605 tūkst. Lietuvos gyventojų. Paramos gavėjai – įvairios organizacijos, asociacijos, švietimo įstaigos, profsąjungos, sporto klubai ir net ligoninės jau pradėjo išlaidauti – naudotis joms pervestais pinigais.

Paramos krepšys pastorėjo

Paramos teikėjų kasmet daugėja, didėja ir jų sumokamas GPM, o kartu – ir parama įvairioms organizacijoms. Pavyzdžiui, prašymus atriekti joms pinigų iš GPM krepšelio 2013-aisiais pateikė apie 564 tūkst. dirbančių žmonių, 2014 metais – apie 569 tūkst. Atitinkamai buvo išdalyta 12,9 ir 13,3 mln. eurų paramos.

Didžiųjų paramos gavėjų dešimtukas šįmet nedaug tepasikeitė. Jame neliko SOS vaikų kaimų Lietuvoje draugijos. Pernai jai buvo pervesta apie 34, šiemet – 29,6 tūkst. eurų.

Užtat 10-ojoje pozicijoje atsirado Maltos ordino pagalbos tarnyba, kuriai, gyventojų pageidavimu, atiteko apie 36 tūkst. eurų.

Šįmet žmonės ypač dosniai rėmė Lietuvos kariuomenę. Jai skirta parama per metus padidėjo kone 8 kartus: nuo pernykščių 36 tūkst. eurų iki šiųmečio 281 tūkst. eurų. Net 26 tūkst. eurų sukrito į pačios Krašto apsaugos ministerijos kišenę.

Bet VMI sudarytame 22 tūkst. paramos gavėjų sąraše netrūksta ir nelaimėlių. Vos 3 euro centai įkrito į viešosios įstaigos „Bliuzo naktys“ sąskaitą.

Vienas žmogus paramą skyrė „Argentinos kultūros ambasadai“ – 0,04 euro. Lietuvos ezoterikų konfederacijai teko vos 0,06 euro. Kone šimtas asociacijų, organizacijų, bendruomenių, viešųjų įstaigų apskritai nesulaukė rėmėjų.

Rūpinasi savais

Mokesčių mokėtojų įpročiai nesikeičia. Žmonės savo mokesčių dalelę skiria tiems, kurie yra geriausiai pažįstami: tėvai – vaikų lopšeliams-darželiams, progimnazijoms arba gimnazijoms, medžiotojai ir žvejai – jiems atstovaujančioms draugijoms, sportininkai mėgėjai – savo sporto klubams, tikintieji – religinėms bendruomenėms.

Nemažai pinigų sukrito į medžiotojų būrelių sąskaitas. Pavyzdžiui, Kaišiadorių rajono medžiotojų klubą „Žiežmariai“ pasiekė 10,4 tūkst. eurų. Tai gerokai pranoksta įvairių gimnazijų gautą paramą.

Anot šio klubo prezidento Mykolo Drėgvos, paprastai 2 proc. paramos skiria patys medžiotojai – klubo nariai bei jų artimieji.

„Pinigų mums reikia ir mokesčiams už medžioklės plotus sumokėti, ir žvėrims šerti, ir medžių apsaugos priemonėms. Išlaidų – į valias. Tačiau rėmėjų nėra daug. Didesnė parama susikaupia, tikėtina, dėl to, kad medžioja didesnes pajamas gaunantys ir daugiau mokesčių sumokantys žmonės. Nes medžioklė – brangus pomėgis“, – sakė M.Drėgva.

Jo teigimu, klubui tenkanti parama mažėja. Ko gero, dėl to, kad anksčiau 2 proc. GMP jam skyrę medžiotojai ėmė leisti į mokslus vaikus ar anūkus, o kartu – remti švietimo įstaigas.

Dosniausi – gyvūnams

Pasižvalgius po VMI sukauptus 22 tūkst. paramos gavėjų duomenis paaiškėjo, kad daug gausesnę paramą gauna gyvūnų globos organizacijos nei beglobiais vaikais besirūpinančios įstaigos ar šeimynos.

VMI duomenimis, 2014-aisiais sumokėto GPM dalelytę 28 šeimynoms skyrė vos 137 rėmėjai. Visos jos tegavo per 3 tūkst. eurų paramos.

Vilniaus sutrikusio vystymosi kūdikių namai praturtėjo 10,7 tūkst. eurų.

Rėmėjų pinigai pasiekė ir Lietuvos gyvūnų globos draugijos Vilniaus skyrių – apie 6,4 tūkst. eurų, ir Vilniuje esančias įstaigas „SOS gyvūnai“ bei „Tautmilės globa“ – atitinkamai 67,8 tūkst. eurų ir 30 tūkst. eurų. Sostinės gyvūnų prieglauda „Rainiukas“ gavo 16,2 tūkst. eurų paramos.

Kartu sudėjus šie gyvūnų globėjai sulaukė 11 kartų didesnės paramos nei kūdikių namai.

Pasak gyvūnais besirūpinančios įstaigos „Penkta koja“ vadovės Agnės Volockytės, gyvūnų prieglaudos tuo ypatingos, kad joms tenka išsilaikyti tik iš paaukotų lėšų.

„Iš kitur negaunama jokio finansavimo – nei valstybės, nei savivaldybių, nei ES parama mūsų nepasiekia. Bet reikia nemažai padirbėti, kad mokesčių mokėtojai pastebėtų ir pasitikėtų“, – sakė A.Volockytė.

Jos teigimu, tų 85 tūkst. eurų paramos, kurios sulaukė „Penkta koja“, visiems šiems metams neužteks.

„Vien šunų prieglaudoje nuolat globojame per 160. Paaukoti pinigai atiteks pašarui ir veterinarų paslaugoms“, – sakė A.Volockytė.

Remia ligonines ir policiją

VMI rėmėjų išklotinė pateikė ir įdomybių, pavyzdžiui, Klaipėdos kriminalinės policijos veteranų klubo sąskaita neseniai pasipildė 15,5 tūkst. eurų, o Klaipėdos ligoninei rėmėjų mokesčių teko kone 1000 eurų mažiau.

Žmonės šiek tiek lėšų skyrė ir „angelams sargams“, pavyzdžiui, Utenos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas praturtėjo 5,8 tūkst. eurų, šiauliškiai policininkai – 4,3 tūkst. eurų.

Santykinai nedaug – vos 2050 rėmėjų – 2 proc. GPM skyrė 99 religinėms bendruomenėms. Bet visų jų paramos suma perkopė 42,6 tūkst. eurų.

Tikintieji taip pat rėmė ir Marijos radiją – šią viešąją įstaigą pasiekė 33 tūkst. eurų, Katalikų radijo Mažajai studijai atiteko apie 7,7 tūkst. eurų.

Daugiausia paramos sulaukusios organizacijos

Paramos gavėjas / Rėmėjų skaičius / Suma (eurais)*

Lietuvos kariuomenė / 6581 / 276 412

Labdaros ir paramos fondas „Bėdų turgus“ / 6373 / 158 608

Viešoji įstaiga „Lesė“ / 3701 / 94 178

Paramos ir labdaros fondas „Mamų unija“ / 3657 / 93 716

Viešoji įstaiga „Penkta koja“ / 3805 / 85 857

Viešoji įstaiga Sostinės krepšinio mokykla / 3128 / 69 669

Viešoji įstaiga „SOS gyvūnai“ / 2530 / 67 959

Lietuvos lenkų sąjungos Vilniaus r. skyrius / 4072 / 50 023

Labdaros ir paramos fondas „Rugutė“ / 1186 / 38 870

Maltos ordino pagalbos tarnyba / 1286 / 35 861

Šaltinis: Valstybinė mokesčių inspekcija

*Pinigai rėmėjus pasiekė iš GPM, sumokėtų 2014 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.