Kalėdos artėja: kaimo turizmo sodybų savininkai meldžia stebuklo

Kaimo turizmo sodybų šeimininkai gyvena nervingu ritmu: vis skaičiuoja, kiek dienų bus užpildyta gruodį, kai įmonės pradeda švęsti Kalėdas ir Naujuosius metus, o kiek kalendoriuje liks nepažymėtų. Tiesa, skųstis jie nebegali. Yra tokių, kurie laisvos dienos savo sodyboje, ypač gruodžio antroje pusėje, nerastų. Tačiau sniegas – bene svarbiausias dalykas, kurio jie laukia.

Į kaimo turizmo sodybas žiemos švenčių suvažiuos ir įmonių kolektyvai, ir iš užsienio parsiradę emigrantai.<br>P.Lileikio nuotr.
Į kaimo turizmo sodybas žiemos švenčių suvažiuos ir įmonių kolektyvai, ir iš užsienio parsiradę emigrantai.<br>P.Lileikio nuotr.
Į kaimo turizmo sodybas žiemos švenčių suvažiuos ir įmonių kolektyvai, ir iš užsienio parsiradę emigrantai.<br>P.Lileikio nuotr.
Į kaimo turizmo sodybas žiemos švenčių suvažiuos ir įmonių kolektyvai, ir iš užsienio parsiradę emigrantai.<br>P.Lileikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aida Murauskaitė

Nov 25, 2015, 10:14 AM, atnaujinta Oct 2, 2017, 11:07 PM

Į kaimo turizmo sodybas žiemos švenčių suvažiuos ir įmonių kolektyvai, ir iš užsienio parsiradę emigrantai. Pastarieji itin noriai susiburia su giminaičiais ar seniai matytais draugais švęsti sodybose.

Tačiau kaimo turizmo verslininkai išskiria pastaraisiais metais vis gausėjančius netradicinius klientus: veiklūs, nuolat skubantys žmonės, mėgstantys aktyvias atostogas, užsisakydami sodybą Naujiesiems metams, kelia vienintelį reikalavimą – kad tik būtų tyla, ramybė, jokio šurmulio, vakarienė žvakių šviesoje ir poilsis vienumoje.

Laukia nesulaukia sniego

Lietuvos kaimo turizmo asociacijos prezidentas Linas Žabaliūnas neabejoja: jei per Kalėdas ir Naujuosius metus bus sniego, bus ir svečių. Tad dažnas kaimo turizmo sodybos šeimininkas meldžia snaigių ir kartu su jomis užgriūsiančių svečių.

„Jei įvyks stebuklas ir turėsime tikrą žiemišką šventę, paskutinę minutę prisipildys visos kaimo turizmo sodybos. Tai mūsų verslo dilema – tas oras. Ir vasarą, vos įkaista, visi paskutinę akimirką puola užsakinėti sodybų. Tas pat ir žiemą, per šventes“, – kalbėjo L.Žabaliūnas.

Kol kas, anot jo, ne visų sodybų kalendoriai užpildyti. Mat dažnai net ir įmonės suskumba šventimo vietos dairytis vos pora savaičių iki numatytos dienos.

Tiesa, būna ir taip, kad atšventęs Naujuosius metus, sausio 1-ąją atsisveikindamas su sodybos šeimininku, svečias paprašo rezervuoti sodybą jam kitiems metams.

Anot L.Žabaliūno, kainos per Naujuosius metus bus aukštesnės nei kitu metu žiemą, tačiau tikrai nepasieks viršutinės ribos.

Suvažiuoja emigrantai

„Sėkmingai pildome užsakymų grafiką“, – pasidžiaugė kaimo turizmo sodybos „Padvaisko dvaras“ Glitiškėse, Vilniaus rajone, šeimininkė Rasa Padvaiskienė.

Jau antrus metus į šią sodybą švęsti metų pabaigos švenčių suvažiuoja Lietuvos emigrantai, parskridę aplankyti artimųjų tėviškėje. Yra buvę, kad ir per Tris karalius išeivių kompanija šurmuliavo „Padvaisko dvare“.

„Skųstis negalime: suvažiuoja ir įmonės, mat galime priimti net 200 žmonių, ir pavieniai svečiai – jiems turime atskirus pastatus, kuriuose apsistoja norintys ramybės. Vasarą daugiau įvairių stovyklų, renginių buvo, tarkime, čia mokėsi programuotojai ir iš Lietuvos, ir iš Amerikos, taip pat stovyklą surengė viena Lietuvos religinė bendruomenė“, – pasakojo R.Padvaiskienė.

Ar žiemos šventėms į jos su vyru valdomą kaimo turizmo sodybą susiruošę žmonės jau daugiau pasirengę išleisti, ar vis dar įnirtingai taupo?

„Ne taupo, o protingiau pasiskaičiuoja. Maisto užsako nedaug, bet kokybiško, geresnio. Pramogas taip pat renkasi – geriau kokią vieną, bet įdomesnę“, – aiškino sodybos šeimininkė.

O kainos, ar labai jas pakelia Padvaiskai?

„Ir žiemą, ir vasarą mūsų kainos vienodos. Mūsų klientų būrys nusistovėjęs, vis tų pačių atvažiuoja, tad kelti kainas būtų nedraugiška. Bet ir daryti nuolaidų nematau reikalo“, – kalbėjo R.Padvaiskienė.

Prieš Kalėdas telefonas netyla

Kaimo turizmo sodybos „Jurodis“ Jurbarko rajono Naujasodžių kaime šeimininkė Kristina Vančienė jau pusmetį buvo rami: Naujųjų naktį turės svečių, tad ir uždarbį.

Nestinga pažymėtų langelių kalendoriuje ir visą gruodį, ypač antroje pusėje. Labiau K.Vančienės sodybą švenčių mėnesį renkasi draugų, artimųjų, bičiulių kompanijos. Bendrovių kolektyvai Naujasodžiuose dažniau lankydavosi vasarą. Tiesa, neseniai vienai įmonei K.Vančienė atsakė neigiamai – įmonė pavėlavo  susizgribusi savo kolektyvui mokymus gruodžio mėnesį užsakyti vos prieš kelias dienas.

„Mažai ką galiu pasiūlyti dar neužsakiusiems vietų svečiams. Bet žinau, kad prieš pat Kalėdas ir tarpušvenčiu telefonas skambės be paliovos. Taip būna kasmet, skambina po keliolika žmonių per dieną ir klausia, ar turime vietų. Visi paskutinę minutę susigriebia“, – sakė sodybos šeimininkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.