Mokesčių lengvata – dešroms, druskai ir pipirams?

Į Lenkiją apsipirkti traukiantys lietuviai ir mūsų šalį užplūdę lenkiški produktai privertė politikus susimąstyti, ar ne pats laikas mažinti mokesčius. O prekybininkai tikino lengvatų nesisavinsiantys.

Kad reikia mažinti PVM mėsai, jau seniai kalbėjo ir Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacija.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Kad reikia mažinti PVM mėsai, jau seniai kalbėjo ir Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacija.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Atrodo, kad šviežiai mėsai lengvatinis PVM gali būti įvestas, nes tokiam projektui nesipriešina net ir Vyriausybė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Atrodo, kad šviežiai mėsai lengvatinis PVM gali būti įvestas, nes tokiam projektui nesipriešina net ir Vyriausybė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aida Murauskaitė („Lietuvos rytas“)

Mar 18, 2016, 6:59 AM, atnaujinta Jun 1, 2017, 9:50 AM

Socialdemokratas Bronius Bradauskas pasiūlė įvesti lengvatinį 5 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą šviežiai atšaldytai mėsai ir šviežiai tvenkiniuose išaugintai žuviai. Tam vakar pritarta po pasiūlymo pateikimo.

Nuomonės, kad 5 proc. PVM tarifas turėtų įsigalėti būtiniausiems maisto produktams, laikosi ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcija.

Seimo Darbo partijos frakcijos seniūno Kęstučio Daukšio manymu, lengvata turėtų būti taikoma duonai, makaronams, kruopoms, pieno produktams, sviestui, šviežiai mėsai ir žuviai, aliejui, miltams, daržovėms, vaisiams bei cukrui.

Anot Liberalų sąjūdžio lyderio Eligijaus Masiulio, sąrašas turėtų būti tęsiamas – į jį privalu įrašyti druską ir pipirus, paskelbė agentūra BNS.

Įprastas PVM tarifas šiuo metu yra 21 procentas, jis galioja nuo 2009 metų rudens. Lenkijoje, į kurią apsipirkti traukia minios lietuvių, daugelis maisto produktų apmokestinti tik 5 proc. PVM.

Išimtis – tik mėsai

Vyriausybės vadovas Algirdas Butkevičius dar prieš mėnesį lengvatinių tarifų įvedimą būtiniausiems maisto produktams vadino nerealiu, tačiau ketvirtadienį jau pritarė, kad mažesnis PVM būtų taikomas šviežiai ir atšaldytai mėsai.

„PVM lengvata gali būti svarstoma tik dėl šviežios ir atšaldytos mėsos, nes šita įstatymo lengvata tikriausiai sudarytų galimybę mažiau importuoti iš kitų šalių šviežią ir atšaldytą mėsą į Lietuvą“, – sakė Vyriausybės vadovas.

Bet premjeras nepritarė, kad PVM galėtų būti mažinamas ir kitiems produktams.

„Dėl lengvatų kitiems maisto produktams šiuo metu negalėčiau pritarti. Tada PVM surinkimas labai sumažėtų“, – teigė A.Butkevičius.

Pažadus patvirtins parašais

Kai kurie politikai nekart baugino, kad įvedus PVM lengvatą sumažėtų į valstybės biudžetą surenkamos pajamos, tačiau pirkėjai nepajustų, kad atpigo produktai, nes skirtumą pasidalytų prekybininkai ir perdirbėjai.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos (LPĮA) vykdomasis direktorius Laurynas Vilimas tokius priekaištus kategoriškai atmetė: „Dar prieš ketverius metus sakėme, jog kainos tą pačią dieną vartotojams sumažėtų 16 procentų.

Jei produktas mums kainuoja 1 eurą, vartotojui jis dabar atsieina 1,21 euro, o sumažinus PVM, kainuotų 1,05 euro.“

LPĮA vadovas garantavo, kad asociacijai priklausantys prekybos tinklai yra pasirengę pasirašyti viešą memorandumą, kuriame pasižadėtų to laikytis. „Mes nenorime, kad mus kaltintų“, – sakė L.Vilimas.

Jo nuomone, valdžia privalo kuo skubiau mažinti PVM mėsai ir pienui.

„Stiprėja Lenkijos pramonė, daug iš ten atvežtos mėsos pas mus pigiau parduodama turguje. Nerimą kelia ir naujausi Lenkijos planai įsigalėti Lietuvos pieno rinkoje. Valstybė nedelsdama privalo į tai reaguoti. Šiam sektoriui turi būti kuriamos palankesnės konkurencijos sąlygos. PVM lengvata būtų pagrindinė ir lengviausiai prieinama, be to, greičiausiai įgyvendinama priemonė“, – kalbėjo L.Vilimas.

Lengvatos reikia ir dešroms

Kad reikia mažinti PVM mėsai, jau seniai kalbėjo ir Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacija.

Anot jos vadovo Egidijaus Mackevičiaus, akivaizdu, kad iš didesnio PVM Lietuvoje tik išlošia kaimynai lenkai.

„Iš Lenkijos atvežama mėsa, kuriai taikomas 5 proc. PVM, ji parduodama mūsų šalies turgavietėse, tad mes pralaimime 16 proc. O kritus zloto kursui skirtumas išaugo ir iki 30 proc.

Be to, suklestėjo šešėlinė gamyba: iš lenkiškos mėsos gaminamos dešros, kurios parduodamos kaip lietuviškos“, – vardijo E.Mackevičius.

Jis sakė, kad skelbiama turguje parduodamos mėsos apyvarta, kuri siekia 72,5–87 mln. eurų, tėra ledkalnio viršūnė, nes iš tikrųjų tai tesudaro apie trečdalį realios metų apyvartos.

Lenkų pasiglemžta rinkos dalis smarkiai apkarpė viso Lietuvos mėsos sektoriaus apyvartą, kuri iki lengvatinio PVM atsisakymo sudarė apie 0,6–0,72 mlrd. eurų, o 2009-aisiais pakėlus jį iki 21 proc. susitraukė iki 0,52 mlrd. eurų.

Kartu gerokai sumažėjo ir mėsos suvartojimas: nuo 83 kilogramų žmogui per metus 2008 metais iki 69 kilogramų atsisakius lengvatos.

„Tai nesąžininga verslo atžvilgiu. Mes esame tikri, kad lengvata būtina ne tik šviežiai mėsai, bet ir dešrelėms, rūkytiems mėsos gaminiams.

Žinoma, nekalbame apie itin brangius mėsos produktus“, – teigė asociacijos vadovas.

Prabilo ir apie pagrindinio tarifo mažinimą

A.Butkevičius pritarė, kad šiuo metu galiojantis bendras 21 proc. pridėtinės vertės mokestis galėtų būti sumažintas.

Anksčiau yra nuskambėję politikų siūlymų bendrąjį tarifą mažinti iki 20, 19 ar 18 proc.

21 proc. PVM tarifas buvo nustatytas per finansų krizę, siekiant užtikrinti papildomas biudžeto pajamas, kurios buvo būtinos fiskaliniam deficitui mažinti ir valstybės finansų stabilumui, kol baigsis sunkmetis.

Tuometė Andriaus Kubiliaus Vyriausybė teigė, kad PVM tarifas didinimas tik laikinai, iki finansų krizės pabaigos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.