Neįtikėtina, ką galima pamatyti ir įsigyti Halės turguje

Paskutinės dienos prieš Velykas Halės turguje – pats prekybos įkarštis. Bet kitaip nei daugelyje turgaviečių, prieš šventes kainos smarkiai nepakilo. Halės turguje siūloma ne tik kiaušinių ir tradicinių kumpių, bet ir naujovių, kurios stebina konservatyvius lietuvius.

Vilniaus Halės turguje įsibėgėjo šventinė prekyba.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus Halės turguje įsibėgėjo šventinė prekyba.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Halės turguje galima įsigyti ir retų rūšių žuvų, austrių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Halės turguje galima įsigyti ir retų rūšių žuvų, austrių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Halės turgaus legenda – ūkininkas M.Mlečka. Jo rūkytus mėsos gaminius pamėgo net užsienio diplomatai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Halės turgaus legenda – ūkininkas M.Mlečka. Jo rūkytus mėsos gaminius pamėgo net užsienio diplomatai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Halės turgaus legenda – ūkininkas M.Mlečka. Jo rūkytus mėsos gaminius pamėgo net užsienio diplomatai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Halės turgaus legenda – ūkininkas M.Mlečka. Jo rūkytus mėsos gaminius pamėgo net užsienio diplomatai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Halės turgaus legenda – ūkininkas M.Mlečka. Jo rūkytus mėsos gaminius pamėgo net užsienio diplomatai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Halės turgaus legenda – ūkininkas M.Mlečka. Jo rūkytus mėsos gaminius pamėgo net užsienio diplomatai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ūkininkė L.Romancovienė kiekvieną dieną į turgų atveža savo ūkyje augintų šviežių, taip pat marinuotų, raugintų daržovių. Ją puikiai pažįsta nuolatiniai Halės turgaus pirkėjai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ūkininkė L.Romancovienė kiekvieną dieną į turgų atveža savo ūkyje augintų šviežių, taip pat marinuotų, raugintų daržovių. Ją puikiai pažįsta nuolatiniai Halės turgaus pirkėjai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ūkininkė L.Romancovienė kiekvieną dieną į turgų atveža savo ūkyje augintų šviežių, taip pat marinuotų, raugintų daržovių. Ją puikiai pažįsta nuolatiniai Halės turgaus pirkėjai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ūkininkė L.Romancovienė kiekvieną dieną į turgų atveža savo ūkyje augintų šviežių, taip pat marinuotų, raugintų daržovių. Ją puikiai pažįsta nuolatiniai Halės turgaus pirkėjai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Adomas bando pripratinti vilniečius prie egzotiškų žuvų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Adomas bando pripratinti vilniečius prie egzotiškų žuvų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Adomas bando pripratinti vilniečius prie egzotiškų žuvų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Adomas bando pripratinti vilniečius prie egzotiškų žuvų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus Halės turguje įsibėgėjo šventinė prekyba.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus Halės turguje įsibėgėjo šventinė prekyba.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus Halės turguje įsibėgėjo šventinė prekyba.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus Halės turguje įsibėgėjo šventinė prekyba.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus Halės turguje įsibėgėjo šventinė prekyba.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus Halės turguje įsibėgėjo šventinė prekyba.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus Halės turguje įsibėgėjo šventinė prekyba.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus Halės turguje įsibėgėjo šventinė prekyba.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus Halės turguje įsibėgėjo šventinė prekyba.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus Halės turguje įsibėgėjo šventinė prekyba.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus Halės turguje įsibėgėjo šventinė prekyba.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus Halės turguje įsibėgėjo šventinė prekyba.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus Halės turguje įsibėgėjo šventinė prekyba.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus Halės turguje įsibėgėjo šventinė prekyba.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus Halės turguje įsibėgėjo šventinė prekyba.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus Halės turguje įsibėgėjo šventinė prekyba.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus Halės turguje įsibėgėjo šventinė prekyba.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus Halės turguje įsibėgėjo šventinė prekyba.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus Halės turguje įsibėgėjo šventinė prekyba.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus Halės turguje įsibėgėjo šventinė prekyba.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus Halės turguje įsibėgėjo šventinė prekyba.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus Halės turguje įsibėgėjo šventinė prekyba.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus Halės turguje įsibėgėjo šventinė prekyba.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus Halės turguje įsibėgėjo šventinė prekyba.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus Halės turguje įsibėgėjo šventinė prekyba.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus Halės turguje įsibėgėjo šventinė prekyba.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus Halės turguje įsibėgėjo šventinė prekyba.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus Halės turguje įsibėgėjo šventinė prekyba.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus Halės turguje įsibėgėjo šventinė prekyba.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus Halės turguje įsibėgėjo šventinė prekyba.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus Halės turguje įsibėgėjo šventinė prekyba.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus Halės turguje įsibėgėjo šventinė prekyba.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus Halės turguje įsibėgėjo šventinė prekyba.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus Halės turguje įsibėgėjo šventinė prekyba.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus Halės turguje įsibėgėjo šventinė prekyba.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus Halės turguje įsibėgėjo šventinė prekyba.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus Halės turguje įsibėgėjo šventinė prekyba.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus Halės turguje įsibėgėjo šventinė prekyba.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus Halės turguje įsibėgėjo šventinė prekyba.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus Halės turguje įsibėgėjo šventinė prekyba.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus Halės turguje įsibėgėjo šventinė prekyba.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus Halės turguje įsibėgėjo šventinė prekyba.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (30)

Lrytas.lt

Mar 25, 2016, 1:00 PM, atnaujinta May 31, 2017, 2:36 PM

„Dar tik pradžia, didžiausio pirkėjų antplūdžio laukiame šeštadienį. Tai būdinga vilniečiams ir apskritai lietuviams – švenčių stalu pasirūpinti paskutinę dieną“, – kalbėjo Halės turgaus direktoriaus pavaduotojas Leonas Jucys.

Vis tik jau nuo ketvirtadienio Halės turguje skamba pirkėjų ir pardavėjų klegesys. Modernūs prekybos centrai galutinai nenurungė tradicinio lietuviško turgaus. Juolab, Halės turgus pasižymi tuo, kad čia iš tiesų prekiaujama ūkininkų išaugintais, jų pačių apdorotais, perdirbtais ar tiesiog šviežiais gaminiais.

Ir nemažai ūkininkų ne samdo pardavėjus, bet patys ir prekiauja savo išaugintomis gėrybėmis.

Krienai užgniaužia kvapą

Viena tokių – ūkininkė Lina Romancovienė. Ji kasdien atlekia į Vilniaus Halės turgų iš Kaišiadorių rajono: ten ūkininkauja jos didelė šeima. Ūkininkė siūlo šviežių, raugintų ir marinuotų daržovių – spalvingų ir įvairių.

Krienų indelį už mažiau nei eurą įsigijusi 70-metė pirkėja Danutė sakė visada daržoves perkanti tik pas L.Romancovienę.

„Kiaušinių, taip pat kaimiškų, galiu rasti ir prekybos centre. O štai tokių krienų, kaip pas Liną, pasaulyje niekur nerasi“, – jausmingai ūkininkės produkciją įvertino pirkėja.

Ir tikrai, krienai tokie aštrūs, kad paragavus prisimeni savo prosenius iki septintosios kartos. Toks yra posakis.

Kumpius pamėgo užsieniečiai

Rūkytos mėsos, ypač tradicinio rūkyto kumpio, Halės turguje – apsčiai. Bet didžiausios eilės – prie ūkininko Mečislovo Mlečkos prekystalio. Jis pats rūko, vytina mėsą.

Turguje kalbama, kad pas M.Mlečką lašinius, dešras ir kumpius perka Danijos ambasadorius.

„Nežinau, ar būtent Danijos ambasadorius, bet užsieniečiai neretai prie mano prekystalio prieina. Išeina ne tuščiomis. Pasitaiko ir turistų, ir lyg ambasadorių yra buvę“, – kuklinosi M.Mlečka.

Nuolatiniai Halės turgaus pirkėjai tiksliai žino, pas ką pirkti jautieną, kad tai būtų tikrai jautiena, ne karviena – šviežia ir minkšta, tinkama net totoriškam bifšteksui (patiekalas iš žalio jautienos faršo ir žalių kiaušinių, – Red.).

Ūkininkas Darius Šeikis Molėtų rajone augina didelę galvijų bandą – jam nebaisi jokia lenkiškos mėsos konkurencija. Pirkėjų anaiptol netrūksta, ir kainos nedaug didesnės nei Lenkijos parduotuvėse (pvz., 4,30 Eur už kilogramą jautienos šonkauliukų), betgi skonis – tikros mėsos, o ne chemikaluose išmirkyto lenkiško mėsgalio.

Iš molėtiškio ūkininko galima įsigyti ir išskirtinės mėsos, tikrai karališkam Velykų stalui – ėrienos antrekoto. Tokio gardėsio kaina neverčia iš koto – 8,70 eur.

Pratina prie austrių

Turgaus direktoriaus pavaduotojas L.Jucys pasididžiuodamas aprodė žuvų skyrių – nedidelį, bet pribloškiantį įvairenybėmis. Prekybininkas, jaunas vilnietis Adomas, ryžosi drąsiam eksperimentui paįvairinti vilniečių šventinį valgiaraštį.

Halės turgaus žuvininkai siūlo velykinį stalą paįvairinti austrėmis ir didžiulėmis tolimų jūrų žuvimis: bangžuve ir šviežiu tunu. Kilogramas bangžuvės (merlino) kainuoja 15,50 Eur.

„Mūsų pirkėjai egzotiškas jūrų gėrybes dar renkasi atsargiai. Mėgstamiausiomis žuvimis išlieka lynai, upėtakiai, lašiša – šviežios ir sūdytos, rūkytos žuvys. Bet lietuvių skonis keičiasi. Tarkime, mielai perkami valgomieji jūros dumbliai – puikus garnyras prie žuvies“, – tikino Adomas.

Švenčia ir stačiatikiai

Halės turgus – tai ir Vilniaus kultūrinės įvairovės atspindys. Gabalą kumpio ir dešimtį kiaušinių nusipirkusi rusakalbė 60 metų Jelena sakė esanti stačiatikė, bet švęsianti ir katalikų („lietuviškas“) Velykas, ir stačiatikių („rusiškas“), kurios šiais metais bus gegužės 1 dieną.

„Mūsų šeima nuo seno taip – ir katalikų, ir mūsiškes Velykas švenčia. Kuo daugiau švenčių, tuo smagiau“, – linksmai kalbėjo Vilniaus rusė.

Pagrindinio Velykų atributo, kiaušinių, vilniečiai ketvirtadienį ir penktadienį pirko dar nedaug. Didžiausia prekyba kiaušiniais bus šeštadienį – tikino pardavėjai.

Nuostabus senasis pasaulis

Prie prekybininkų, pardavinėjančių kiaušinius, daugiausia būriavosi moterys – atidžiai rinkosi dažus margučiams. Pardavėjos tapo konsultantėmis – ne tiek pardavinėjo, kiek dalijosi įvairiausiais margučių dažymo receptais. Nors tokių receptų apstu internete, virtualia konsultacija čionykščiai pirkėjai nepasitiki. Jiems reikia gyvo žodžio.

„Pabendravęs su prekybininkais sužinai nuostabių dalykų. Pavyzdžiui, neseniai sužinojau, kaip dailiai galima nudažyti kiaušinius, panaudojus seniai iš mados išėjusius, sovietmečiu madingus šilkinius kaklaryšius“, – pasakojo direktoriaus pavaduotojas L.Jucys.

Žinoma, dažų margučiams, ir kokybiškų, apsčiai yra ir prekybos centruose. Bet sunku įsivaizduoti, kad prie kasininkės susigrūdęs būrys pirkėjų klausinėtų, kaip su jais dažyti kiaušinius.

Globalinėje vartojimo kultūrų maišalynėje vilnietiškas turgus išliko kaip gabalėlis žavaus senojo pasaulio su tikrų rūkytų lašinių kvapu, tą kvapą atimančiais krienais ir tarp dantų traškančiais raugintais agurkais.

Populiariausių prekių kainos turguje

„Parduotuviniai“ kiaušiniai: 1,50 – 1,60 Eur už 10 vnt.

Kaimiški kiaušiniai: 2 Eur už 10 vnt.

Šaltai rūkytas kumpis: 8,50 Eur už kg 

Kaimiškos vištos – 5,60 Eur už kg 

Žąsys – 8 Eur už kg 

Veršienos sprandinė – 7,20 Eur už kg 

Krienai (tarkuoti, 100 g indelis) – nuo 80 eurocentų iki 1 euro 

Šviežias lynas – 6,99 Eur 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.