Lietuviai nuomai turi skirti daugiau nei rumunai ar latviai

Beveik 80 proc. – tiek lietuviams reikėtų paaukoti vidutinio atlyginimo, norint nuomotis vieno kambario butą Vilniaus centre. Latviams už vieno kambario butą Rygos centre tektų atiduoti daugiau nei pusę – 57 proc. – vidutinio šalies atlyginimo, estams Talino centre dar mažiau – 47 proc.

Palyginus Lietuvos vidutinio atlyginimo ir nuomos kainas su Latvijos ir Estijos matyti, kad nepalankiausias sąlygas nuomotis turi lietuviai.<br>Įmonės nuotr.
Palyginus Lietuvos vidutinio atlyginimo ir nuomos kainas su Latvijos ir Estijos matyti, kad nepalankiausias sąlygas nuomotis turi lietuviai.<br>Įmonės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 31, 2016, 10:33 AM, atnaujinta May 31, 2017, 1:32 AM

O vienos geriausių perspektyvų Europoje nuomotis vieno kambario butą centre yra Norvegijoje ir Švedijoje – ten nuomai reikėtų skirti kiek mažiau nei trečdalį vidutinio šių šalių atlyginimo.

Nuomotis butą centre uždirbant vidutinį atlyginimą – sunkiai įsivaizduojama

Šiuo metu vieno kambario buto Vilniaus senamiestyje vidutinė nuomos kaina yra 431 euras, duomenis pateikia nekilnojamojo turto skelbimų portalo Domoplius.lt ekspertai. Vieno kambario buto vidutinė nuomos kaina miegamuosiuose rajonuose, pavyzdžiui Šeškinėje, Fabijoniškėse ar Baltupiuose, yra beveik dviem šimtais eurų mažesnė – 246 eurai. Vidutinis atlyginimas Lietuvoje šiuo metu siekia 543 eurus.

„Panašu, kad nuomotis vieno kambario būstą sostinės centre, uždirbant tik vidutinį atlyginimą, teoriškai įmanoma, tačiau praktiškai sunkiai įsivaizduojama. Pusę arba didžiąją dalį savo gaunamų pinigų reikėtų paaukoti vien būstui išlaikyti.

Ekonomistai pataria būtiniausioms reikmėms, tarp jų ir būsto nuomai, skirti ne daugiau nei trečdalį gaunamų pajamų“, – teigia Evaldas Narbuntovičius, Domoplius.lt projekto vadovas.

Gaunančiajam vidutines pajamas ir norinčiajam nuomotis vieno kambario butą toliau nuo centro, miegamajame rajone – galimybių daugiau. Už tokio būsto nuomą kiekvieną mėnesį reikėtų skirti 45 proc. vidutinio atlyginimo.

Tuo tarpu vidutinį atlyginimą gaunančiam vienam žmogui nuomotis dviejų ar trijų kambarių butą Vilniuje beveik neįmanoma. Pavyzdžiui, šiuo metu dviejų kambarių buto nuoma sostinės senamiestyje vidutiniškai kainuoja 611 eurų, toliau nuo centro – 333 eurus.

Vadinasi, už butą su dviem kambariais tektų atiduoti visą, o miegamajame rajone – apie 80 proc. vidutinio atlyginimo.

Kokios sąlygos Latvijoje ir Estijoje?

Pasak E. Narbuntovičiaus, palyginus Lietuvos vidutinio atlyginimo ir nuomos kainas su Latvijos ir Estijos matyti, kad nepalankiausias sąlygas nuomotis turi lietuviai. Uždirbdami mažiausiai, jie nuomai išleidžia didžiausią vidutinio atlyginimo dalį.

Tiesa, norint Latvijoje ar Estijoje nuomotis trijų kambarių būstą, situacija panaši kaip ir Lietuvoje, t. y. vidutines pajamas uždirbantis gyventojas nuomotis trijų kambarių butą miesto centre vargiai galėtų.

Rygos gyventojui už tokį būstą kas mėnesį reikėtų atiduoti visą vidutinį šalies atlyginimą, kuris šiuo metu yra 601 euras, o Talino gyventojui – apie 80 proc. vidutinio atlyginimo, siekančio 832 eurus.

„Šiek tiek geresnės sąlygos nei Lietuvoje šiuo metu yra, pavyzdžiui, Rumunijoje. Nors vidutinis atlyginimas šioje šalyje yra mažesnis nei Lietuvoje (tik 417 eurų), tačiau už vieno kambario butą, pavyzdžiui, Bukarešto centre, kiekvieną mėnesį reikėtų sumokėti 62 proc. vidutinio atlyginimo, t. y. 16 proc. mažiau nei Vilniuje. Vidutinė vieno kambario buto nuomos kaina Rumunijos sostinės centre siekia apie 261 eurą“, – sako Domoplius.lt projekto vadovas.

Palankiausios sąlygos nuomai – Skandinavijoje

Palankiausias sąlygas, palyginus nuomos kainos ir vidutinio atlyginimo santykį, Europoje turi skandinavai. Pavyzdžiui, Norvegijoje vienas asmuo, norėdamas gyventi miesto centre esančiame vieno kambario bute, kurio nuoma vidutiniškai kainuoja 1025 eurus, už jį kiekvieną mėnesį mokėtų tik 32 proc. vidutinio atlyginimo. Jis yra net šešis kartus didesnis nei Lietuvoje – net 3248 eurai.

Švedijoje situacija panaši – už mažo ploto buto nuomą miesto centre reikėtų sumokėti 29 proc. vidutinio šalies atlyginimo, kuris minėtoje šalyje siekia 2551 eurą. Vieno kambario butas, pavyzdžiui, Stokholmo centre, šiuo metu kainuoja 748 eurus.

Vos dviem eurais didesnis už Švedijos yra Didžiosios Britanijos vidutinis atlyginimas – 2553 eurai. Visgi už vieno kambario butą miesto centre, kuris nuomojamas už vidutiniškai 947 eurus, britas kiekvieną mėnesį turėtų mokėti 42 proc. vidutinio atlyginimo.

Airijoje už vieno kambario buto nuomą miesto centre gyventojas turėtų pakloti beveik pusę – 48 proc. – vidutinio atlyginimo, kuris šalyje šiuo metu yra 2129 eurai. Vieno kambario butas miesto centre nuomojamas vidutiniškai už 1023 eurus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.