Turto mokesčiai Vilniuje: žemės – sumenks, griuvenų – pakils

Vilniaus miesto savivaldybės taryba pradėjo svarstyti nekilnojamojo turto mokesčio tarifus 2017 metams. Siūloma jį mažinti nuo 0,7 proc. iki 0,6 proc. poilsio, kultūros, sporto, mokslo ir maitinimo įstaigų, knygynų, meno galerijų, kūrybinių dirbtuvių pastatų savininkams. Taip sostinėje tikimasi paskatinti viešbučių plėtrą bei sukurti patrauklesnę mokestinę aplinką.

Didžiausią – 3 proc. tarifą siūloma taikyti apleistiems, nenaudojamiems pastatams.<br>V.Balkūno nuotr.
Didžiausią – 3 proc. tarifą siūloma taikyti apleistiems, nenaudojamiems pastatams.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 19, 2016, 3:17 PM, atnaujinta May 28, 2017, 9:44 AM

Didžiausią – 3 proc. tarifą siūloma taikyti nebaigtam statyti, faktiškai naudojamam nekilnojamajam turtui, apleistiems ar neprižiūrimiems nenaudojamiems pastatams bei patalpoms.

Planuojama aktyviau įtraukti bendruomenes, kurios padėtų surinkti detalią informaciją apie visus apleistus, neprižiūrimus pastatus Vilniaus mieste. Skaičiuojama, kad tokiu būdu apleistų ir neprižiūrimų pastatų registras prasiplės 20 procentų, o tai leis į miesto biudžetą surinkti papildomus 500 tūkst. eurų.

Šiuo metu Vilniuje yra apie 1200 neparduotų naujų butų. Norint paskatinti nekilnojamo turto statytojus registruoti baigtus statyti pastatus, siūloma vieneriems metams atleisti nuo nekilnojamojo turto mokesčio, už naujos statybos pabaigtus statyti dar neparduotus butus, įregistruotus Registrų centre.

Siūloma nustatyti, kad 10 proc. nekilnojamo turto mokesčio, kuriuos sumoka maitinimo paskirties įmonės, naktiniai barai ir klubai, įsikūrę daugiabučių namų patalpose, bus skiriama daugiabučių namų atnaujinimui.

Žemės mokesčio tarifai mažės

Žemės savininkams numatomi teigiami pokyčiai – kitais metais už žemę jie mokės net iki 10 kartų mažiau: gyvenamosios paskirties žemės tarifą planuojama mažinti nuo 0,2 proc. iki 0,04 proc., o komercinės paskirties –  nuo 0,4 iki 0,04 proc.

Kitais metais sostinėje pradėtas taikyti žemės mokesčio tarifas bus vienas mažiausių visoje Lietuvoje.

Mažinamas žemės mokestis – paskata vystyti ir skatinti valstybinės žemės išpirkimą, plėsti mokesčio mokėtojų bazę. 10 kartų už valstybinės žemės nuomos mokesčio tarifą (0,4 proc.) mažesnis žemės mokesčio tarifas skatintų įsigyti žemę iš valstybės.

Didesni mokesčiai teks tik tiems žemės savininkams – verslininkams ar fiziniams asmenims, – kurie turi žemės, bet jos nenaudoja, neplėtoja statybų ar kitos veiklos, ir sklypai yra apleisti, netvarkomi. Nenaudojamos žemės sklypams nustatytas maksimalus 4 proc. žemės mokesčio tarifas. Tikimasi, kad po tokio Tarybos sprendimo, žemės sklypų savininkai bus paskatinti labiau prižiūrėti savo nuosavybę, mieste sumažės apleistų ir neprižiūrimų žemės sklypų.

Neliks lengvatos

Taip pat svarstoma nuo kitų metų būtų panaikinti 70 proc. anksčiau taikytą lengvatą tiems, kurių žemė (ar jos dalis) patenka į teritorijų planavimo dokumentuose neurbanizuojamas teritorijas, t.y. miškai, vandenys, žemės ūkio veiklai ir pastatų statybai nenaudojamos teritorijos.

Lengvata panaikinama dėl sudėtingo administravimo ir dėl to, jog žemės mokesčio tarifas mažinamas net iki 0,04 proc. visiems žemės savininkams. Taip  bus suvienodintos sąlygos visiems žemės turėtojams, neišskiriant jokių grupių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.