Nauja biudžetininkų darbo apmokėjimo tvarka – nuo 2017-ųjų

verslas@bns.lt, +370 5 205 8517 – Verslo naujienų skyrius

Atlyginimus reglamentuojantis naujas įstatymas įsigaliotų nuo 2017 metų.<br>123rf nuotr.
Atlyginimus reglamentuojantis naujas įstatymas įsigaliotų nuo 2017 metų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 20, 2016, 12:52 PM, atnaujinta May 28, 2017, 7:34 AM

Vyriausybės strateginis komitetas trečiadienį pasiūlė tobulinti šių darbuotojų darbo apmokėjimo tvarką.

„Poreikį tobulinti sistemą sąlygoja per ilgus metus iškreipta sistema – disproporcijos tarp atskirų sričių biudžetinių įstaigų darbuotojų atlyginimų, atskirų sričių apmokėjimo sąlygas reglamentuojantys skirtingi įsakymai, neveikianti motyvacinė sistema. Be to, didėjant minimaliam atlyginimui, kai kurių kvalifikuotų darbuotojų tarnybinis atlyginimas jau susilygino su kvalifikacijos neturinčių darbuotojų darbo atlygiu“, – pranešime spaudai sakė Vyriausybės kancleris Alminas Mačiulis.

Komitetas siūlo įstatymu įteisinti visų biudžetininkų darbo apmokėjimo tvarką, pagal kurią pareiginė alga bus susieta su baziniu dydžiu, kuris šiuo metu taikomas valstybės tarnautojams, valstybės pareigūnams, teisėjams, su praėjusių metų rezultatais, suvienodintas tokios pat kvalifikacijos ir sudėtingumo darbo apmokėjimas.

Įstatyme, kurio projektas būtų parengtas iki liepos, būtų numatytos esminės darbo apmokėjimo sąlygos ir kriterijai, o Vyriausybė tik sukonkretintų teisinį reguliavimą – pagal įstaigų darbo pobūdį, svarbą, įvertinant darbo sąlygas, pedagogų, socialinių darbuotojų kvalifikacines kategorijas, kultūros ir meno darbuotojų meninį lygį.

Jei Vyriausybė ir Seimas pritars, pareiginę algą sudarys pastovioji ir kintamoji dalys, priemokos ir premijos už darbą poilsio ir švenčių dienomis, nakties bei viršvalandinį darbą ir budėjimą. Iki 30 proc. priemokų už papildomą darbą ir kintamosios dalies suma negalės viršyti 50 proc. pastoviosios algos dalies dydžio.

Tuo atveju, jeigu pagal naują tvarką darbo užmokestis sumažėtų, žmogui būtų mokamas ankstesnis tarnybinis atlyginimas.

Maždaug 180 tūkst. biudžetininkų, dirbančių pagal darbo sutartis, atlyginimus šiuo metu reglamentuoja Vyriausybės 1993 metų nutarimas. Sistema yra išbalansuota, nes konkrečias sąlygas reglamentuoja ministrų įsakymai, pavyzdžiui, švietimo įstaigų vadovų atlyginimai svyruoja nuo 408 iki 1540 eurų, o socialinių įstaigų vadovų – nuo 386 iki 822 eurų.

Konstitucinis Teismas pernai rugsėjį paskelbė, kad iš valstybės ir savivaldybių biudžetų apmokamų darbuotojų atlyginimo sąlygos turi būti nustatytos įstatymu.

verslas@bns.lt, +370 5 205 8517 – Verslo naujienų skyrius

VSI/20.04.2016 12:38

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.