Kalėdų mugė: kainos verčia krūpčioti, bet pirkėjų netrūksta

Nors Vilniaus Kalėdų mugė veikia dar vos keletą dienų, smalsaujančių ir vaikštinėjančių čia netrūksta. Jų neatbaido net prastas oras. Meduoliai, rankų darbo mezginiai, spindinti sostinės eglė kuria Kalėdų nuotaiką, tačiau, pasak čia sutiktų žmonių, ją gadina dar nematytas aukštumas pasiekusios prekių kainos.

Kalėdinės mugės lankytojai teigė, kad kainos šiemet – didelės.<br>D.Umbraso nuotr.
Kalėdinės mugės lankytojai teigė, kad kainos šiemet – didelės.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Raminta Rakauskė, Gintarė Valentinaitienė

Nov 30, 2016, 9:00 PM, atnaujinta Feb 10, 2018, 1:31 AM

Kainos neįkandamos

Pasigrožėti Vilniaus Kalėdų egle užsukę vilniečiai ir miesto svečiai šiemet sakė nustebę dėl dar nematytų Kalėdų mugės kainų.

„Kainos išties didelės ir kol kas dar nieko nenusipirkome, tačiau matysime, gal dar ką rasime. Šoką sukėlė vyno kaina, maža stiklinė kainuoja net 2 eurus“, – sakė prie Kalėdų eglės su draugėmis atėjusi vilnietė Gabija.

Antai prie eglės šiemet pirmą kartą su šeima atvykęs Povilas svarstė, kad mugės kainos dabar jau lygios toms, kokios buvo, kai dar mokėdavome litais.

„Prieš trejus metus žmonai toje pačioje mugėje pirkau kavą ir mokėjau 2,5 lito, o dabar už kavą sumokėjau net 2 eurus. Nors kaina ir didelė, vis tiek pirkau, nes su šeima pirmą kartą šiemet atvykome prie eglutės ir labai sušalome“, – kalbėjo Povilas.

Po mugę vaikštinėjusi Vita teigė per daug kainomis nesistebinti, nes, pasak jos, kalti maži mūsų atlyginimai.

„Kainos gal ir neaukštos, tik atlyginimai mūsų nedideli, nes jei prekė yra rankų darbo, ypač iš natūralios vilnos, tai ir kaina jos atitinkama. Mokame už kokybę“, – kol kas dar nieko nenusipirkusi sakė Vita.

Kalėdų muge bei šviečiančia eglute džiaugėsi ir į Vilnių pirmą kartą atvykusios norvegės Brit ir Onlispet.

„Mes čia atvykome iš Oslo. Visos mugės dar neapėjome, tad dar negalime įvertinti kainų, tačiau jūsų Kalėdų eglė šiemet pasakiška. Mes Osle taip pat turime Kalėdų eglę, tačiau ji ne tokia didelė kaip jūsų, ji daug mažesnė ir papuošta ne taip gražiai. Mes savo eglutę kasmet atsivežame nukirstą iš miško“, – sakė sostinės Kalėdų egle besigrožinčios Brit ir Onlispet.

Pirkėjų netrūksta

Nors pirkėjai skundžiasi didelėmis kainomis, panašu, kad prekybininkams sekasi puikiai. „Vilniaus duonos“ meduolių bei saldainių siūlantys prekybininkai džiaugėsi – šiemet žmonės perka daug. Šiokiadieniais pajamos ne tokios didelės, bet savaitgaliais pirkėjų apstu.

„Dabar per dieną uždirbame apie 300 eurų, bet pačią pirmą mugės dieną uždirbome net 1,5 tūkst. euro“, – sakė meduoliais prekiaujanti moteris.

Pardavėja Ana pasakojo, kad Kalėdų mugėje dalyvauja jau trečius metus ir džiaugiasi, kad kai kurie pirkėjai prie jų su vyru kioskelio grįžta kasmet.

„Šie meduoliai gaminami pagal šimto metų technologiją, turi tautinio paveldo sertifikatą. Meduolius puošiame rankomis“, – pasakojo Ana. Be meduolių, čia galima įsigyti ir tradicinių saldainių „Gaidelis“ bei morkų saldainių.

Meduolis šiame kioskelyje kainuoja 1,5 euro. „Pigiau parduoti negalime. Atvažiuoja čia vokiečiai, tai jie mašinomis viską kepa, o pas mus juk rankų darbo“, – sakė moteris.

Domisi rankdarbiais

Vienas kioskelis mugėje skirtas neįgaliesiems. Dabar čia prekiaujama Sutrikusio intelekto bendrijos Vilniaus viltis rankdarbiais, vėliau kioskelyje įsikurs kita organizacija.

„Žmonės perka. Labiausiai domisi žaisliukais eglutėms, riešinėmis, atvirukais“, – pasakojo kioskelyje prekiaujanti Ingrida.

Dėl kainų pirkėjai nesiskundžia. Ir nėra ko – iš vilnos veltas bei karoliukais siuvinėtas eglutės žaisliukas čia kainuoja eurą, rankų darbo riešinės – 10 eurų.

Visi pinigai, gauti pardavus rankdarbius, bus skirti neįgaliesiems. „Eisime į piceriją, kiną, organizuosime kelionę. Visus pinigus išleisime neįgaliųjų centro lankytojams“, – sakė Ingrida.

Domisi žmonės ir brangesne produkcija. Tautodailininkas Kęstutis Puslys mugėje prekiauja įvairiais mezginiais – kojinėmis, pirštinėmis, šalikais, taip pat žaisliukais, kuprinėmis vaikams, rankinėmis. Jis pripažįsta, kad jo produkcija nėra pati pigiausia, bet žmonių tai neatbaido.

„Žmonės domisi. Tai nepaprasta mugė, ir daiktai atrinkti įdomesni. Prekės rankų darbo, todėl tai ir nėra pigiausia prekė, bet žmonės perka. Tie, kas supranta, vertina rankų darbą, žino, kiek čia meilės įdėta, iš kokių medžiagų gaminta, tai tikrai yra pasiryžę mokėti sąlyginai didesnę kainą“, – pasakojo tautodailininkas.

Atšalus populiariausi šiame kioskelyje tampa vilnos gaminiai bei prekės vaikams – kuprinės, žaisliukai, krepšeliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.