Vyriausybė ketina sušvelninti žemės įsigijimo saugiklius

Vyriausybė svarsto, kaip sušvelninti žemės įsigijimo saugiklius, įteisintus Žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo įstatyme, kuris galioja nuo 2014-ųjų gegužės. Atsižvelgiant į Europos Komisijos įvardytus pažeidimus, pateiktos pataisos atsisakyti perteklinių ir neproporcingų įstatymo reikalavimų žemės pirkėjams, kad jos įsigyti galėtų ne tik ūkininkaujantieji.

Vadinamasis žemės įsigijimo saugiklių įstatymas priimtas beveik prieš trejus metus, kai buvo panaikintas draudimas parduoti žemės ūkio paskirties žemę užsieniečiams.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vadinamasis žemės įsigijimo saugiklių įstatymas priimtas beveik prieš trejus metus, kai buvo panaikintas draudimas parduoti žemės ūkio paskirties žemę užsieniečiams.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Salomėja Pranaitienė, Lidija Jankauskienė, LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt

Jan 19, 2017, 11:47 AM, atnaujinta Apr 11, 2017, 10:14 PM

Vadinamasis žemės įsigijimo saugiklių įstatymas priimtas beveik prieš trejus metus, kai buvo panaikintas draudimas parduoti žemės ūkio paskirties žemę užsieniečiams.

Be apribojimų galima pirkti tik iki 10-ies hektarų žemės. Didesnį plotą iš valstybės ir privačių savininkų gali įsigyti ne mažiau kaip trejus metus jau užsiimantys žemės ūkio gamyba asmenys ir bendrovės. Arba jie turi tiek laiko mokytis žemės ūkio specialybės.

Leidimus pirkti išduoda Nacionalinė žemės tarnyba. Nuo 2014-ųjų gegužės išduota daugiau nei 16 tūkstančių leidimų, iš jų – tik 14 užsienio piliečiams ir jų sutuoktiniams.

Tačiau Europos Komisijos teigimu, kelios šio įstatymo nuostatos riboja investicijas į žemės ūkio paskirties žemę ir taip pažeidžia laisvą kapitalo judėjimą. Beveik prieš dvejus metus pradėta Europos Sąjungos teisės pažeidimo procedūra. Tad antradienį vyriausybė ėmėsi svarstyti vadinamojo Saugiklių įstatymo pataisas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.