Patvirtino naują šilumos kainą Vilniui: ji brangs mažiausiai 8 proc.

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) nustatė „Vilniaus šilumos tinklų“ (VŠT) bazinę šilumos kainą – 4,63 ct/kW (be PVM), kuri būtų taikoma iki 2020 m. kovo 31 d. Nauja kaina įsigalios po to, kai ją patvirtins Vilniaus miesto savivaldybė, rašoma pranešime spaudai. 

Per pastaruosius dvejus metus VKEKK ir Vilniaus miesto savivaldybės pastangomis šilumos kaina vilniečiams buvo sumažinta 36 procentais.<br>M.Astrausko nuotr.
Per pastaruosius dvejus metus VKEKK ir Vilniaus miesto savivaldybės pastangomis šilumos kaina vilniečiams buvo sumažinta 36 procentais.<br>M.Astrausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-04-06 16:54, atnaujinta 2017-04-13 21:57

Vilniaus šilumos vartotojams ji būtų taikoma nuo šių metų birželio 1 d. VKEKK nustatyta šilumos kaina yra 0,01 ct/kWh (be PVM) didesnė už iki šiol galiojusią bazinę kainą, nevertinant šilumos kainą mažinančios 0,34 ct/kWh dalies dėl VKEKK nustatytų nepagrįstų „Vilniaus energija“ sąnaudų 2012–2014 metais. 

4,63 ct/kW (be PVM) nėra galutinė šilumos kaina, kurią mokės vartotojai. Galutinė kaina priklausys nuo kuro kainų per atitinkamą laikotarpį ir valstybės nustatyto pridėtinės vertės mokesčio (PVM). Bet aišku, kad šilumos kaina kils bent 8 proc. Per pastaruosius dvejus metus šilumos kaina vilniečiams buvo sumažinta 36 procentais.

2016 m. pabaigoje VŠT pateikta projekcinė bazinė šilumos kaina – 5,23 ct /kWh (be PVM) buvo pagrįsta tuo metu galiojusiomis kuro kainomis rinkoje ir pagal įmonės planuojamas pastoviųjų ir kintamųjų sąnaudų prognozes. Be to, kaina buvo apskaičiuota atėmus „Vilniaus energija“ taikytą kainos sumažinimą.

Šilumos kainą sudaro kintamos ir pastovios sąnaudos. Kintamos sąnaudos sudaro didžiąją dalį kainos, jos apima išlaidas kurui, gamybai reikalingai elektrai, vandeniui, pelenų tvarkymui ir pan. Pastovias sąnaudas sudaro turto nusidėvėjimas, remontas ir eksploatacija, personalas, mokesčiai. Į šilumos kainą netraukiamos nebūtinosios sąnaudos, beviltiškos skolos, asociacijų mokesčiai, reklama ir pan.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.