Dzūkijos miškų naujienos: grybų daug, grybautojų trūksta

Po nederlingos vasaros grybų šį rudenį Dzūkijos miškuose nors vežimu vežk, tik grybautojų trūksta. Lietuvos miško grybų ir uogų verslininkų asociacijos vadovas Virginijus Varanavičius nuogąstauja, kad apie pusė grybų bus nenurinkta, mat grybaujančių ir grybus supirkimo punktuose parduodančių žmonių – vis mažiau.   

 Po nederlingos vasaros grybų šį rudenį Dzūkijos miškuose nors vežimu vežk, tik grybautojų trūksta.<br> V.Balkūno nuotr. 
 Po nederlingos vasaros grybų šį rudenį Dzūkijos miškuose nors vežimu vežk, tik grybautojų trūksta.<br> V.Balkūno nuotr. 
 Po nederlingos vasaros grybų šį rudenį Dzūkijos miškuose nors vežimu vežk, tik grybautojų trūksta.<br> V.Ščiavinsko nuotr. 
 Po nederlingos vasaros grybų šį rudenį Dzūkijos miškuose nors vežimu vežk, tik grybautojų trūksta.<br> V.Ščiavinsko nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Raimonda Andriulionytė, alytusplius.lt

Sep 9, 2017, 8:35 PM

 „Grybų miške yra. Jų užtenka ir savo reikmėms, ir pardavimui. Tik grybautojų kiekvienais metais retėja. Tų, kuriems grybavimas buvo tradicija, mažėja, žmonės sensta, kai kuriems sveikata neleidžia. O jaunas žmogus retas kuris turi laiko grybavimui.        

Praeitais metais buvo labai geras derlius mėlynių, tačiau jų buvo nurinkta apie 50 procentų. Manau, tas pats bus ir šiemet su rudeniniais grybais“, - pastebėjimais dalinosi V. Varanavičius.  

Pasak jo, grybus žmonės dabar dažniausiai renka savo reikmėms.      

Į supirkimo punktus gyventojai užsuka vis rečiau, mažėja ir pačių punktų. Supirkimo punkte voveraičių kaina už kilogramą siekia 2,50 euro. Baravykų kaina priklauso nuo rūšies. Mažyčiai superkami už 4,50- 5 eurus už kilogramą, vidutiniai – po 3-4 eurus, didieji – už 1-2 eurus.  

„Anksčiau supirkimo punktuose grybų būdavo superkama žymiai daugiau. Dabar maždaug pusė tiek, kiek anksčiau. Prasidėjo rudeniniai grybai: yra ir šilbaravykių, ir makavykų, raudonviršių, baravykų. Dar ir voveraitės neišnykę. Visos galimybės ir sau prisirinkti, ir užsidirbti, ir kaimyną pavaišinti. Tačiau kaimai tuštėja, vaikai eina į mokyklas, didžioji dalis žmonių dirba, kada jie eis į miškus?“ – svarstė V. Varanavičius.  

Tačiau grybus parduoti renkantys žmonės juos neša ne tik į supirkimus punktus – tikėdamiesi daugiau uždirbti, veža į turgų, parduoda pakelėse.      

Ir ne visiems grybautojams atrodo, kad grybų šiemet yra labai daug. Štai Alytaus Jazminų turguje penktadienį ryte prekiavusi alytiškė Tatjana pastebėjo, kad grybų šiais metais mažiau nei kitais metais.  

„Yra pasitaikę, kai per dieną pavyko pririnkti 630 baravykų. O dabar per dieną surenku 150 baravykų. Tai nėra daug. Šiemet derlius nėra toks gausus“, - sakė moteris, pardavinėjusi baravykus, voveraites, makavykus ir raudonikius.        

Alytiškės teigimu, žmonės labiausiai perką grybų „karalių“ – baravyką.   Tatjana teigė, kad grybauti jai patinka, o ir gyvenimui prisidurti pavyksta. Grybus ji renka Sudvajuose (Alytaus r.), Merkinės apylinkėse (Varėnos r.)        

Grybų kaina turguje įvairi, priklausomai nuo jų dydžio, išvaizdos. Litrą voveraičių galima nusipirkti už 1,50-1 eurą, baravykų kaina svyruoja nuo 2 iki 4 eurų už pusę kilogramo.

Pusė kilogramo makavykų kainuoja apie 2-3 eurus. Galima nusipirkti ir indelį grybų mišinio: rudmėsių, kazlėkų, makavykų, raudonikių. Toks apie pusės kilogramo indelis dviejų rūšių grybų kainuoja apie eurą ar virš euro.        

 

 

Daugelį metų pakelėje tarp Merkinės ir Druskininkų miško gėrybes pardavinėjanti Varėnos rajono gyventoja Janina sakė, kad grybų šį rudenį yra daug, bet jie, kaip ir kasmet, ne visur dygsta. Kai kurie iš toliau į Dzūkijos miškus atvykę grybautojai jai skundėsi, kad paskaitę žiniasklaidoje ar pamatę socialiniuose tinkluose apie masiškai raunamus grybus, atskubėjo jų rinkti, bet nieko nerado ir sustojo nusipirkti pakelėse, kad tuščiomis namo negrįžtų.        

 

Pačių mažiausių marinavimui skirtų baravykų kibiriukas kainuoja apie 15 eurų, o šiaip šių grybų kaina prasideda nuo 3 eurų.   Janina pirkėjų stygiumi skųstis negali, tačiau miško gėrybių pardavimu besiverčiančią moterį piktina nelogiški atsakingų institucijų sprendimai, dėl kurių sumažėja galimybės daugiau prisirinkti šių gėrybių ir užsidirbti. 

 

„Šiemet spanguoliauti Čepkelių raiste galima tik nuo rugsėjo 1 iki 10 dienos. Vasara buvo vėsi, uogos dar žalios, rugsėjo pradžioje pasirodė rudeniniai grybai, dienos lietingos, o turi skubėti į raistą spanguolių pasirinkti, nes paskui jau neleis, baudas skirs.      

 

Spanguoliauti leidžiama tik vietos gyventojams, tad tas terminas, kai leidžiama uogas rinkti, tikrai turėtų būti ilgesnis ir nustatytas, atsižvelgiant ir į oro sąlygas“, - įsitikinusi miško gėrybių rinkėja.   

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.