ERGO draus verslą nuo kibernetinių rizikų

Europos bendrovė „ERGO Insurance“ verslo įmonėms Lietuvoje pirmoji pradeda siūlyti draudimą nuo kibernetinių atakų. Bendrovės atstovai sako, kad įmonėms tampant vis labiau priklausomoms nuo IT sistemų ir duomenų saugumo, o nusikaltimų skaičiui skaitmeninėje erdvėje augant, draudimas nuo kibernetinių grėsmių tampa vis aktualesnis.

ERGO siūlomas kibernetinių rizikų draudimas, priklausomai nuo draudėjų poreikių, apima tiek turto, tiek juridinio asmens civilinės atsakomybės draudimo dalis. <br>V.Balkūno nuotr.
ERGO siūlomas kibernetinių rizikų draudimas, priklausomai nuo draudėjų poreikių, apima tiek turto, tiek juridinio asmens civilinės atsakomybės draudimo dalis. <br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 16, 2017, 1:10 PM, atnaujinta Nov 16, 2017, 1:12 PM

 

ERGO siūlomas kibernetinių rizikų draudimas, priklausomai nuo draudėjų poreikių, apima tiek turto, tiek juridinio asmens civilinės atsakomybės draudimo dalis. Tai reiškia, kad įvykus draudžiamajam įvykiui, gali būti padengiami ne tik tiesiogiai bendrovės dėl kibernetinių atakų patirti nuostoliai, bet ir dėl įmonės saugomų trečiųjų asmenų asmens duomenų nutekinimo padaryta žala.

 

Draudimu nuo kibernetinių grėsmių apsidraudusioms įmonėms bus atlyginamos dėl programišių atakų sugadintos techninės ir programinės įrangos taisymo, duomenų atkūrimo, taip pat kenkėjiškų programų pašalinimo iš įmonės sistemų, būtinos ekspertinės pagalbos bei kitos su krizinės situacijos suvaldymu susijusios išlaidos. Civilinės atsakomybės dalis yra susijusi su trečiųjų asmenų asmens duomenų, esančių draudėjo kompiuterinėse sistemose, kuriuos draudėjas saugo ir kontroliuoja, atskleidimu trečiosioms šalims dėl kibernetinės atakos. Šiuo atveju bus atlyginami pagrįsti nuostoliai, kilę dėl kibernetinės atakos ir susiję su draudėjo civiline atsakomybe dėl trečiųjų asmenų asmens duomenų atskleidimo tretiesiems asmenims, įskaitant neturtinę žalą ir bylinėjimosi išlaidas. 

 

„Draustis nuo kibernetinių grėsmių įmonėms greitai taps taip pat įprasta, kaip ir drausti savo turtą nuo stichinių nelaimių ar vagysčių. Verslai vis didesne dalimi keliasi į virtualų pasaulį, savo kritinius procesus grindžia IT sistemomis ir duomenimis. Kaip parodė ne vienas pavyzdys pasaulyje ir Lietuvoje, nusikaltimai skaitmeninėje erdvėje tampa vis didesne problema ir gali pridaryti didelių nuostolių ar net sužlugdyti verslus. Dėl to organizacijoms kyla poreikis ne tik didinti savo IT sistemų saugumą, bet ir pasirūpinti papildoma draudimo apsauga“, – sako „ERGO Insurance“ SE Lietuvoje generalinis direktorius Saulius Jokubaitis.

 

Anot S. Jokubaičio, pirmoji Lietuvoje pristačiusi tokią naujovę, ERGO ketina būti šios draudimo srities lydere ir tuomet, kai toks draudimas šalyje taps įprastu. Iki šiol draudimo nuo kibernetinių grėsmių produktą Lietuvos įmonės galėjo įsigyti tik pas užsienio draudikus, tačiau jų siūlomi produktai, S. Jokubaičio teigimu, nebūtinai atliepia mūsų šalies rinkos specifiką. Be to, užsienio draudikai daugeliu atveju nesuteikia įmonėms papildomos vertės ir paslaugų, tokių kaip visą parą prieinamos IT saugumo specialistų konsultacijos valstybine kalba ar operatyvus ekspertų reagavimas į krizes.

 

Būtent tokias papildomas paslaugas galės gauti „ERGO Insurance“ draudimu nuo kibernetinių rizikų apsidraudusios įmonės. Jas teiks draudimo bendrovės partneris – IT bendrovė „Squalio Lietuva“. Šios įmonės ekspertai ne tik teiks operatyvią pagalbą kibernetinių atakų metu, siekiant likviduoti ar sumažinti jų padarinius, bet ir talkins rizikos vertintojams klientų IT saugumo  įvertinimo procesuose.

 

„Įvykus incidentui mūsų specialistai padės apsidraudusiai įmonei minimizuoti žalą ar atstatyti sistemų veikimą be papildomų kaštų. Didesnių kibernetinių atakų atvejais galimas netgi laikinas sistemų iškėlimas į debesį, taip užtikrinant įmonės veiklos tęstinumą. Taip pat siūlysime ir informacinių sistemų saugumo įvertinimo paslaugas, vykdysime vartotojų ir įmonių edukaciją informacinio saugumo ir asmens duomenų apsaugos klausimais“, – sako bendrovės „Squalio Lietuva“ vadovas Martynas Bieliūnas.

 

Anot S. Jokubaičio, kol kas draudimas nuo kibernetinių grėsmių siūlomas tik juridiniams asmenims, bet analogiškas produktas jau ruošiamas ir gyventojams. 

 

„ERGO Insurance“ draudimo nuo kibernetinių atakų paslaugas savo klientams gali teikti ne tik Lietuvoje, tačiau ir Latvijoje bei Estijoje. Tai svarbu, ypač toms organizacijoms, kurios vykdo veiklą visose Baltijos šalyse.

 

Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnybos nacionalinis elektroninių ryšių tinklų ir informacijos saugumo incidentų tyrimo padalinys (CERT-LT) per pirmuosius tris šių metų ketvirčius užfiksavo ir išnagrinėjo 41454 pranešimus apie IT saugumo incidentus. Lyginant šių ir praėjusių metų trečiuosius ketvirčius, fiksuotų incidentų skaičius šiemet išaugo beveik 6 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.