Klaipėdoje per „Jamam“ žmonės skundėsi išleidę daugiau, nei planavo

Penktadalis šalies gyventojų gyvena žemiau skurdo ribos, tačiau nuolaidų akcija „Jamam“ lietuviams susuko protą. Prekybininkams paskelbus 20-50 procentų mažesnes kainas, Klaipėdos „Akropolį“ šeštadienį užplūdo minios nuolaidų medžiotojų. Dalis kalbintų žmonių tikino, kad išleido kur kas daugiau, nei buvo numatę. Ar išties lietuviai neturi pinigų?

 Penktadalis šalies gyventojų gyvena žemiau skurdo ribos, tačiau nuolaidų akcija „Jamam“ lietuviams susuko protą.<br> D.Umbraso nuotr.
 Penktadalis šalies gyventojų gyvena žemiau skurdo ribos, tačiau nuolaidų akcija „Jamam“ lietuviams susuko protą.<br> D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 25, 2017, 6:23 PM

Praveria pinigines

„Žmonės praranda sveiką protą“, – juokais pripažino vienos aprangos parduotuvės, įsikūrusios didžiausiame prekybos centre Klaipėdoje, konsultantė.

„Išleidau dvigubai daugiau, nei buvau suplanavusi“, – galvą sukančių nuolaidų poveikį patvirtino ir klaipėdietė Asta.

Moteris tikino, kad išleido daugiau nei 50 eurų, nors buvo numačiusi pirkinių sumai skirti ne daugiau kaip 25 eurus.

Apie tai, kad nuolaidų maratono metu žmonės linkę labiau praverti pinigines, patvirtino ir parduotuvių tinklo „Aprangos galerija“ atstovė Vytautė Miestauskaitė.

„Pirkėjai išleidžia labai įvairiai – nuo keliasdešimt iki kelių šimtų eurų. Klientus nuolaidos itin traukia“, – tikino ji.

V.Miestauskaitė sakė, kad vagystės atvejų taip pat neužfiksuota: „Magnetų fiksatoriai skambėjo, tačiau dėl kitų priežasčių – dėl nenumagnetintų prekių“.

Stebėjosi pirkėjų elgesiu

Pirkėjų minios Klaipėdos „Akropolį“ užplūdo jau nuo ankstaus ryto. Įdienojus, prie prekybos centro gatvėse driekėsi spūstys. Tiesa, sveiką protą prarado ne visi.

„Man kai kurių prekių reikėjo. Pasižiūrėjau, ar joms yra nuolaidos. Užsibrėžiau nusipirkti tik dvi prekes. Viena su nuolaida kainavo 12 eurų, o kita nesiekė nė euro. Neišleidau daugiau, nei planavau“, – džiaugėsi klaipėdietė Elina.

„Aš atėjau su tikslu. Jei nebus to, ko noriu, išeisiu tuščiomis rankomis. Šiandien labai daug žmonių. Manau, kad pirkėjai logikos visai neturi. Jie mano, kad tai išties nuolaidos. Bet esmė visai ne tame. Jie neskaičiuoja, kiek produktas kainuoja išties ir kokia kaina tos nuolaidos padaromos. Manęs su tuo neišdurs niekas. Bet didžioji dalis mąsto ausimis, o ne smegenimis“, – dėstė klaipėdietė Diana.

„Užsibrėžiau išleisti apie 100 eurų. Dalį pinigų jau išleidau. Neatėjau specialiai dėl akcijų. Paprastai per mėnesį pirkinių krepšeliui mūsų šeima išleidžia nuo 300 iki 500 eurų“, – sakė klaipėdietė Laura.

Skaičiuoja iš anksto

Net ir nuolaidų akcijų metu dauguma pirkėjų išlaidas skaičiuoja iš anksto ir ekspromtu pirkinių dažniausiai negraibsto, tikino „Celio“ prekės ženklo vadovė Ingrida Petkutė.

„Per akcijas vartotojai linkę išleisti daugiau pinigų nei įprastai, perka po keletą prekių taip tikėdamiesi sutaupyti. Mūsų vartotojai vis dar jautrūs kainoms ir planuoja bei numato iš anksto, ko jiems reikia. Ir tik maža dalis klientų perka spontaniškiau“, – teigė ji.

I.Petkutė pabrėžė, kad klientų srautas yra išaugęs ne tik dėl nuolaidų akcijų, bet ir dėl prieššventinio laikotarpio.

Ar tikrai lietuviai neturi pinigų?

Skaičiuojama, kad Lietuvoje pernai žemiau skurdo rizikos ribos gyveno 21,9 procentai visų šalies gyventojų – apie 630 tūkst. asmenų. Tad kodėl šalyje, kurioje žmonėms taip trūksta pinigų, pirkėjai šturmuoja prekybos centrus?

„Pinigų išties trūksta. Tačiau protingai skaičiuojant suktis galima“, – įsitikinusi klaipėdietė Asta.

„Aš manau, kad žmonės pinigų turi. Aš matau, kad sunkiai gyvena, bet, matyt, kai kurie pasitaupo ir leidžia sau daugiau. Tiesa, juk yra ir tų žmonių, kurių ir pajamos kur kas didesnės“, – sakė klaipėdietė Elina.

„Aš manau, kad žmonės ne tiek kad skursta, bet dalis jų uždirbamų pinigų yra neapmokestinami. Pavyzdžiui, žmonės įdarbinami už minimalų atlyginimą, o likęs atlygis – sumokamas vokelyje. Tad žmonės daugiau uždirba, bet nukenčia dėl to, kad gaus mažesnę pensiją“, – kalbėjo klaipėdietė Laura.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.