Socialdemokratai skėlė Vyriausybei: šalies mokestinė moralė pašlijusi, sistemoje yra skylių

Socialinė nelygybė, didžiulė atskirtis ir skurdas – pagrindinės problemos, kurios šiuo metu kamuoja Lietuvą ir kurias reikia nedelsiant spręsti, Seime surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo socialdemokratų lyderis Gintautas Paluckas.

Pasak Gintauto Palucko Lietuvos mokesčių skylės galėtų būti sėkmingai uždengtos tinkamai paruošta mokesčių reforma, tačiau kol kas Vyriausybė, žadėjusi naująją reforma pristatyti dar kovo viduryje – tyli.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pasak Gintauto Palucko Lietuvos mokesčių skylės galėtų būti sėkmingai uždengtos tinkamai paruošta mokesčių reforma, tačiau kol kas Vyriausybė, žadėjusi naująją reforma pristatyti dar kovo viduryje – tyli.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 16, 2018, 11:13 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 11:17 AM

Jo teigimu, šios mokesčių skylės galėtų būti sėkmingai uždengtos tinkamai paruošta mokesčių reforma, tačiau kol kas Vyriausybė, žadėjusi naująją reforma pristatyti dar kovo viduryje – tyli.

„Vyriausybė ir valdantieji savo aktyviomis pastangomis labai stipriai neigia savo įsipareigojimą kovoti su pajamų nelygybe“, – tik prasidėjus spaudos konferencijai karčių žodžių negailėjo LSDP pirmininkas G. Paluckas.

Pasak jo, tokią išvadą verčia daryti, kai buvo nepritarta net keliems opozicijos mokesčių sistemos pertvarkos projektams. G.Palucko teigimu yra itin neteisinga, kad šiandien Lietuvoje uždirbantys daugiau, mokesčiams sumoka mažesnę savo pajamų dalį.

„Vidutinį darbo užmokestį (VDU) gaunantis žmogus, atskaičiavus mokesčius, sumoka 10,9 proc. gyventojų pajamų mokesčio (GPM), o tas, kuris uždirba 5 – 6 tūkst. eurų – sumoka 5,4 proc. GPM“, – sakė jis.

Anot jo, tokia sistema, kuroje pilna skylių, yra neteisinga.

„Mokestinė moralė yra pašlijusi, o kai Vyriausybė kalba apie šešėlį ir vokelius, tai pirmiausia dėmesį ir reikia atkreipti į mokestinę moralę. Jeigu tie, kurie uždirba mažiau, jaučia, kad turi nešti didesnę mokestinę naštą nei tie, kurie uždirba daugiau, tai noras mokėti mokesčius, savaime suprantama, yra mažesnis“, – griežtai sakė politikas ir pridūrė, kad tokie Vyriausybės veiksmai atmetant pasiūlymus aiškiai parodo, kad yra atsitraukiama nuo rinkimų programų, nuo Vyriausybės programos, o su pajamų nelygybe kovoti nesiruošiama.

„Naiviai tikiuosi, kad premjero mokestinė reforma netrukus pasirodys, nes buvo žadėta, kad bus paskelbta kovo viduryje, o jau dabar yra kovo vidurys, tačiau reformos gairių mes dar nematome“, – kritikos premjerui Sauliui Skverneliui žėrė G.Paluckas.

LSDP frakcijos narė Rasa Budbergytė taip pat pažymėjo, kad Lietuvos žmonės, šiandien besistengiantys iš minimalaus atlyginimo išlaikyti savo šeimas, yra atsidūrę tikroje socialinėje depresijoje.

„Galvoju, kad mokesčių sistema turi atlikti teisingumo funkciją, kurios mūsų mokesčių sistema šiandien dienai neatlieka. Tarptautiniai ekspertai iš tarptautinių organizacijų aiškiai baksnoja mūsų ekspertus, mūsų finansų specialistus, kad reikia spręsti problemą ir visai nesvarbu, ar bus vienas tarifas pasiūlomas, ar keli“, – kalbėjo ji ir teigė, kad Vyriausybė atmetant idėjas randa labai ciniškų priežasčių jų nepriimti.

„Neva siūlymai yra kainuojantys daug administracinių lėšų, arba, kad mes turime mokesčių sistemoje pakankamą progresyvumą. Ar drįsčiau teigti, kad tai – nepamatuoti argumentai“, – sakė R.Budbergytė.

Socialdemokratai naujajame projekte, kurį yra įregistravę, siūlo apmokestinti ne tik darbo pajamas, bet ir visas gaunamas pajamas, kurios pagal gyventojų pajamų mokesčio įstatymą yra apmokestinamos gyventojų pajamų mokesčiu.

„Tai visos pajamos, kurias mes uždirbame iš individualios veiklos, iš turto. Pajamas iki 1500 eurų mes siūlome apmokestinti 14 proc. tarifu, nuo 1500 iki 2500 siūlome apmokestyinti 19 proc. tarifu, o nuo 2500-3500 – 24 proc, o didesnes nei 3500 – 29 proc. tarifu.“, – vardino politikė.

Taip pat siūloma, kad neapmokestinamas pajamų dydis (NPD) būtų 400 eurų.

„Dar siūlome grąžinti nuostatą, kad dirbantys ir vaikus auginatys žmonės, turėtų teisę gauti papildomą neapmokestinamą pajamų dydį“, – sakė R.Budbergytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.