Būstui aktyviau skolinasi regionų gyventojai

SEB banko duomenimis, Lietuvos gyventojai būstui pernai pasiskolino 8 proc. daugiau negu 2016-aisiais – iš viso 372 mln. eurų. Skolinimasis būstui pirkti arba statyboms pernai labiausiai augo Panevėžyje, Šiauliuose, Kaune ir regionuose, o Vilniuje ir Klaipėdoje, kaip ir tikėtasi, ėmė lėtėti. Sostinėje suteiktų paskolų suma sumažėjo 4 proc., uostamiestyje – 6 procentais.

M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-03-22 16:57

„Kaip ir buvo prognozuojama, būsto rinkos plėtra Vilniuje, piką pasiekusi 2016 metais, pernai lėtėjo. Tuo tarpu gyvenamąjį būstą aktyviau pirko ar statė gyventojai kituose šalies didmiesčiuose ir regionuose. Matyti, kad žmonės regionuose dėl toliau augančių atlyginimų, mažėjančio nedarbo ėmė labiau pasitikėti ekonomine padėtimi, o sukauptas lėšas dažniau nusprendžia investuoti į būsto įsigijimą ar atnaujinimą“, – komentuoja Vaidas Žagūnis, SEB banko valdybos narys, Mažmeninės tarnybos direktorius. Jis taip pat pastebi, kad atsigauna anksčiau šiek tiek pamirštas Kauno regionas – jo ekonominė padėtis tampa patrauklesnė dėl didėjančių verslo investicijų, ypač Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje.

Didžiausia SEB banko suteiktų būsto paskolų dalis teko Vilniui – čia paskolinta pusė visų SEB banko pernai suteiktų paskolų sumos. Kaune, kuris užima antrą vietą pagal SEB išduodamų būsto paskolų mastą, paskolintas trečdalis bendros suteiktų paskolų sumos – skolinimosi mastas padidėjo 36 procentais. Pernai, palyginti su 2016 metais, būstui daugiau lėšų pasiskolinta Panevėžyje (51 proc. daugiau), Kaune (37 proc.), Marijampolėje (25 proc.), Šiauliuose (25 proc.). 

Kaip ir 2016-aisiais, būstui dažniausiai skolinosi 30–35 metų  asmenys. Taip pat kaip anksčiau, būstui žmonės dažniau skolinasi su bendraskoliu – daugmaž apie du trečdalius visos būsto paskolų sumos SEB bankas pernai skolino bendraskoliams, trečdalį – vienam kredito gavėjui. 

Vidutinis paskolos terminas pernai buvo 23 metai, vidutinė būsto paskolos vertė – 53 tūkst. eurų. Dažniausiai gyventojai būsto paskolą ėmė įsigydami jau pastatytą būstą. Statyboms buvo skirtas vos dešimtadalis pernai suteiktų būsto paskolų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.