Gyventojų piniginės pilnėja: VMI gyventojams jau grąžina mokesčio permokas

Nuo pajamų deklaracijos pradžios nepraėjo nė dvi savaitės, o Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) suskubusiems deklaruoti jau grąžina gyventojų pajamų mokesčio (GPM) permokas.

VMI duomenimis, iki šios dienos pajamas už 2017 metus jau deklaravo 522 tūkst. gyventojų<br>V.Ščiavinsko nuotr.
VMI duomenimis, iki šios dienos pajamas už 2017 metus jau deklaravo 522 tūkst. gyventojų<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 27, 2018, 11:56 AM, atnaujinta Mar 27, 2018, 12:26 PM

Net 15,7 tūkst. gyventojų, pateikusių preliminarias pajamų mokesčio deklaracijas, pasipildžiusiomis sąskaitomis gali džiaugtis jau dabar, nors permokų grąžinimo terminas baigiasi tik liepos 31-ąją.

VMI jau pervedė daugiau nei 2,5 mln. eurų permokos.

„Kaip ir kasmet, permokos grąžinamos gyventojams, kurie deklaracijas pateikė laiku ir jas užpildė be klaidų, o jų pateikti duomenys sutampa su VMI turimais duomenimis. Sistema sąrašus sudaro atsitiktine tvarka“, – sakė VMI prie FM Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė.

Ji pabrėžė, kad nuo šiandien pavedimus į gyventojų sąskaitas VMI atliks kiekvieną darbo dieną, atsižvelgdama į savivaldybių biudžetų pajamas.

VMI ragina atkreipti dėmesį, kad deklaruota permoka nebus grąžinta, jei gyventojas mokesčių administratoriaus nurodymu nėra patikslinęs anksčiau pateiktų pajamų deklaracijų ar pateikęs nekilnojamojo turto mokesčio deklaracijos. Taip pat mokesčių administratorius pasilieka teisę susidariusią GPM  permoką įskaityti į turimas kitas mokestines prievoles.

Taigi gyventojai „Mano VMI“ arba telefonu 1882 turėtų pasitikrinti, ar nėra skolingi VMI, o Elektroninio deklaravimo sistemoje (EDS) suformuotoje trečiųjų asmenų pažymoje – ar visos privalomos deklaracijos pateiktos. Kitaip tariant, permokos bus grąžinamos tik tiems mokesčių mokėtojams, kurie savo pareigas vykdo atsakingai: neturi skolų ir yra pateikę visas deklaracijas. Kai visos prievolės bus įvykdytos, permokos bus grąžintos.

„Pasitaiko, kad gyventojas deklaracijoje pateikia duomenis, kurie nesutampa su VMI turima informacija apie jo pajamas ir išlaidas, – sakė S. Aliukonytė-Šnirienė. – Tokiu atveju VMI specialistai dėl informacijos tikslinimo ar papildomų dokumentų susisiekia su gyventojais telefonu, paskelbia pranešimus EDS arba išsiunčia įprastu paštu, todėl reikėtų nepamiršti pasitikrinti, ar nėra naujų pranešimų.“

VMI duomenimis, iki šios dienos 2017 metų pajamas jau deklaravo 522 tūkst. gyventojų, turto deklaracijų pateikta daugiau nei 19,7 tūkst., taip pat iš 48,5 tūkst. gyventojų buvo gauta prašymų skirti paramą organizacijoms ir per 3 tūkst. gyventojų skyrė partijoms. 350 tūkst. gyventojų deklaravo, kad nori pasinaudoti GPM lengvatomis ir susigrąžinti beveik 59 mln. Eur sumokėto mokesčio, o beveik 75 tūkst. gyventojų deklaravo turėsiantys sumokėti 20 mln. Eur.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.