Patarė, kur geriausia šiemet investuoti savo pinigus

2017-aisiais didžiausią uždarbį vėl atnešė šalies įmonių akcijos, jų grąža siekė net 17 procentų. Tai parodė trečiadienį pristatytas Lietuvos investicijų indeksas, kurį suskaičiavo investicijų valdymo bendrovė „INVL Asset Management“.

Vykusioje spaudos konferencijoje specialistai užsiminė ir apie tai, kur savo pinigus reikėtų įdarbinti šiemet, o kokių investicijų geriau vengti ir taip nepatiriant nuostolių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vykusioje spaudos konferencijoje specialistai užsiminė ir apie tai, kur savo pinigus reikėtų įdarbinti šiemet, o kokių investicijų geriau vengti ir taip nepatiriant nuostolių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 28, 2018, 10:27 AM, atnaujinta Mar 28, 2018, 10:48 AM

Tiesa, vykusioje spaudos konferencijoje specialistai užsiminė ir apie tai, kur savo pinigus reikėtų įdarbinti šiemet, o kokių investicijų geriau vengti nepatiriant nuostolių.

Lyderio pozicija – antri metai iš eilės

„Pastarąjį dešimtmetį pagrindinių šalies turto klasių uždirbta grąža buvo nevienoda – po krizės aukštesnėje pozicijoje buvo atsidūrusios ir obligacijos ar indėliai, o pastaruosius penkerius metus išryškėjo dvi pirmaujančios turto klasės – būstas nuomai ir Lietuvos įmonių akcijos. Pastarosios lyderio poziciją užima jau antrus metus“, – sakė „INVL Asset Management“ Investicijų valdymo padalinio vadovas Vaidotas Rūkas.

Kalbant su būsto nuoma susijusias investicijas, jų grąža pernai siekė 7,7 proc., tuo tarpu 3,7 proc. infliacijos šalyje nesiekė Lietuvos ilgalaikių obligacijų grąža, kuri buvo 0,4 proc., ir antrus metus iš eilės nulinė indėlių grąža. Pernai infliacijos neįveikė ir būsto kainos grąža, siekusi 3,6 procento.

Vertinant ilgojo laikotarpio tendencijas, investavusieji 1996-2017 m. laikotarpiu šalyje galėjo uždirbti iš visų turto klasių – jų vidutinė metinė grąža buvo teigiama ir viršijo Lietuvos infliacijos vidurkį.

Patarė, kur investuoti

Prognozuojant ateities perspektyvas, pasak V.Rūko, uždarbio galimybių galima tikėtis iš akcijų arba būsto nuomos pajamų.

„Tam tikrus dalykus numatyti sudėtinga, bet galiu pasakyti, kad su indėliais artimoje perspektyvoje didelių pokyčių nesitikima. Europos centrinio banko palūkanos taip pat bus keliamos dar ne šiemet. Kalbant apie Lietuvos obligacijas - tendencijos taip pat nesikeis. Tai nereiškia, kad į jas neverta investuoti, tačiau reikėtų daug analizuoti, žiūrėti į regionus, nes vienuose tai daryti geriau, kituose – prasčiau.

Būsto kainų augimo tikėtis taip pat sudėtinga, ypač Vilniuje, nes šiuo metu rinka pakankamai prisotinta, tad grąža būsto sektoriuje tikėtina nebent iš nuomos pajamų.

Na, o akcijos, nors joms trumpuoju laikotarpiu būdingi svyravimai, ilgalaikiu požiūriu, atsižvelgiant į stiprią ekonomiką bei patrauklius vertinimus, turi perspektyvų“, – apie sritis, kur geriausia investuoti sakė, V.Rūkas.

Investavimo grąžos žvaigždė – būsto nuoma

Didžiausios vidutinės metinės grąžos per 22 metus sulaukė investavusieji į būstą nuomai – 14,3 procento. Akcijų grąža siekė 9,3 proc., ilgalaikių obligacijų – 6,7 proc., būsto kainų – 6,4 proc., indėlių – 4,8 procento.

Tuo tarpu vertinant pastarųjų dešimties metų (2008-2017 m.) rezultatus matyti, kad daugumos vertinamų šalies turto klasių ilgalaikei grąžai įtaką darė pastaroji ekonominė krizė – infliaciją šiuo laikotarpiu viršijo tik šalies ilgalaikės obligacijos.

„INVL Asset Management“ sudaromą Lietuvos investicijų indeksą lygiomis dalimis sudaro nuo 1995 metų kasmet vertinamos pinigų rinkos priemonės (indėliai), šalies ilgalaikės obligacijos, būstas nuomai (nuo 2016 m. vertinamos ir sąnaudos) bei įmonių akcijos.

Investicijas į šias turto klases šalyje apibūdinantis indeksas rodo, kad per 2017 m. 6,3 proc. pasiekusi indekso grąža didėjo, tačiau kiek lėčiau nei per 2016 m., kai siekė 6,7 proc. – pernai šiek tiek mažesnį indekso kilimą lėmė lėtesnis obligacijų ir būsto nuomai grąžos augimas. Remiantis indeksu, vidutinė metinė investicijų grąža Lietuvoje 1996-2017 m. laikotarpiu buvo 10,3 proc., per pastarąjį dešimtmetį – 3,9 proc. ir viršijo daugelį alternatyvų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: : Lithuanian challenges in Green Finance and Global Agenda