Seimo komitetas neapsisprendė dėl naujo NT mokesčio

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas padarė pertrauką svarstant, ar turėtų būti įvestas Vyriausybės siūlomas nekilnojamojo turto (NT) mokestis antrajam ir paskesniam gyvenamajam būstui.

Trečiadienio komiteto posėdyje narių nuomonės dėl šio NT mokesčio siūlymo išsiskyrė. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Trečiadienio komiteto posėdyje narių nuomonės dėl šio NT mokesčio siūlymo išsiskyrė. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 13, 2018, 3:05 PM

„Galbūt grįšime su visuotiniu NT mokesčiu? Padarykime pertrauką ir galbūt per tą laiką Finansų ministerija pasikonsultuos, papildys siūlymą“, – sakė Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas.

Trečiadienio komiteto posėdyje narių nuomonės dėl šio NT mokesčio siūlymo išsiskyrė. Vieni jį palaikė, kiti – kardinaliai nepritarė. Komitetas klausimą toliau svarstys, kai sulauks alternatyvių Vyriausybės siūlymų, ir tik komitetui priėmus sprendimą jis galės būti svarstomas Seime.

Komiteto narys Andrius Kubilius sakė, kad jam siūlymas prasilenkia su gyvenimiška logika, nes esą Vilniuje gyvenantis žmogus, turintis ne prabangų, bet vis tiek brangų būstą, dar nesiekiantį prabangaus būsto mokesčio ribos iki 200 tūkst. eurų, nieko nemokės, o esą nepasiturinčiam žmogui regione gali tekti jį mokėti, turint porą, nors ir skurdžių, būstų.

„Socialiai kažkaip labai keistai atrodo“, – kalbėjo A. Kubilius.

Komiteto narė Rasa Budbergytė pabrėžė, kad Lietuvos bankas primygtinai siūlo visuotinį NT mokestį. Be to, jos teigimu, įstatymas esą sudaro galimybių įvairiai manipuliuoti perrašant NT.

Įstatymo projektą pristatantis finansų ministras Vilius Šapoka atrėmė, kad į Lietuvos banko argumentus ne kartą atsakyta pakankamai argumentų. Paskolos imamos, norint pirkti antrąjį NT su tikslu jį nuomoti, tai mažina būsto prieinamumą jaunoms šeimoms, brangindamas jį.

„Labai svarbu, kad prieinamumas būsto jaunoms šeimoms mažėja, ir tai yra vienas būdų tai stabdyti“, – sakė V. Šapoka.

Dėl NT perrašymo ir bandymų pasislėpti nuo mokesčių, ministro teigimu, įstatymai rengiami sąžiningiems žmonėms, juolab kad perrašymai ir kiti veiksmai kainuoja, dėl to neapsimoka.

Lietuvos laisvos rinkos instituto prezidentas Žilvinas Šilėnas, gavęs progą pasisakyti, teigė, jog jaunoms šeimoms, norint įsigyti būstą, daug didesnė problema ne ta, kad juos kažkas išperka, o neturėjimas galimybės sumokėti bankų reikalaujamą pradinį įnašą.

ELTA jau rašė, kad Seimo Biudžeto ir finansų komitetas trečiadienio posėdyje svarsto kai kuriuos mokesčių ir pensijų reformoms įgyvendinti skirtus įstatymų projektus.

Prieš savaitę Seimas po pateikimo pritarė šių reformų įstatymų projektų paketams, dabar jie svarstomi komitetuose, kur gali būti papildyti įvairiais pasiūlymais.

Vyriausybė siūlo pakeisti NT mokesčio bazę ją išplečiant: siekiama 0,3 proc. apmokestinti antrąjį ir paskesnį gyvenamą būstą, kurio vertė iki 220 tūkst. eurų; 0,5 proc. – iki 300 tūkst. eurų; 1 proc. – iki 500 tūkst. eurų; 2 proc. – per 500 tūkst. eurų. Išlaikomas prabangaus būsto apmokestinimas.

Reformos įsigalios, jeigu įstatymus priims Seimas. Vyriausybė to tikisi dar šioje pavasario sesijoje, nors neatmetama, kad diskusijos gali nusikelti į rudenį.

Rūta Grigolytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.