Toliau žengiama reformų įgyvendinimo link: keisis lietuvių algalapiai, bus įvestos „Sodros“ lubos

Po ilgų diskusijų ir ginčų penktadienį Seimas ėmėsi svarstyti naująsias mokesčių ir pensijų reformas. Neeiliniame Seimo posėdyje buvo sprendžiamas bazinės pensijos perkėlimo į valstybės biudžetą, darbuotojo ir darbdavio socialinio draudimo įmokų sujungimo ir „Sodros” lubų įvedimo klausimas. Po balsavimo šiems įstatymų projektams buvo pritarta.

J.Stacevičiaus nuotr.
J.Stacevičiaus nuotr.
Gintarė Skaistė<br>T.Bauro nuotr.
Gintarė Skaistė<br>T.Bauro nuotr.
Rimantas Jonas Dagys<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rimantas Jonas Dagys<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Tomas Tomilinas<br>D.Umbraso nuotr.
 Tomas Tomilinas<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2018-06-22 11:12, atnaujinta 2018-06-22 11:58

Svarbu paminėti, kad dėl reformų įsigaliojimo Seimas turės balstuoti dar kartą. Planuojama, kad įstatymo projektų priėmimas vyks kitą savaitę.

Pasireiškė ir Ramūnas Karbauskis

Dar prieš prasidedant posėdžiui buvo įregistruoti net šeši skirtingi siūlymai, susiję su socialinio draudimo lubų klausimu.

Štai „valstiečių“ lyderis R. Karbauskis, socialdarbiečių lyderis Gediminas Kirkilas bei premjeras Saulius Skvernelis antradienį registravo kompromisinius siūlymus, kuriais siūloma ir toliau numatyti „Sodros“ įmokų lubas.

Jų siūlymu, lubos 2019 metais būtų taikomis pajamoms, siekiančioms 120 metinių vidutinių darbo užmokesčių, 2020 metais – 84, o 2021 metais – 60. Jų siūloma netaikyti tik sveikatos draudimo įmokoms. Po balsavimo ir buvo pritarta būtent šiam siūlymui.

Kitaip tariant, tai reiškia, kad pasiekus atitinkamą VDU sumą nebereikėtų mokėti socialinio draudimo įmokų, tiesa, tačiau lubas viršijančioms pajamoms būtų taikomas GPM tarifas.

Socialinių reikalų ir darbo komitetas (SRDK) pasiūlymui pritarė, bet jį kiek pakoregavo. Jų siūlymu, privalomos socialinio draudimo įmokoms nebūtų taikomos lubos. Konservatorius Rimantas Jonas Dagys sakė, kad komitetas anksčiau tokiam siūlymui nepritarė, bet nuomonę pakeitė.

„Nuomonė pasikeitė todėl, kad buvo pasakyta, kad kompensuoja tas „lubų“ įvedimas, pajamų mokesčio tarifo padidėjimą. Bet paaiškėjo, kad tarifo padidėjimas liečia tik tūkstantį žmonių ir jau pirmais metais netektys į „Sodrą“ yra 5 mln. eurų.

Šį pasiūlymą vėl pakitimo norma krenta į apačią, nėra deramo kompensavimo. „Lubos“ turi būti subalansuotos, to dabar nėra“, – kalbėjo R.J.Dagys, siūlydamas, kad kol kas nuo pasiūlymo būtų susilaikyta.

Taip pat konservatorė Gintarė Skaistė sakė, kad siūlomos „Sodros“ lubos yra susijusios su kitu įstatymu, kuriame buvo nustatytas progresinis tarifas nuo „Sodros“ lubų. Anot jos, jei nebūtų priimtos „lubos“, žmonės būtų apmokestinti ne tik, kad ne mažiau, bet gerokai daugiau.

„Sodros“ lubų efektas yra minus 10 mln. eurų, progresinio tarifo efektas yra plius 8 mln. eurų. Praradimai yra minus 2 mln. eurų ateinantiems metams. „Sodros“ lubos yra dėl to, kad žmonėms negerėja sąlygos, nepaisant kiek daugiau mokesčių jie moka“, – sakė G.Skaistė.

Po balsavimo svarstymo stadijoje R.Karbauskio pasiūlymui buvo pritarta. Už tai balsavo 64 Seimo nariai, prieš buvo 9, o 23 – susilaikė.

Liberalo pasiūlymo nepalaikė

Liberalas Simonas Gentvilas siūlė, kad bazinė pensija turi būti finansuojama iš valstybės socialinio draudimo biudžeto fondo. Tuo tarpu SRDK bei Vyriausybė pritarė nuostatai dėl socialinio draudimo socialinio draudimo pensijų bendrosios dalies finansavimo vien tik biudžeto lėšomis.

„Tokiu būdu mes iš bendrųjų mokesčių galėsime prisidėti prie pagrindinės, perskirstomiosios pensijos, bus keičiama jos indeksavimo tvarka, kad bazinė pensija neatsiliktų nuo jos indeksavimo dalies“, – SRDK vardu kalbėjo valstietis Tomas Tomilinas.

Konservatorė G.Skaistė sakė, kad didžioji dalis mokesčių dabar keliauja gyventojų pajamų mokesčio pavidalu į biudžetą, tad jei bus palikta, kad pensija mokama tik iš „Sodros“ lėšų, pensijos būtų dvigubai mažesnės jau kitais metais. S.Gentvilo pasiūlymui balsų dauguma Seimas nepritarė.

Kai kurių Seimo narių nuomonės, kalbant apie socialinio draudimo įmokų „lubas“, kiek skyrėsi. Seimo nariai Andrius Palionis, Gediminas Kirkilas, Valius Ąžuolas ir Stasys Jakeliūnas įregistravo priešingą siūlymą – siūlė „Sodros“ lubų netaikyti išvis.

Silpnins pirmąją pakopą?

„Nors šitame projekte yra dalykų, kuriuos galėtumėme paremti ir kurie yra mūsų partijos programoje, kalbant apie įmokų sujungimą, apie bazinės pensijos iškėlimą, bet yra ir kitų dalykų, kurie susiję su kitais įstatymais ir reikėtų žiūrėti į visą sistemą kompleksiškai. Man atrodo, kad visais šiais pakeitimais mes silpniname pirmą pensijų pakopą, tą valstybinę pensiją“, – kalbėjo G.Skaistė.

Anot jos, nors bazinė pensija ir perkeliama į valstybės biudžetą, papildomų pinigų, iš kurių bus mokama bazinė pensija, neatsirado, o pagal dabartinius siūlymus jų net sumažėja. Ji teigė, kad bazinės valstybinės pensijos mokėjimo sistema negerėja, o viskas perkeliama ant privačių pensijų fondų pečių.

Savo ruožtu T.Tomilinas teigė, kad tokiais sprendimais pirmoji pensijų pakopa yra stiprinama, o pensija tampa valstybės biudžeto atsakomybe. Anot jo, sustiprinti „Sodrą“ buvo privaloma, taip pat ir nutraukti jos įmokas į privačius pensijų fondus. „Sodra“ yra pagrindinis ir nepakeičiamas orios pensijų garantijos instrumentas. Mūsų tikslas, kad greičiau augtų atlyginimai, taip augs ir pensijos“, – teigė T.Tomilinas.

Svarstymo stadijoje siūlomiems pakeitimams buvo pritarta. Už tai pasisakė 64 Seimo nariai, prieš buvo 16, o 26 susilaikė. Įstatymo pakeitimai dar turės praeiti priėmimo stadiją.

Keisis vaizdas algalapiuose

Kalbant apie darbuotojų ir darbdavių socialinio draudimo įmokų sujungimą, Seime svarstyme už balsavo 64 Seimo nariai, prieš – 16, susilaikė – 26. 

Tai reiškia, kad vaizdas lietuvių algalapiuose keisis iš esmės. Darbdavys atlyginimą ant popieriaus privalės padidinti 28,9 proc. 

Anksčiau luboms nepritarė

Kaip rašė BNS, Biudžeto ir finansų komitetas (BFK), kuris yra pagrindinis svarstant Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pakeitimus, trečiadienį taip pat pritarė progresiniam 27 proc. GPM tarifui. Jis kitąmet būtų taikomas metinėms pajamoms, didesnėms kaip 120 vidutinių darbo užmokesčių (VDU), 2020 metais – nuo 84 VDU, o 2021 metais – nuo 60 VDU.

Vyriausybė progresinį GPM tarifą (pirminiame variante – 25 proc.) siejo su „Sodros“ įmokų lubomis – jis būtų taikomas tik lubas viršijančioms pajamoms. Tačiau Biudžeto ir finansų komitetas jau anksčiau nepritarė luboms.

Tačiau „Sodros“ luboms pritarė Socialinių reikalų ir darbo komitetas (SRDK) – jis yra pagrindinis, svarstant su socialiniu draudimo susijusių įstatymų pakeitimus. Anksčiau šis komitetas du kartus buvo nepritaręs luboms tačiau trečiadienį savo poziciją pakeitė ir pritarė, kad 2019 metais jos būtų taikomis pajamoms, siekiančioms 120 metinių VDU (pirmąjį šių metų ketvirtį – 895 eurai), 2020 metais – 84, o 2021 metais – 60 VDU.

Mokesčių bei pensijų reformomis Vyriausybė siūlo didinti neapmokestinamas pajamas, sujungti darbuotojo ir darbdavio socialinio draudimo įmokas, įvesti „Sodros“ įmokų lubas, o bazinės pensijos mokėjimą perkelti į valstybės biudžetą. Pensijų kaupimo pertvarkos planas numato, kad kitąmet „Sodros“ pervedimai į antros pakopos fondus bus nutraukti, tačiau 2 punktais sumažinus darbo pajamų apmokestinimą, gyventojams bus sudaryta galimybė šias lėšas skirti privačiam pensijų kaupimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.