Arbūzų kaina pakelėje verčia aikčioti: pasakė, iš kurios šalies atvežti – skaniausi

Kodėl už pakelėje nusipirkto žaliašonio vaisiaus kilogramą tenka mokėti euru daugiau nei parduotuvėje? Pasirodo, kad į prekybos tinklus gabenamos didelės arbūzų siuntos, dėl to ir kainos žemesnės.

Trakų plente prekiaujančiam Šachvazui arbūzų vilkiku iš Lenkijos bazių atveža jo brolis.<br>M.Ambrazo nuotr.
Trakų plente prekiaujančiam Šachvazui arbūzų vilkiku iš Lenkijos bazių atveža jo brolis.<br>M.Ambrazo nuotr.
Arbūzų pardavėja sakė, kad pirkėjai labiausiai vertina arbūzus iš Maroko. Tačiau jų sezonas baigėsi.
Arbūzų pardavėja sakė, kad pirkėjai labiausiai vertina arbūzus iš Maroko. Tačiau jų sezonas baigėsi.
S.Batoro gatvėje Andrius arbūzus parduoda net po 1,5 euro už kilogramą.
S.Batoro gatvėje Andrius arbūzus parduoda net po 1,5 euro už kilogramą.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 21, 2018, 10:31 AM, atnaujinta Jul 21, 2018, 12:26 PM

Prekybos centruose – tik 29–35 centai, prekyvietėje sostinės prieigose – 1,3–1,5 euro už kilogramą. Tokius arbūzų kainų skirtumus galima buvo pastebėti šią savaitę.

Jau pasipylė nusistebėjimų banga, kad lauko prekeiviai už pusę arbūzo prašė ir 17, ir 20 eurų. Nuostabą kėlė ir didžiulės arbūzų kainos turgavietėse.

Atrodytų, kad lauko sąlygomis nuo suklypusio prekystalio pirkti vaisių turėtų būti pigiau nei iš parduotuvės, tačiau taip nėra. Kodėl?

Keliauja į Lenkijos bazes

Ant Vilniaus prekystalių atsiduria arbūzai iš Turkijos, Egipto, Maroko, Graikijos, Makedonijos ar Italijos.

Dvidešimt metų arbūzais prekiaujantis azerbaidžanietis Šachvazas tvirtino, kad šiuo metu Lietuvoje neverta ieškoti arbūzų iš Rusijos. Ne dėl to, kad nutrūko prekybos ryšiai su šia šalimi. Tiesiog rusiški arbūzai iš Krasnodaro, Volgogrado dar neprinokę. Jie pasirodys vėliau, rugpjūtį.

Šachvazas Trakų plente prie Vilniaus prekiavo arbūzais iš Makedonijos po 1,3 euro už kilogramą. Jam vaisių iš Lenkijos bazių vilkiku atveža brolis.

S.Batoro gatvėje arbūzais prekiavusio Andriaus žodžiais, lauko prekeiviai stengiasi iš bazių Lenkijoje atsivežti kuo geresnės kokybės vaisių.

„Būna, kad ten net muštynės kyla – niekas nenori parsivežti galvos dydžio vaisių“, – pasakojo Andrius.

„Prekybos tinklai laimi kaina. Ją gali sumažinti įsigydami didelę vaisių siuntą“, – nesudėtingas rinkos taisykles aiškino Šachvazas ir čia pat pridūrė, kad neseniai parduotuvėje iš smalsumo mėginęs išsirinkti arbūzą. Iš dešimties apžiūrėtų gal tik vieną būtų pirkęs. Bet ir tai abejodamas.

Pačiam vežti – per brangu

Anksčiau arbūzus Šachvazas pats geležinkeliu veždavosi iš Rusijos, tačiau dėl didžiulių transporto išlaidų ir mokesčių to teko atsisakyti.

„Atvežti vieną vagoną kainuodavo 3 tūkstančius eurų. Todėl arbūzo kilogramo kaina pakildavo nuo 60 centų iki 1,5 euro.

O juk dar man pačiam reikia uždirbti. Tai arbūzas taptų auksinis“, – dėstė Šachvazas.

Jam patys skaniausi Volgogrado apylinkėse užauginti arbūzai, o pirkėjai labiausiai vertina vaisius iš Maroko. Galbūt dėl to, kad ten daug saulės.

Šachvazo kolegė tvirtino, kad lietuviai pirkėjai neklysta – arbūzai iš Maroko sultingi. Perpjovus sultys tiesiog varva.

Stebina milžinišku dydžiu

Tačiau arbūzai iš Maroko jau baigėsi, tad, prekeivių žodžiais, kad jie atvežti iš šios šalies, tikėti neverta. Beje, pirmieji arbūzai prekyvietėse pasirodė gegužės viduryje. Jais bus prekiaujama iki rugsėjo pabaigos.

Vieno prekybos tinklo parduotuvėse sekmadienį arbūzų iš Graikijos kaina buvo sumažinta nuo 79 iki 35 centų už kilogramą.

Tuo metu S.Batoro gatvėje Andrius vaisius pardavinėjo po pusantro euro už kilogramą. Nors oras nelepino, prekeivis sakė, kad pirkėjų yra.

Štai iš sustojusio automobilio išlipusi pirkėja nesiderėdama už pusę didžiulio arbūzo sumokėjo 4,9 euro.

O Šachvazas pusę milžiniško vaisiaus pardavė už 8 eurus.

Taip yra ir dėl to, kad ant prekystalių pakelėse – vien milžiniški arbūzai.

Pavyzdžiui, lengviausias arbūzas nuo Andriaus prekystalio svėrė 12 kilogramų. Todėl pirkėjai prašo pusės ar ketvirtadalio, nors pasitaiko nemažai pirkėjų, kurie perka ir visą vaisių.

Andrius tikino, kad visi arbūzai vienodai saldūs – galima nesirinkti. Iš tiesų minkštimas buvo vienodai raudonas.

Negi nenusipirksi iškylai?

Pirmieji arbūzų prekeiviai Vilniuje maždaug prieš du dešimtmečius pasirodė Nemenčinės ir Molėtų plentuose.

Kodėl jie taip elgėsi, nesunku nuspėti: daugelio iš sostinės išvykstančiųjų šiais keliais kelionės tikslas buvo vasarnamis, kaimo sodyba vaizdinguose Molėtų, Švenčionių ar Ignalinos rajonuose. O argi pakeliui nenusipirksi gundomai atrodančio vaisiaus? Juolab kad tada aplink nebuvo didelių prekybos centrų.

Tai patvirtino ir dešimtmetį Nemenčinės plente arbūzais prekiaujantis vyriškis: „Tą prekę pakelėje nesunku pastebėti. Jeigu pardavinėčiau bulves, niekas nesustotų.“

Jau vėliau arbūzų prekeiviai pasirodė S.Batoro gatvėje prie Naujosios Vilnios, Trakų plente prie Trakų Vokės, Lentvario gatvėje prie įmonės „Regitra“.

Sovietmečiu arbūzais iš Ukrainos, Moldovos, Krasnodaro, Pavolgio ir kitų pietinių Rusijos sričių buvo prekiaujama ir gatvėse, tačiau jų būdavo gerokai mažiau. Labiau buvo įprasta dryžuotą žalią vaisių pirkti parduotuvėse ir turgavietėse.

Vaikai gali apsinuodyti?

Prieš kelias dienas pasigirdo bauginimai, kad liepos mėnesį pirkti arbūzai pavojingi vaikams. Esą jie gali sukelti pavojingas ligas, apsinuodijimą, žarnyno infekciją.

Tokie arbūzai esą pavojingi ir anemija sergantiems žmonėms, nes susikaupę nitratai gali sumažinti hemoglobino kiekį kraujyje. Mat birželio ir liepos mėnesiais į Lietuvą atvežti arbūzai nėra natūraliai sunokinti saulėje.

Kas kita rugpjūtį ant prekystalių pasirodysiantys arbūzai – jie prisirpę saulėje.

Tokias kalbas arbūzų prekeiviai pavadino nesąmonėmis. Jų žodžiais, vidurvasarį jau ir Lietuvoje auginami arbūzai būna beveik prinokę, o Turkijoje, Egipte, iš kur jie vežami, – pats derliaus nuėmimo

„Mergaitės“ saldesnės už „berniukus“

Ne tik pirkėjai, bet ir kai kurie pardavėjai apie arbūzų saldumą spėja iš „lyties ženklų“, sakydami, kad „mergaičių“ minkštimas būna saldesnis.

Kaip atskirti arbūzus „mergaites“ nuo „berniukų“? Reikia apžiūrėti uodegėlę. Aplink ją „berniukų“ apskritimas bus iškilęs, o „mergaičių“ – platus, plokščias.

Kiti pirkėjai atsižvelgia į arbūzo dryžuotumą. Kuo dryžiai kontrastingesni – tuo vaisius saldesnis, jis labiau prinokęs. Be to, geriau rinktis vidutinio dydžio arbūzą, o ne milžiną, kurių pilna pakelėse. Nes jie – nebūtinai saldžiausi.

Dažniausiai pirkėjai arbūzo skonį mėgina nustatyti pabelsdami į jį. Sunokusio arbūzo garsas turi būti skardus. Belsti reikia ne krumpliu, kaip įpratę pirkėjai, o delnu.

Apskritai perkant arbūzą yra bent kelios taisyklės. Ir viena svarbiausia – nepirkti arbūzo pakelėse, kur vaisiai prisigėrę išmetamųjų dujų.

Taip pat medikai primena, kad perkant arbūzą reikia jį gerai apžiūrėti ne tik vertinant saldumą. Ant vaisiaus neturi būti įtrūkių, įbrėžimų, nes juose kaupiasi bakterijos.

Kiekvienas prekeivis privalo pirkėjui parodyti kokybės sertifikatą. Tik ar pulsite skaityti dokumentų, jeigu juos pardavėjas ir išties?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.