Šalies politikų turtai: suskaičiavo, kurie labiausiai prakuto

Baigiantis kadencijai Dalia Grybauskaitė ėmė išlaidauti – ilgus metus kauptas santaupas prezidentė investuoja į būsimas nuosavas valdas. Tuo metu Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis išparduoda savo turtą.

Turtingiausias Seimo narys yra R.Karbauskis (kairėje), o turtingiausias meras – Kaunui vadovaujantis V.Matijošaitis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Turtingiausias Seimo narys yra R.Karbauskis (kairėje), o turtingiausias meras – Kaunui vadovaujantis V.Matijošaitis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Deklaracijos rodo, kad konservatorių lyderis G.Landsbergis – jau milijonierius.
Deklaracijos rodo, kad konservatorių lyderis G.Landsbergis – jau milijonierius.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-07-25 06:10

Šalies valdžiai netenka sukti galvos, kaip išgyventi nuo algos iki algos. Naujausios Valstybinės mokesčių inspekcijos skelbiamos politikų turto deklaracijos atskleidė tai, kas niekam nebuvo paslaptis.

Daugelis politikų pernai turtėjo. Antai D.Grybauskaitė pernykštėje deklaracijoje nurodė, kad jos turtas bei santaupos siekia beveik 852 tūkst. eurų.

Per metus šalies vadovės piniginė papilnėjo 15 tūkst. eurų, bet ji jau pernai ėmėsi didelių investicijų į nekilnojamąjį turtą.

Valstybės vadovų rezidencijoje Turniškėse neketinanti pasilikti kadenciją baigianti prezidentė 2017-aisiais Vilniaus pakraštyje už 75,5 tūkst. eurų įsigijo žemės sklypą su mišku ir pradėjo namo statybas.

D.Grybauskaitė šiemet deklaravo net keturis sandorius, iš kurių galima spėti, kad būsimos jos valdos Bajoruose bus ne prastesnės nei Turniškėse. Už statybines medžiagas ir paslaugas įvairioms bendrovėms jau paklota per 290 tūkst. eurų.

Statė, bet dukrai neprireikė

Seimo pirmininko V.Pranckiečio santaupos kredito įstaigose pernai kiek aptirpo, tačiau šiemet šio valstiečio piniginiai reikalai jau vėl ėmė taisytis.

Pernai politiko šeimos turtas ir turimos santaupos siekė 275 tūkst. eurų. Tai – 21 tūkst. eurų mažiau nei 2016-aisiais.

Bet praėjusią savaitę Seimo pirmininkas deklaravo už 87 tūkst. eurų išsimokėtinai pardavęs žemės sklypą su nebaigtu statyti gyvenamuoju namu.

Pirkėjas įsipareigojo V.Pranckiečiui šiuos pinigus sumokėti iki metų pabaigos.

Kaip aiškino Seimo pirmininko atstovė spaudai Karolina Frolovienė, Ringauduose (Kauno r.) gyvenantis V.Pranckietis pardavė šalia jo sklypo dukrai pradėtą statyti namą: „Jis ten statė du namus dukroms.

Vieną sklypą su nebaigtu statyti namu V.Pranckietis pernai padovanojo dukrai Viktorijai.

Kitą namą Seimo pirmininkas planavo dovanoti dukrai Monikai, bet ji jau turi savo namus ir iš jų nenori keltis. Pastatytas namas Seimo pirmininkui nebuvo reikalingas, todėl jis jį pardavė.“

Naujokas visus aplenkė

Lietuvos pajūrį į pigesnį poilsį Ispanijoje šiemet išmainęs premjeras Saulius Skvernelis su šeima pernai irgi praturtėjo.

Visas Vyriausybės vadovo šeimos turtas pernai buvo įvertintas 228 tūkst. eurų – per metus padidėjo beveik 15 tūkstančių.

Labiausiai – nuo 63 tūkst. iki 81 tūkst. eurų – išaugo premjero šeimos piniginės santaupos. Tiesa, ji turi beveik 34 tūkst. eurų paskolą banke, per metus ji sumažėjo 2 tūkstančiais.

Vis dėlto Vyriausybės galva turtu nė iš tolo neprilygsta neseniai teisingumo ministru tapusiam buvusiam jo pavaldiniui Elvinui Jankevičiui. Jis nurodė pernai su žmona turėję 620 tūkst. turto ir santaupų.

Už premjerą gerokai turtingesnis ir susisiekimo ministras Rokas Masiulis. Jis su sutuoktine pernai deklaravo turįs 583 tūkst. eurų vertės turto bei santaupų. Tiesa, yra paėmęs 275 tūkst. eurų paskolą.

Iždininko nelanko aitvarai

Mokesčių inspekcijos skelbiami duomenys taip pat atskleidžia, kad mažiausiai turto yra sukaupusi garsiojo sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos šeima. Pernai ji deklaravo turėjusi kiek daugiau nei 32 tūkst. eurų vertės turto ir santaupų.

Ankstesniais metais A.Verygos turtas netgi buvo keliais tūkstančiais didesnis ir siekė beveik 36 tūkst. litų.

Tiesa, sveikatos apsaugos ministrui gerokai sumažėjo skolų našta – nuo 27 tūkst. eurų iki 16 tūkstančių.

Finansų ministro Viliaus Šapokos, regis, irgi neaplanko aitvarai. Šis politikas tik darbe susiduria su daug nulių, o jo paties sąskaitos – neįspūdingos.

V.Šapoka deklaravo, kad jo šeimos turtas bei santaupos pernai siekė 240 tūkst. eurų. Tačiau yra nemažų įsipareigojimų bankams. Politiko sutuoktinė deklaravo paėmusi 182 tūkst. eurų paskolą.

Pernai finansų ministras santaupų turėjo 25 tūkst. eurų, o jo žmona Edita – kiek daugiau nei 2 tūkst. eurų. Deklaracijos atskleidžia, kad V.Šapokai nesiseka ir su akcijomis – jų vertė siekė vos 39 eurus.

Tiesa, socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis, kuris deklaravo valdantis solidų turtą, santaupų turi dar mažiau.

Daugiavaikė ministro šeima nurodė pernai turėjusi 5 tūkst. eurų, o ją slėgė beveik 30 tūkst. eurų paskola.

Dividendai buvo dosnūs

Užtat rūpesčių dėl skolų jau nebeturi valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis. Turtingiausias Seimo narys pernai atsikratė beveik 600 tūkst. eurų paskolos.

Tuo metu kiti įtakingo politiko turto duomenys beveik nekito: jo nekilnojamojo turto vertė išliko 1,1 mln. eurų, o valdomų akcijų vertė netgi sumažėjo beveik 49 tūkst. eurų.

Tiesa, pastarųjų svyravimų turtingas žemvaldys galėjo net nepastebėti, nes R.Karbauskio valdomų akcijų vertė iš viso siekia beveik 10 mln. eurų. Už jas politikas pernai gavo nemažai dividendų.

Valstiečių lyderis vakar nepanoro atskleisti gautos sumos, bet pabrėžė, jog vien mokesčių sumokėjo bemaž 1 mln. eurų.

„Turėjau daugiau pajamų nei išlaidų ir padengiau paskolą“, – aiškino R.Karbauskis, pyktelėjęs, kad viešai skelbiamose deklaracijoje matyti turtas, bet neatsispindi sumokėti mokesčiai.

Finansų specialistų teigimu, 14 milijonų eurų deklaracijoje įvertintas R.Karbauskio turtas iš tiesų yra vertinamas mažiausiai keletą kartų daugiau.

Aiškindamas šį skirtumą vakar politikas teigė, kad deklaracijoje pateikiama nominali akcijų vertė, bet vertintojai gali pateikti visai kitokius skaičius – pagal galimą akcijų pardavimo kainą.

Kiek šoktelėjo ir R.Karbauskiui priklausančių žemės sklypų vertė – užpernai ji buvo 3,2 mln., o pernai – jau beveik 3,7 mln. eurų. Santaupų praėjusiais metais politikas turėjo beveik 200 tūkst., arba 22 tūkst. eurų daugiau nei užpernai.

Gerokai kukliau atrodo Ispanijoje gyvenančios R.Karbauskio žmonos Linos deklaracija.

Pernai jos deklaruotas nekilnojamasis turtas buvo vertinamas 14 tūkst. eurų, žemės sklypai – 3,5 tūkst. eurų, o santaupos siekė 30 tūkst. eurų.

Tokie patys skaičiai ir L.Karbauskienės užpernykštėje deklaracijoje.

Nauji sandoriai – mįslingi

Didžiausios opozicinės Seimo konservatorių frakcijos lyderis Gabrielius Landsbergis pagal turtus nė iš tolo negali prilygti R.Karbauskiui, tačiau pernykštėje jo deklaracijoje nemažai pokyčių.

Be to, skelbiami pokyčiai gana mįslingi.

Antai politiko turimų vertybinių popierių vertė pernai išaugo 164 tūkst. eurų, nors jokių sandorių savo viešųjų ir privačių interesų deklaracijoje G.Landsbergis tais metais nenurodė.

Kaip matyti iš skelbiamos deklaracijos, užpernai G.Landsbergio turimi vertybiniai popieriai buvo įvertinti 362 tūkst. eurų, o pernai jų vertė perkopė pusę milijono – iki 526 tūkst. eurų.

Tuo metu konservatorių vedlio 204 tūkst. eurų įvertinto nekilnojamojo turto vertė nekito, tiesa, trečdaliu sumažėjo santaupų – nuo 64 tūkst. eurų iki 21 tūkst. eurų.

Užtat G.Landsbergio sutuoktinės Austėjos santaupos šoktelėjo nuo 166 tūkst. eurų iki 448 tūkst. eurų. Keliasdešimčia tūkstančių eurų pernai sumažėjo ir verslininkės įsipareigojimai bankams.

Beje, šių metų gegužę konservatorių vadovas deklaravo įsigijęs vertybinių popierių dar už 750 tūkst. eurų.

Garsios šeimos grynasis turtas pernai perkopė 1,2 mln. eurų, bet apie šiuos pokyčius su G.Landsbergiu vakar nepavyko pasikalbėti.

Milijonierių sąrašas trumpėja

Pernai augo ir kitų Seimo turtingųjų pajamos, nors pinigingų politikų sąrašas beveik nepasikeitė.

Antroje vietoje po R.Karbauskio milijonierių sąraše liko liberalas Kęstutis Glaveckas. Profesoriaus turtas bei santaupos jau perkopė 4 mln. eurų, tiesa, didesnioji jų dalis priklauso politiko žmonai Rūtai Rutkelytei.

Milijonieriumi gali vadintis ir valstietis Viktoras Rinkevičius. Jis su žmona Birute deklaravo turįs 2,6 mln. eurų vertės turto ir santaupų. Didžiausios šios šeimos turtas – žemės sklypai, įvertinti 782 tūkst. eurų.

150 tūkst. eurų įvertintuose namuose gyvenanti sutuoktinių pora taip pat nurodė turinti kitų registruotinų daiktų, meno kūrinių ir juvelyrinių dirbinių, kurių vertė – per pusę milijono eurų.

Seimo milijonierių sąrašas šiemet sutrumpėjo, kai iš politikos nutarė trauktis pernai 2,9 mln. eurų turtą ir santaupas deklaravęs konservatorius Tadas Langaitis.

Parlamentaro mandato atsisakęs Seime jis jautėsi neįvertintas, bet už jo ribų T.Langaičiui, atrodo, sekėsi visai neblogai.

Būdamas Seime konservatorius savo turtą sugebėjo pasididinti beveik 200 tūkst. eurų.

Tiesa, pernai buvusio Seimo nario skola išaugo iki 356 tūkst. eurų, bet dar daugiau jis yra paskolinęs – beveik 1,5 mln. eurų.

Seime neliko ir dar vieno turtuolio Kęstučio Pūko.

Šių metų pradžioje dėl apkaltos grėsmės iš Seimo sprukusiam kauniečiui pernai nesisekė tvarkytis ir su turtu – jis aptirpo nuo 734 tūkst. iki 652 tūkst. eurų.

A.Širinskienė liko be skolų

Bet Seime yra ir politikų, kurie nurodė neturintys jokio turto. Viena tokių – liberalė Aušrinė Armonaitė. Tiesa, jos sutuoktinis Edgaras Stanišauskas deklaravo turįs 23 tūkst. eurų vertės nekilnojamojo turto.

Beturtė yra ir įtakinga valstietė Agnė Širinskienė. Ji deklaravo pernai turėjusi 3 tūkst. eurų vertės automobilį ir 1,4 tūkst. eurų santaupų. Užtat atėjusi į Seimą ši valstietė atsikratė 2016 metais deklaruotos 3,8 tūkst. eurų skolos.

Kiek didesnį turtą užgyveno A.Širinskienės sutuoktinis Arvydas. Jis deklaravo turįs beveik 8 tūkst. eurų vertės žemės, 1,2 tūkst. eurų vertės nekilnojamojo turto ir tokios pat vertės mašiną.

Tiesa, politikės vyras prisipažino visiškai neturįs santaupų.

Turtingiausi – tie patys

Užtat skurdžių nėra tarp Lietuvos europarlamentarų, o vienas jų – Antanas Guoga – turtais pranoksta daugelį savo kolegų Europos Parlamente. Jo turtas siekia daugiau kaip 27 mln. eurų.

Tuo metu turtingiausiu Lietuvos politiku ilgą laiką tituluotas Darbo partijos vedlys Viktoras Uspaskichas, galima sakyti, – jau vidutiniokas. Pernai jis turėjo kiek daugiau nei 2,4 mln. eurų vertės turto ir santaupų.

Trečias pagal turtus tarp europarlamentarų – valstietis Bronis Ropė. Jo turtas ir santaupos pernai gerokai paaugo – iki beveik 800 tūkst. eurų.

Sėkmė toliau lydi ir Kauno merą Visvaldą Matijošaitį. Jo turtas per metus padidėjo daugiau kaip milijonu – nuo 6 mln. 781 tūkst. iki 7 mln. 933 tūkst. eurų. Tiesa, aptirpo Kauno vadovo santaupos bankuose – nuo 179 tūkst. iki 52 tūkst. eurų.

Tuo metu Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus santaupos nei didėjo, nei mažėjo – kaip ir anksčiau, jos buvo apie 6,5 tūkst. eurų, o visas šio liberalo ir jo žmonos Agnės Matulaitės turtas pernai buvo įvertintas 228 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.