IT specialistai ir jų uždarbis – yra šalis, kur jo pavydės

Pastaraisiais metais įvairių šalių darbo rinkose netyla kalbos apie perspektyvią ir pelningą IT sritį. Vis dėlto, kiek žmonių iš tiesų čia darbuojasi? Kokioje šalyje IT specialistai uždirba daugiausiai – Estijoje, Lietuvoje, Latvijoje, Ukrainoje ar Baltarusijoje?

Pažangių technologijų kūrimo procese nuolat reikia patyrusių specialistų, o ateityje jų poreikis dar labiau augs.<br> T.Bauro nuotr. 
Pažangių technologijų kūrimo procese nuolat reikia patyrusių specialistų, o ateityje jų poreikis dar labiau augs.<br> T.Bauro nuotr. 
Pažangių technologijų kūrimo procese nuolat reikia patyrusių specialistų, o ateityje jų poreikis dar labiau augs.<br> V.Balkūno nuotr. 
Pažangių technologijų kūrimo procese nuolat reikia patyrusių specialistų, o ateityje jų poreikis dar labiau augs.<br> V.Balkūno nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 21, 2018, 12:22 PM, atnaujinta Aug 21, 2018, 12:24 PM

IT projektų vadovai, sistemų analitikai, kompiuterių tinklų ir duomenų bazių administratoriai, kibernetinio saugumo specialistai, sistemų architektai, grafikos dizaineriai – ir tai dar ne visi specialistai, kurie reikalingi, norint sėkmingai įgyvendinti įvairius IT projektus.

Kiekvienas jų turi atitinkamas žinias ir įgūdžius, nuo kurių priklauso ne tik kuriamo sprendimo pritaikomumas, bet net ir tolimesnis technologijų vystymasis šalyje.

IT specialistų skaičius

Estijoje gyvena tik 1,3 mln. žmonių, o 25 tūkst. iš jų – būtent IT specialistai.

Iš Lietuvoje gyvenančių 2,8 mln. žmonių, IT specialistų – daugiau nei 30 tūkst.

Latvijoje gyvena 1,9 mln. žmonių ir iš jų taip pat daugiau nei 30 tūkst. dirba IT srityje.

Visai neseniai į Latviją atėjo tokios bendrovės kaip SAP, „Accenture“, todėl atitinkamai išaugo ir šios srities ekspertų poreikis, kuris ateityje didės dar sparčiau.

Tuo tarpu Baltarusijoje gyvena 9,5 mln. žmonių ir, oficialiai nepatvirtintais skaičiais, iš jų 34 tūkst. dirba IT srityje.

Remiantis bendrovės „Ernst & Young Global Limited“ duomenimis, galima teigti, kad dar 115 tūkst. žmonių tiesiogiai dirba programinės įrangos gamybos srityje ir atlieka su IT susijusias užduotis.

Galiausiai, Ukrainoje, kur gyvena apie 45 mln. žmonių, IT specialistų rinkoje svyruoja apie 100 tūkst.

Nors skaičius atrodytų gana solidus – tai sudaro vos 0,2 proc. visų šalies gyventojų.

Pasak Estijos bendrovės „RIA.com Marketplaces“, plėtojančios IT verslą didžiulėje Ukrainos rinkoje, valdybos nario Nikolajaus Zlotnickio, gerų specialistų poreikis šiuo metu yra tiesiog milžiniškas.

Ieško ir Ukrainoje 

„Mūsų Estijos bendrovė jau daugiau kaip penkerius metus kartu su pasaulinėmis IT milžinėmis kuria ir diegia projektus Ukrainoje.

Savo R&D centre sukūrėme keletą projektų, kurie buvo pastebėti visame pasaulyje.

Pavyzdžiui, prekybos automobiliais svetainė AUTO.RIA.com 2018 m. pavasarį užėmė šeštą vietą pasaulyje pagal populiarumą.

Iš tiesų, pažangių technologijų kūrimo procese nuolat reikia patyrusių specialistų, o ateityje jų poreikis dar labiau augs.

Ukrainą vertiname kaip protingų ir talentingų IT specialistų šaltinį ir jeigu Europoje rasti tokių specialistų darosi sunkiau, tai Ukrainoje kasmet jų atsiranda vis daugiau“, – sakė N.Zlotnickis.

Atlyginimai. Kur didesni?

Estijos bendrovės palgad.ee (analizuoja darbo rinkos pasiūlymų ir darbo apmokėjimo informaciją) duomenimis, šalyje vidutinis IT specialisto atlyginimas siekia 1764 eurus iki mokesčių, palyginti – bendras Estijos atlygio už darbą vidurkis yra 1242 eurai.

Žinoma, tikslūs skaičiai ir atlyginimas visuomet priklauso nuo specialisto turimos patirties ir žinių.

Lietuvoje šiuo atžvilgiu padėtis šiek kiek prastesnė nei Estijoje – vidutinis atlyginimas čia apie 30 proc. mažesnis ir siekia 895 eurus. Tuo tarpu vidutinis IT srities specialistų atlygis šalyje svyruoja apie 1000 eurų.

Latvijoje vidutinė IT specialisto alga šiuo metu siekia 1703 eurus, o vidutinis atlyginimas šalyje – 1000 eurų.

Baltarusijoje, dev.by portalo duomenimis, IT specialistas vidutiniškai uždirba apie 1502 eurus – 200 eurų mažiau nei Estijoje. Tiesa, vidutinis atlyginimas Baltarusijoje siekia 410 eurų.

Ukrainoje vidutinis IT specialistų atlyginimas 2018 metais – 1460 eurų. Atsižvelgiant į tai, kad vidutinis atlyginimas šalyje mažiausias iš visų paminėtų – viso labo 258 eurai, IT specialistų atlygis šalyje labai aukštas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.