Atvirai apie atlyginimus: „Man 46 metai ir per mėnesį uždirbu 9800 frankų“

Naftos pramonėje inžinieriumi dirbantis 46 metų Peteris Hilleris kiekvieną mėnesį neatskaičius mokesčių uždirba 9800 Šveicarijos frankų (8700 eurų).

 Šveicariška atlyginimų lygybė. <br>  Šveicarijos profesinių sąjungų internetinis puslapis.zeigdeinenlohn.ch
 Šveicariška atlyginimų lygybė. <br>  Šveicarijos profesinių sąjungų internetinis puslapis.zeigdeinenlohn.ch
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 12, 2018, 1:04 PM, atnaujinta Sep 12, 2018, 1:11 PM

Šiuo metu 1 frankas – 0,89 euro. Peteris yra vienas iš 500 žmonių,  kurie nusprendė pasidaryti asmenukę ir Šveicarijos profesinių sąjungų puslapyje paviešinti informaciją apie savo uždarbį, skelbia naujienų portalas gazeta.pl.

Atlyginimai be paslapčių

„Atvirai kalbėdami apie savo atlyginimą mes užbėgame už akių darbo apmokėjimo diskriminacijai“, – paskelbė projekto autoriai. Šis projektas buvo pradėtas įgyvendinti praėjusią savaitę ir kiekvieną dieną jo populiarumas auga.

Ne tik tarp tų, kurie nori paviešinti informaciją apie save, bet pirmiausia tarp norinčiųjų išsiaiškinti, kiek galėtų uždirbti dirbdami vieną ar kitą darbą. Praėjusį trečiadienį susidomėjusių skaičius buvo toks didelis, kad jų srauto neatlaikė profesinių sąjungų serveriai.

Asmenys, kurie skelbia informaciją apie save, atstovauja daugybę skirtingų verslo sričių. Ten jūs galite rasti ne tik inspektorių, kuris per mėnesį uždirba daugiau kaip 30 tūkst. frankų, bet ir valytoją, kurios atlyginimas tesiekia 3200 frankų.

Kova prieš tabu

Profesinių sąjungų atstovai patikino, kad svarbiausias šio projekto tikslas yra sugriauti tabu. Šveicarai net savo artimųjų rate vienas su kitu nesikalba apie tai, kiek kas uždirba. Šių barjerų laužymas taptų pirmuoju žingsniu siekiant suvienodinti šalyje svyruojančius atlyginimus.

Šveicarijos profesinės sąjungos taip pat ketina pradėti diskusijas dėl moterų ir vyrų darbo apmokėjimo suvienodinimo. Vyrai, dirbantys tose pačiose pareigybėse, uždirba 20 proc. daugiau  nei moterys. Tačiau tai ne vienintelė problema. Projekto autoriai taip pat atkreipia dėmesį į diskriminaciją, susijusią su tautybe. Atvykėliams iš kitų šalių, dirbantiems tose pačiose pozicijose, kaip ir šveicarai, mokami gerokai mažesni atlyginimai.

Darbo užmokesčio viešumas tampa vis populiaresne tema visame pasaulyje. Tarkime, islandai net įvedė papildomus reguliavimus.  Nuo sausio 1 d. ši salų šalis tapo pirmąja pasaulyje, kurioje vienodas pareigas užimančių vyrų ir moterų atlyginimai negali skirtis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.