Nori atsiskaityti kortele, bet negali – krapšto grynuosius

Naujausias Europos Centrinio banko tyrimas parodė, kad 3 iš 4 Lietuvos gyventojų priversti atsiskaityti grynaisiais, nes dažnai atsiduria situacijose, kai galimybės atsiskaityti banko kortele nėra.

Tyrimas paliudijo, kad 3 iš 4 Lietuvos gyventojų priversti atsiskaityti grynaisiais, nes dažnai atsiduria situacijose, kai galimybės atsiskaityti banko kortele nėra.<br> V.Ščiavinsko nuotr. 
Tyrimas paliudijo, kad 3 iš 4 Lietuvos gyventojų priversti atsiskaityti grynaisiais, nes dažnai atsiduria situacijose, kai galimybės atsiskaityti banko kortele nėra.<br> V.Ščiavinsko nuotr. 
 Pasak D.Jonausko, smulkiam ir vidutiniam verslui svarbu, kad lėšos iškart būtų įskaitytos į sąskaitą ir būtų galima iškart jomis naudotis.
 Pasak D.Jonausko, smulkiam ir vidutiniam verslui svarbu, kad lėšos iškart būtų įskaitytos į sąskaitą ir būtų galima iškart jomis naudotis.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 10, 2018, 3:00 PM

Dažniausiai su šia problema susiduriama atsiskaitant su smulkaus ir vidutinio verslo (SVV) atstovais.

Ekspertų nuomone, tokia padėtis susiklostė ir todėl, kad SVV atstovams bankų kortelių skaitytuvo išlaikymas yra per brangus, o mažinti grynųjų pinigų operacijas ir šešėlinę ekonomiką galėtų padėti prieinamesnės informacinės technologijos.

Praėjusių metų Lietuvos policijos statistika rodo, kad labiausiai šešėlis paplitęs turgavietėse, statybos, transporto sektoriuose ir kitur, kur nuolat vyksta grynųjų pinigų cirkuliacija ir atliekama mažai bankinių pavedimų.

Įvairiais duomenimis, iš viso Lietuvoje šešėlinės ekonomikos dydis gali sudaryti apie 10 mlrd. eurų per metus.

Nors Vyriausybė ir verslo atstovai sutaria, kad viena iš efektyviausių priemonių mažinant šešėlį – informacinių technologijų, pirmiausia – banko kortelių skaitytuvų diegimas, realios SVV galimybės įsigyti aparatą banko atsiskaitymas išlieka gana ribotos.

Smulkiam verslui trūksta dėmesio 

„Šiuo metu bankų siūlomos kortelių skaitytuvų kainos ir įsigijimo sąlygos patraukliausios didesniems verslams, kurie, kaip atskleidžia statistika, jau yra skaidresni nei smulkūs ir vidutiniai.

Tačiau ir mėnesinis banko skaitytuvo mokestis, ir procentas, kuris atitenka bankui nuo kiekvieno atsiskaitymo kortele, pirmiausiai yra pritaikytas stambesnėms įmonėms.

Tokia padėtis lemia, kad smulkiojo verslo atstovams, ypatingai regionuose, patogiausia vykdyti atsiskaitymą tik grynaisiais ir net didžiuotis tuo, kad jų pirkėjai neturi „mokėti už čekį“, o tokios nuostatos taip pat prisideda prie pajamų ir mokesčių slėpimo toleravimo visuomenėje“, – sakė tarptautinės mokėjimo sprendimų bendrovės vadovas Lietuvoje Donatas Jankauskas.

Priimti mokėjimus gali visi 

Tobulėjant ir pingant pažangioms technologijoms atsiranda vis daugiau smulkiesiems verslininkams prieinamesnių mokėjimo sprendimų. Tačiau kartu su technologijomis turi keistis ir pačių verslininkų nuostatos.

„Siūlant smulkiojo ir vidutinio verslo atstovams atsiskaitymo technologijas vienas svarbiausių aspektų yra kainos ir lankstumo santykis. Juk patys smulkiausi verslai net neturi pastovios prekyvietės arba veikia tik tam tikru metų laiku.

Be to, smulkiam ir vidutiniam verslui svarbu, kad lėšos iškart būtų įskaitytos į sąskaitą ir jie galėtų iškart jomis naudotis, nereikėtų laukti paros ar netgi ilgiau.

Nebankinės elektroninių pinigų bendrovės atsižvelgia į būtent smulkaus ir vidutinio verslo poreikius, todėl siūlo sprendimus, kurie neapkrauna verslo įpareigojančiomis sutartimis, kasmėnesiniais mokesčiais ir reikalavimais apyvartai“ – pasakojo D.Jankauskas.

„ECB tyrimo duomenys turėtų gana optimistiškai nuteikti FinTech verslą, nes atskleidžia, kad gyventojai norėtų dažniau atsiskaityti banko kortelėmis ir mokėjimo technologijų paklausa Lietuvoje yra tikrai nemaža“, – atkreipė dėmesį D.Jankauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.