Kiek uždirba mokytojas Ukrainoje: matant skaičius galima apsiverkti

Sakoma, kad gerai ten, kur mūsų nėra. Kadaise prezidentas Valdas Adamkus, lankydamasis Bulgarijoje, neoficialiame pokalbyje su žurnalistais sakė, kad norėdami suprasti, kaip gerai gyvename Lietuvoje, turime pamatyti, kaip gyvena žmonės Bulgarijoje. 

 2017 metais atlyginimai mokytojams buvo pakelti 50 procentų.Tačiau jauni mokytojai pradeda dirbti mokyklose, gaudami 4500 UAH (135,81 Eur). 2019 metų valstybės biudžete numatyta padidinti mokytojų atlyginimus 9 procentais, guodžia Ukrainos mokytojus portalas segodnya.ua. <br> novoshkola.com.ua nuotr.
 2017 metais atlyginimai mokytojams buvo pakelti 50 procentų.Tačiau jauni mokytojai pradeda dirbti mokyklose, gaudami 4500 UAH (135,81 Eur). 2019 metų valstybės biudžete numatyta padidinti mokytojų atlyginimus 9 procentais, guodžia Ukrainos mokytojus portalas segodnya.ua. <br> novoshkola.com.ua nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 15, 2018, 9:08 AM

Rusų filosofas, žurnalistas Vladimiras Skripovas, tarsi patvirtindamas prezidento žodžius, pernai paskelbtame savo straipsnyje portale rusmonitor.com negailėjo gerų žodžių apie mūsų šalį ir jos pasiekimus.

„Kiek kartų teko girdėti užgaulių komentarų ir paniekos tiems, kas čia dar kapstosi, iš vietinės tautos atstovų, sugrįžtančių namo atostogų iš jų jau seniausiai kolonizuotų anglijų, airijų, norvegijų, vokietijų, – rašo V.Skripovas. – Ir labai nustebina jų tamsumas, kalbant apie dabartinio gyvenimo faktus ir įvykius bei bendrą situaciją šalyje. Kokius faktus bepaminėtum – nuostaba ir netikėjimas. Nesvarbu, ar tai būtų plačiai paplitusios tezės, kad Lietuvoje neva neliko jokios pramonės, paneigimas. Ir tuo labiau kai kalbi apie mokslo pasiekimus ir aukštąsias technologijas, ištisų naujų pramonės šakų atsiradimą: lazerių, saulės energetikos, bioenergetikos, sunkiosios pramonės...“

Kas visa tai kuria? Aišku, kad dauguma tų kūrėjų – Lietuvoje užaugę, Lietuvos mokyklas ir universitetus baigę žmonės. O juos mokė tie patys dar tebetriūsiantys mokytojai ir dėstytojai, rengiantys „einšteinus ir galilėjus“, bet jau pavargę nuo nesibaigiančių reformų: jungimų, naikinimų,mažinimų, didinimų... 

Jūsų dėmesiui – straipsnis apie mokytojų gyvenimą Ukrainoje. Tai ne ta šalis, į kurią turėtume lygiuotis, bet pažvelgus pro tvorą į kaimyno daržą galima palyginti ir daryti tam tikras išvadas. Ir tada mūsų pačių bėdos nebeatrodys tokios didelės. Ir karas pas mus juk nevyksta.

Vidutinis mokytojo atlyginimas Ukrainoje yra 7500 grivinų (UAH). Pavertus eurais pagal spalio 8 dienos kursą tai prilygsta 226,35 euro (Eur).

Tokią informaciją portalo segodnya.ua prašymu pateikė Švietimo ministerija. O Ukrainos valstybinės statistikos tarnybos duomenimis, vidutinis atlyginimas Ukrainoje yra 8977 UAH (270,92 Eur). 

Mažos pajamos verčia mokytojus ieškoti papildomo darbo – beveik pusė jų dirba ne mokykloje, dažniausiai korepetitoriais. Tačiau padėti ruoštis egzaminams kaip korepetitoriai ir taip prisidurti  prie atlyginimo mokytojai gali tik miestuose. Ir vis dėlto, kaip teigia Mokslo analitikos institutas, 87 proc. Ukrainos mokytojų yra patenkinti savo darbu. Be to, mokytojų požiūris į darbą yra vienodas tiek kaimuose, tiek miestuose, rašo segodnya.ua.

Pagal švietimo įstatymą žemiausios kvalifikacinės kategorijos mokytojo atlyginimas turi būti mažiausiai trys minimalūs darbo užmokesčiai – šiandien tai yra apie 11 tūkst. grivinų (332 Eur). Tačiau iki tokio dydžio atlyginimai turi išaugti iki 2020 metų. Pagal naująjį įstatymą mokytojas gali gauti 20 proc. priedą už savanorišką sertifikavimo procedūros atlikimą. Kaimų mokytojams įstatyme numatytas nemokamas būstas ir naudojimasis transportu.

Mokytojų atlyginimams padidinti iki 11 tūkst. grivinų biudžete trūksta daugiau kaip 100 mlrd. grivinų (per 3 mlrd. Eur). Tai pareiškė švietimo ir mokslo ministrė Lilija Grinevič po vyriausybės posėdžio spalio 3 dieną.

„Kad tai būtų galima įgyvendinti (padidinti mokytojams atlyginimus. – Red.), reikia papildomai 110 mlrd. grivinų. Tai yra didelė visos Ukrainos biudžeto dalis švietimui. Suprantama, kad 2019 metų biudžete tokių išteklių nėra“, – sakė ministrė.

Beje, 2017 metais atlyginimai mokytojams buvo pakelti 50 procentų.Tačiau jauni mokytojai pradeda dirbti mokyklose, gaudami 4500 UAH (135,81 Eur). 2019 metų valstybės biudžete numatyta padidinti mokytojų atlyginimus 9 procentais, guodžia Ukrainos mokytojus portalas segodnya.ua.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?