Nutekino finansų ministro V. Šapokos laišką: jo žinutė kultūrininkus paliko be žado

Formuojant kitų metų biudžetą teatrams ir koncertinėms įstaigoms nurodyta 15 proc. sumažinti savo išlaidas. Nebegalėdamas tylėti Seimo narys liberalas Arūnas Gelūnas socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalino laišku, kurio iš finansų ministro Viliaus Šapokos sulaukė pati Kultūros ministerija.

Finansų ministro laiškas nustebino Kultūros ministeriją.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Finansų ministro laiškas nustebino Kultūros ministeriją.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 15, 2018, 3:54 PM, atnaujinta Oct 15, 2018, 4:22 PM

„Pirmą kartą gyvenime dalinuosi nutekinta informacija. Taip darau dėl dviejų priežasčių: visų pirma, atsakydamas į mano klausimą apie ketinimus mažinti kultūros biudžetą finansų ministras Šapoka sakė netiesą, antra – biudžeto svarstymas Seime jau visai čia pat, o ši „žinutė kultūrininkams“ gali būti neblogas lakmuso popierėlis.

Taigi, finansavimas mažinamas kultūros infrastruktūrai ir bus nukreiptas į gyventojų skaičiaus augimą. Bet intriga išlieka: kaip už tiek milijonų paskatinti tinkamą lietuvių lytinį aktyvumą? Prisidėk ir tu!“, – soc. tinkle prie laiško rašė A.Gelūnas.

Siųstame laiške – raginimas taupyti bei mažinti į pastatus, prekes ir paslaugas investuojamus pinigus.

„Į pastatus, prekes ir paslaugas, sutikime, esame investavę nemažai. Nebegalime sau to leisti. Ateinantys metai – reformų įgyvendinimo metai. Kodėl? Tam, kad didėtų gyventojų skaičius ir šalis augtų tvariai. Visi turime prie to prisidėti, visi esame to dalis“, – buvo rašoma V.Šapokos laiške.

 

Taip ministras kvietė atvykti į ministrų pasitarimą, kuriame, anot laiško, bus sumažintos suplanuotos lėšos 2019 metų biudžetui, kurios skirtos prekėms, paslaugoms ir turtui įsigyti.

„Finansų ministerija pagal Jūsų ministerijos ir jos valdymo sričiai priskirtų įstaigų pateiktas programų sąmatas paskaičiavo, kad mažintinų asignavimų suma sudaro 5 mln. 854 tūkst. eurų“, – buvo rašoma laiške.

Taip pat buvo siūloma atkreipti dėmesį, kad į šią sumą atitinkamai įtraukti mažinimai šioms įstaigoms:

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekai, Lietuvos nacionaliniam muziejui, Lietuvos dailės muziejui, Nacionaliniam M.K.Čiurlionio dailės muziejui, Lietuvos nacionaliniam operps ir baleto teatrui, Lietuvos nacionaliniam dramos teatrui, Koncertinei įstaigai Lietuvos nacionalinei filharmonijai, Nacionaliniam muziejui Lietuvo Didžiosios Kunigaikštystės valdomų rūmams, Viešajai įstaigai Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondui, Lietuvos vyriausiojo archyvaro tarnybai ir Tautinių mažumų departamentui.

Ne kokios reakcijos toks laiškas susilaukė ne tik iš laišku pasidalinusio Seimo nario, tačiau ir iš komentatorių.

„Taupymas nacionalinių kultūros įstaigų sąskaita yra gėda. Ji liudija ne ekonominį, bet mentalinį ir socialinį politikų skurdą“, – rašė vienas.

„Įdomu, ar gyventojų skaičiaus didinimo reformoje bus numatyti 9 mėnesiai, ar reikės sparčiau pasiekti rezultatų. O juk galėjo mąstyti kūrybiškiau – palikti tuos pinigus kultūrai, bet priimti įstatymą, kad su teigiamu nėštumo testu į muziejus ir spektaklius įleidžiama nemokamai“, – per dantį už tokį laišką traukė kitas.

Finansų ministerija vėliau patikslino, kad tokio pobūdžio laiškai buvo išsiųsti ne kai kurioms, o visoms ministerijoms. Į 15 min. klausimą, kaip gyventojų skaičiaus augimas ir šalies augimo tvarumas siejasi su finansavimo kultūros infrastruktūrai mažinimu, Finansų ministerijos Komunikacijos skyrius neatsakė. Atsakymo, kaip buvo apskaičiuota 5854 tūkst. eurų suma, kuria siūloma mažinti kultūros finansavimą, ministerija taip pat nepateikė. 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.