Lietuvos įmonę valdantis Rusijos milijardierius savo turtais perspjovė ir R. Abramovičių „Bloomberg“ pateikė naują turtingiausių žmonių reitingą

„EuroChem“ valdybos pirmininko, Kėdainių „Lifosos“ savininko 46 metų  Andrejaus Melničenkos turtas per šiuos metus išaugo 2,3 mln. dolerių ir dabar siekia 16,1 mlrd. dolerių.

 A.Melničenkai priklauso 90 proc. „EuroChem“ akcijų. Bendrovė savo trąšomis prekiauja Rusijoje, Lietuvoje, Kazachstane, Belgijoje, Kinijoje ir Brazilijoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 A.Melničenkai priklauso 90 proc. „EuroChem“ akcijų. Bendrovė savo trąšomis prekiauja Rusijoje, Lietuvoje, Kazachstane, Belgijoje, Kinijoje ir Brazilijoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Rusijos magnato, milijardieriaus, „EuroChem“ valdybos pirmininko Andrejaus Melničenkos milžiniško dydžio jachtos.<br>  AFP/Scanpix nuotr.
 Rusijos magnato, milijardieriaus, „EuroChem“ valdybos pirmininko Andrejaus Melničenkos milžiniško dydžio jachtos.<br>  AFP/Scanpix nuotr.
  A.Melničenkai priklauso 90 proc. „EuroChem“ akcijų. Bendrovė savo trąšomis prekiauja Rusijoje, Lietuvoje, Kazachstane, Belgijoje, Kinijoje ir Brazilijoje.<br>  AFP/Scanpix nuotr.
  A.Melničenkai priklauso 90 proc. „EuroChem“ akcijų. Bendrovė savo trąšomis prekiauja Rusijoje, Lietuvoje, Kazachstane, Belgijoje, Kinijoje ir Brazilijoje.<br>  AFP/Scanpix nuotr.
Romanas Abramovičius.<br>Scanpix nuotr.
Romanas Abramovičius.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 19, 2018, 2:18 PM, atnaujinta Oct 19, 2018, 2:50 PM

Turtingiausių Rusijos verslininkų sąrašuose jis dalijasi trečią vietą su „Lukoil“ savininku Vagitu Alekperovu. 

Sankcijos nesutrukdė

Agentūros „Bloomberg“ skelbiamas turtingiausių pasaulio žmonių reitingas „Bloomberg Billionaires Index“, kurio duomenys atnaujinami kiekvieną dieną, pasibaigus prekybai Niujorke, rodo, kad nuo metų pradžios dešimt turtingiausių Rusijos piliečių padidino savo turtą beveik 11 proc. ir pagal turto prieaugį tapo pirmaujančiais pasaulyje. Į šį faktą atkreipė dėmesį leidinys „Kommersant“. Savo žemiečių turtus, remdamasis „Bloomberg Billionaires Index“ pateikta informacija, suskaičiavo Jevgenijus Chvostikas.

Ekspertai pažymi, kad, nepaisant sankcijų, Rusijos milijardieriai sugebėjo padidinti kapitalą, aplenkdami pagal šį rodiklį turtingiausius amerikiečius (plius 7,5 proc.) ir britus (plius 3,4 proc.). Prasčiausiai šiais metais dalykai klostėsi turtingiausiems kinams ir vokiečiams – jų turtas sumenko atitinkamai 27,6 ir 14,8 procento.

Rusijai paskelbtos sankcijos nesutrukdė turtingiausiems šios šalies piliečiams ne tik pagausinti savo turtą per laikotarpį nuo metų pradžios, bet ir padaryti tai geriau už visų kitų šalių milijardierius.

„Bloomberg“ milijardierių reitingo duomenys rodo, kad nuo metų pradžios dešimt turtingiausių RF piliečių padidino savo turtą vidutiniškai 10,8 procento. Tai leido jiems pagal turto prieaugio dinamiką aplenkti turtingiausius milijardierius iš Jungtinių Amerikos Valstijų, kur vertybinių popierių rinkoje šiais metais ne kartą buvo atnaujinti istoriniai rekordai, pastebi straipsnio autorius. Tarp savo pinigines šiais metais pastorinusių  milijardierių – ir Jungtinės Karalystės piliečai, kuriems nesutrukdė rinkos ir politinis nestabilumas dėl „Brexit“.

„Bloomberg“ duomenimis, kelią į lyderių gretas pagal turto prieaugį prasiskynė šie Rusijos piliečiai:

Leonidas Michelsonas – „Novatek“, „Sibur“. (plius 4,4 mlrd. dol., turtas padidėjo iki 21 mlrd. dol.);

 Genadijus Timčenka – „Novatek“, „Bank Rossyija“, „Transoil“,„Sibur“. (plius 4,06 mlrd. dol., turtas padidėjo iki 15,2 mlrd. dol.);

 Vagitas Alekperovas – „Lukoil“. (plius 3,55 mlrd. dol., turtas padidėjo iki 16,1 mlrd. dol.);

 Andrejus Melničenka – „EuroChem“, „Suek“ (plius 2,3 mlrd. dol., turtas padidėjo iki 16,1 mlrd. dol.);

 Vladimiras Lisinas – „USL holding“, „Novolipecko metalurgijos kombinatas“.  (plius 1,9 mlrd.dol., turtas padidėjo iki 19,9 mlrd. dol.);

 Romanas Abramovičius – „Evraz PLC“, futbolo komanda „Helsea“, „Piervyj kanal“. (plius 1,9 mlrd. dol., turtas padidėjo iki 14,4 mlrd. dol.);

Leonidas Fedunas – „Lukoil“, „IFD kapital“, futbolo komanda „Spartak“. (plius 1,6 mlrd. dol., turtas padidėjo iki 6,65 mlrd. dol.).

Pažymima, kad  Rusijos verslininkų gerovės augimas didžia dalimi susijęs su energijos išteklių kainų augimu.    

Kompanijos „Microsoft“ įkūrėjas Billas Gatesas savo turtą pagausino 4,6 mlrd. dolerių, buvęs kompanijos „Microsoft“ generalinis direktorius Steve`as Ballmeris – 8.9 mlrd. dol., žiniasklaidos magnatas Rupertas Murdochas – 3,4 mlrd., „Twitter“ įkūrėjas ir vadovas Jackas Dorsey – 2,9 mlrd. dolerių.

Apskritai, kaip pažymima naujajame „Bloomberg“ reitinge, tik trijose šalyse (Rusijoje, JAV ir Jungtinėje Karalystėje) dešimt turtingiausių žmonių sugebėjo padidinti savo turtus šiais metais. Visose kitose šalyse dešimties turtingiausių žmonių turtas sumažėjo. Mažiausiai nukentėjo Prancūzijos milijardieriai – bendras jų turtas sumažėjo tik 0,8 procento. Švedijos, Indijos ir Kanados milijardieriai atsidūrė „nuskurdusiųjų“ sąrašo viduryje – jų turtas sumenko atitinkamai 4,6, 5,4 ir 8,3 procento.

Prasčiausi Vokietijos ir Kinijos turtuolių popieriai. Nacionalinės ekonomikos augimo sulėtėjimas šiais metais sumažino turtingiausių vokiečių turtą 14,8 proc., o kalbant apie Kiniją reikia pastebėti, kad šios šalies milijardieriams atsirūgo ne tik ekonomikos augimo tempų sulėtėjimas, bet ir prekybos karai bei sumažėjęs eksportas.

Todėl nuo metų pradžios 10 turtingiausių Kinijos piliečių prarado 27,6 proc. savo turto. Tarsi praslinkus taifūnui per jų pinigines...


2018 metų spalio 19 dienos dolerio kursas: 1 dol.= 0,8692 Eur.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.