Valdžia apmokestino skaitytuvus ir spausdintuvus: galimai jie brangs ir pirkėjams

Vadinamasis tuščios laikmenos mokestis bus mokamas už nespalvotus skaitytuvus bei visus spausdintuvus. Jis sieks 0,6–3 proc. įrenginio kainos, o konkretus jo dydis priklausys nuo įrenginio spartos – per minutę padaromų kopijų.

 Prognozuojama, kad dėl to išaugs spausdintuvų ir skaitytuvų kainos, nes mokestį mokės įranga prekiaujantys pardavėjai, o jų išlaidas dengs pirkėjai.<br> 123rf nuotr.
 Prognozuojama, kad dėl to išaugs spausdintuvų ir skaitytuvų kainos, nes mokestį mokės įranga prekiaujantys pardavėjai, o jų išlaidas dengs pirkėjai.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 8, 2018, 5:20 PM, atnaujinta Nov 8, 2018, 5:21 PM

Prognozuojama, kad dėl to išaugs spausdintuvų ir skaitytuvų kainos, nes mokestį mokės įranga prekiaujantys pardavėjai, o jų išlaidas dengs pirkėjai.

Seimas ketvirtadienį papildė reprografijos įrenginių, už kuriuos mokamos kompensacijos, sąrašą ir nustatė jų tarifus. Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo pataisos įsigalios nuo 2019 metų. Už jas balsavo 66 Seimo nariai, prieš – 4, o susilaikė 13.

Šis mokestis anksčiau mokėtas už kopijuoklius.

Tuščios laikmenos mokestis Lietuvoje galioja nuo 2012 metų. Jį netiesiogiai susimoka kompaktinių, kietųjų diskų, kompiuterių, telefonų pirkėjai.

Kitomis pataisoms numatomos naujos teisių gynimo priemonės, kurios užkirstų kelią neteisėtam turinio atgaminimui ir paskelbimui internetinėje erdvėje.

Kūrėjams, ginant pažeistas teises, leista kreiptis į Lietuvos radijo ir televizijos komisiją ir prašyti taikyti privalomus nurodymus tarpininkams. Pavyzdžiui, prašyti, kad interneto prieigos paslaugų tiekėjai blokuotų kūrinių prieigą internete, jeigu būtų nustatyta, kad autorių teise saugomas turinys neteisėtai viešai skelbiamas ar prieinamas.

Pataisomis taip pat koreguojamas kompensacijų paskirstymas ir panaudojimas.

Autorė: Sniegė Balčiūnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.