Pasaulinė mėsos mokesčio nauda pasireikštų 16 procentų sumažėjusia perdirbtos mėsos suvartojimu, ir 222 tūkst. mirčių nuo vėžio, širdies ligų, infarkto ir II tipo diabeto prevencija.
Be to, dar būtų išvengta maždaug 3800 mirčių, susijusių su nutukimu, teigiama tyrime.
Sumažinti sveikatos priežiūros kaštus galintis mėsos mokesčio dydis įvairiose šalyse skirtųsi.
Didžiojoje Britanijoje optimalus mokesčių lygis raudoną mėsą pabrangintų 14 procentų, o perdirbtos mėsos kainą pakeltų 79 procentais. Kad mokestis pasiektų tokį patį efektą JAV, raudona mėsa turėtų kainuoti 34 procentais daugiau, o perdirbta – 163 procentais. Kinijoje optimalus mokesčių dydis daug žemesnis — 7 proc. raudonai mėsai ir 43 proc. perdirbtai.
„Raudonos ir perdirbtos mėsos suvartojimas viršija rekomenduojamą lygį daugumoje dideles ir vidutines pajamas gaunančių šalių, – sakė tyrimo vadovas Marco Springmann iš Oksfordo universiteto Visuomenės sveikatos Nuffieldo departamento. – Mūsų tyrimas aiškiai rodo, kad raudonos ir perdirbtos mėsos vartojimas turi savo kainą, pasireiškiančią ne tik žmonių sveikatos ir įtakos planetai forma, bet ir sveikatos priežiūros sistemai ir ekonomikai.“
Parengta pagal „New Scientist“.