Siunčia prastą žinią vartotojams – paaiškėjo, kiek brangs dujos ir elektra

Gamtinės dujos buitiniams vartotojams nuo sausio bangs 7 centais už kubą, arba 12-18 procentų.

 Paskaičiuota, kad dujų kubas nuo sausio turėtų brangti 12-18 proc.
 Paskaičiuota, kad dujų kubas nuo sausio turėtų brangti 12-18 proc.
 Elektros kainos kils 15 proc.<br> A.Srėbalienės nuotr. 
 Elektros kainos kils 15 proc.<br> A.Srėbalienės nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 30, 2018, 10:22 AM, atnaujinta Nov 30, 2018, 12:15 PM

Kainų komisija penktadienį patvirtino ir naujas – apie 15 proc. didesnes elektros kainas buitiniams vartotojams 2018 metams.

Paskaičiavo dujų tarifą 

Kainų komisijai perskaičiavus bendrovės „Lietuvos energijos tiekimas“ (LET) pateiktus dujų tarifus, skelbiama, kad pirmos grupės – tik maistui gaminti dujas naudojantiems vartotojams – kaina didės 11,9 proc. – nuo 59 iki 66 centų už kubą, o antros grupės – dujomis šildantiesiems namus – 17,9 proc. – nuo 39 iki 46 centų.

Abonentinis mokestis jiems nesikeis.

Tikimasi, kad jei Seimas pritartų įstatymų projektams dėl „Litgas“ būtinojo dujų kiekio efektyvesnio pardavimo rinkose ir suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo laivo Klaipėdoje išpirkimo, dujų kaina vartotojams galėtų dar kiek mažėti.

Dujos pigo nuo 2014 metų, kai Rusijos koncernas „Gazprom“ pritaikė nuolaidą, tačiau jai pasibaigus, pernai liepą brango 5-8 proc. Šių metų pradžioje jos vėl pigo beveik 8 proc., tačiau tik mažiausiems buitiniams vartotojams, naudojantiems dujas maistui ruošti.

Elektros kainos keisis

Elektros kainos taip pat keisis.

Populiariausias „standartinis“ vienos laiko zonos tarifas didėja 15 proc. arba 1,7 cento – iki 13 centų už kilovatvalandę (su PVM), o dviejų laiko zonų – 14,7 proc. arba 2,1 cento – iki 14,3 cento (dienos) ir 9 proc., arba 0,9 cento iki 10 centų (nakties).

Plano „namai“ vienos laiko zonos tarifas didėja 17,5 proc., arba 1,7 cento iki 11,4 cento už kWh, dviejų laiko zonų – 17 proc., arba 2,1 cento iki 12,4 cento (dienos) ir 10 proc., arba 0,9 cento iki 9 centų (nakties).

Bendrovė „Lietuvos energijos tiekimas“ (LET) naujus tarifus taikys nuo sausio 1-osios.

Brangsta žaliavos

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas trečiadienį sakė, kad kainų augimą lemia žaliavų kainos rinkoje, tačiau dėl jau priimtų Vyriausybės sprendimų kainų augimas yra trečdaliu mažesnis.

Tiek Vyriausybės atstovai, tiek Kainų komisijos pirmininkė Inga Žilienė anksčiau sakė, jog rezervų dar labiau suvaldyti kainų augimą beveik nėra.

Pastarąjį kartą elektra vartotojams brango 2013 metais, vėliau kasmet pigo.

Sumažėjo skirstymo kainos  

Komisijos narys Renatas Pocius teigė, kad mažesnis nei prognozuota dujų brangimas nulemtas sumažėjusios skirstymo kainos. Anto jo, Vyriausybės ir Seimo sprendimai gali lemti dujų kainos mažėjimą nuo kitų metų vidurio.

„Tarifai buitiniams vartotojams visoms grupėms didėja 7 centais. Jie buvo pakoreguoti atsižvelgiant į įmonių pateiktus, patikslintus duomenis skirstymo kainos skaičiavime“, – po komisijos posėdžio sakė R.Pocius.

Elektrai ir dujoms pabrangus labiausiai dėl žaliavų kainų rinkoje, R.Pocius nesiėmė prognozuoti, kokia situacija bus rinkose kitąmet.

„Šiandien tokių ryškių tendencijų nesimato, šiek tiek gamtinių dujų kainos stabilizavosi, lygiai taip pat ir elektros kainos.

Tačiau prognozuoti kitų metų elektros ar gamtinių dujų kainas yra labai sudėtinga, nes elektros kainos priklauso nuo daug objektyvių priežasčių, kurios nėra kontroliuojamos.

Nuo sausų klimatinių sąlygų – šiais metais tai buvo viena iš pagrindinių priežasčių – padidėjo elektros kaina“, – sakė R.Pocius.

Vis dėlto jis teigė, kad reguliavimo pokyčiai Lietuvoje gali lemti dujų kainos vartotojams mažėjimą nuo kitų metų vidurio.

„Tikėtina, kad kitas perskaičiavimas gamtinių dujų tarifų įvyks kitų metų viduryje. Jeigu bus atitinkami teisės aktų pakeitimai, susiję su „Litgas“ schemos pakeitimu ar kiti sprendimai, susiję su terminalo (SGD terminalo laivas Klaipėdoje – BNS). Atitinkamai, nustatant tarifus nuo kitų metų liepos 1 dienos, bus į tai atsižvelgta“, – sakė R.Pocius.

Jis užsiminė, kad auga visų elektros planų tarifai, tačiau pastovioji dalis arba abonentinis mokestis nekinta.  

„Taip, visi planai brangsta, tačiau reikia atkreipti dėmesį,
kad kai kurių planų tarifas susideda iš pastoviosios ir kintamosios dalies – pastovioji dalis tarifo „namai“ ir „namai plius“ nesikeičia“, – pridūrė R.Pocius.  

Kiek padidės išlaidos?

„Lietuvos energijos tiekimo“ (LET) skaičiavimu, dėl kainų pokyčių statistinio namų ūkio išlaidos už dujas ir elektrą per mėnesį gali padidėti apie 2,5 euro.

„Tai nėra labai smarkus didėjimas. Tiems kurie šildosi būstą, per metus sudarys apie 90–100 eurų, ekonomiškuose būstuose galbūt 50–60 eurų. Tai, žinoma, jaučiamas padidėjimas, bet turbūt nėra drastiški skaičiai, įvertinus visą suvartojimą“, – sakė LET vadovas M.Mikalajūnas.

Elektros energijos kainos buitiniams LET klientams vidutiniškai didėja 1,44 cento už kilovatvalandę (ct/kWh).

Dėl to statistiniam namų ūkiui, per mėnesį suvartojančiam 147 kilovatvalandes elektros energijos, mėnesinės išlaidos gali padidėti 2,1 euro.

„Didžiausia dalis LET klientų yra pasirinkusi vienos laiko zonos tarifo planą „Standartinis“. Šiems klientams išlaidų pokytis už elektros energiją bus mažesnis ir sieks apie 1,8 euro per mėnesį", – aiškino LET atstovas Artūras Ketlerius.

Gamtinių dujų klientams, kurie dujas naudoja maisto ruošai ir per mėnesį vidutiniškai suvartoja 4,5 kubinio metro, išlaidos kitąmet padidės 31 centu. O buitiniams vartotojams, dujas naudojantiems šildymui ir per metus suvartojantiems apie 1300 kubinių metrų dujų, metinės išlaidos išaugs apie 91 eurą.

Pasak A.Ketleriaus, didžiausią įtaką tiek elektros energijos, tiek gamtinių dujų kainų augimui darė tarptautinės rinkos.

Vidutinė elektros kaina biržos „Nord Pool“ Lietuvos kainų zonoje šiemet per dešimt mėnesių siekė apie 49 eurus už megavatvalandę (MWh) – 39,1 proc. daugiau nei tuo pačiu metu pernai.

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: įvykiai Sakartvele – nauja kova tarp Rusijos ir Vakarų?