Seime kelią toliau skinasi alkoholio akcizo didinimas: svaigalai brangs

Pirmadienį Seimas ėmėsi spręsti stipraus alkoholio akcizo didinimo klausimą. Po svarstymo pritarta nuo kitų metų kovo mėnesio akcizus alkoholiui padidinti 10 proc.

Galima skaičiuoti, kad parlamentarams pritarus, puslitris stipraus alkoholio brangtų beveik 0,4 euro.<br>M.Patašiaus nuotr.
Galima skaičiuoti, kad parlamentarams pritarus, puslitris stipraus alkoholio brangtų beveik 0,4 euro.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 10, 2018, 1:55 PM, atnaujinta Dec 10, 2018, 2:08 PM

Už balsavo 73 , prieš – 5 , susilaikė – 19.

Įstatymo projekte skelbiama, kad etilo alkoholiui bus taikomas 1 832 eurų už gryno etilo alkoholio hektolitrą akcizų tarifas.

Kad įstatymo projektas įsigaliotų, Seimas turės balsuoti dar kartą. Numatoma, kad tai vyks ryt.

Galima skaičiuoti, kad parlamentarams galutinai priėmus įstatymo projektą, puslitris stipraus alkoholio brangtų beveik 0,4 euro. Taip pat brangtų romas, viskis ir kiti stiprieji gėrimai.

Seimo narys Kęstutis Glaveckas kalbėjo, kad priimti akcizo didinimą yra ir neprotinga, ir nenaudinga.

Mes didiname akcizą, kuris išplės šešėlinė rinką. Grynai iš degtinės mes gauname 159 mln. eurų akcizo. Padidinę akcizą negausime daugiau pajamų. Mes kita ranka priėmėme sprendimą, kad samanę galima varyti, reiškia, kad jis taps populiaresnis, nes valdiška degtinė kainuos daugiau.

Lenkijoje ir Latvijoje jau statomos parduotuvės šalia sienos. Galvokime ir apie tuos dalykus. O tas motyvas, kad pakėlus akcizą žmonės mažiau gers, neturi realaus plano. Pritarti pakėlimui ir nenaudinga, ir neprotinga“, – sakė K.Glaveckas.

Antanas Matulas siūlė akcizą didinti ne 10 proc., o 20 proc.

„Toks didinimas koreliuoja su šešėlio didėjimu“, – sakė K.Glaveckas. Po balsavimo parlamentarai tokiam A.Matulo pasiūlymui nepritarė.

„Tai nėra didelis akcizo didinimas", - apie 10 proc. akcizo didinimą sakė įstatymo pataisos autorius Aurelijus Veryga.

Kaip rašė naujienų agentūra BNS, alkoholio akcizai buvo didinami ketverius metus iš eilės – paskutinį kartą jie didėjo 2017 metais.

Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, per tą laiką vyno ir kitų fermentuotų gėrimų rinka susitraukė apie 30 proc., tarpinių produktų (vermuto, spirituoto vaisių–uogų vyno ) – 68 proc., alaus – 17 proc., etilo alkoholio – tik 4 procento.

Stiprus alkoholis išlieka antras pagal populiarumą po alaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.